Recepten met zelf geplukte appels: 5 tips

by bakkenmetlisanne

Stel, je bent appels gaan plukken op een mooi landgoed. Maar wat doe je nou met deze appels? In deze blog geef ik je 5 recepten met zelf geplukte appels. Die je natuurlijk ook kunt maken zonder zelf geplukte appels, maar met appels uit de winkel 😉

Dit weekend hebben we iets heel leuks gedaan! We zijn appels en peren gaan plukken bij Landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek! Op dit landgoed staan ongeveer 50.000 appelbomen en 10.000 perenbomen, verspreid over 19 hectare. Daarnaast hebben ze enkele pruimenbomen en een kersenboomgaard. Op het landgoed zijn naast alle fruitbomen ook horeca gelegenheden, winkeltjes en een grote speeltuin voor de kinderen. Wij waren er op een zondag, dan is er ook een marktje met verschillende producten. Ideaal voor een zondagmiddag of in de herfstvakantie.

Appels zijn een echte herfstvrucht, je kunt ze tussen half september en eind oktober plukken. Dit is wel een beetje afhankelijk van het ras. De ene appelsoort is al in september te plukken, de andere soort pas half oktober. Het antwoord op welke soort wij precies geplukt hebben moet ik je schuldig blijven. Het waren in ieder geval heerlijke rood-groene appeltjes! We waren er een beetje aan het einde van het pluk seizoen, er waren al redelijk wat appels op de grond gevallen.

Dit artikel is niet geschreven in een samenwerking, maar het is een leuke ervaring die ik graag met jullie wil delen!

recepten met zelf geplukte appels
recepten met zelf geplukte appels

Zelf geplukte appels bewaren

Als je de appels hebt geplukt, dan moet je natuurlijk wel weten hoe je ze goed bewaard. Appels kun je het langste goed houden bij 4/5 graden op een donkere plek. Als je appels hebt die al wat slechtere plekjes hebben, dan kun je deze het beste apart houden en ze als eerste verwerken. Een appel met een rot plekje kan al snel de andere appels ‘besmetten’, waardoor je hele oogst al snel niet meer goed is. Dat wil je natuurlijk niet! Heb je ook peren geplukt? Deze blijven het langste goed bij 0/1 graden.

Met deze appels wil ik onder andere appelmoes of appelstroop gaan maken. De recepten hiervan zul je binnenkort online vinden en zodra deze online staan, zal ik ze toevoegen in onderstaand overzicht! In het onderstaande overzicht vind je wel vast 5 lekkere recepten met zelf geplukte appels!

recepten met zelf geplukte appels
Appels plukken bij de Olmenhorst

5 recepten met zelf geplukte appels: lekker bakken met appels!

Hieronder geef ik je vijf tips voor het bakken met appels! Van een klassieke appeltaart tot een boterkoek met een appelcrumble!

Klassieke appeltaart

1. De klassieker van appels: een oud Hollandse appeltaart!

Het recept dat natuurlijk absoluut niet kan ontbreken als je zooitje appels over hebt: een klassieke appeltaart! De appeltaart is natuurlijk gevuld met appels en met rozijnen. Je kent de klassieke appeltaart vast wel van vroeger.

Appelkruimel Boterkoek

2. Appelkruimel boterkoek

Een frisse boterkoek met een laagje appels met kaneel en een laagje crumble bovenop! Al met al een heerlijke, maar niet zo alledaagse combinatie!

appelkruimel cheesecake

3. Appelkruimel Cheesecake

De zachte cheesecake match erg goed bij de appelkruimel die bovenop ligt. Deze versie van de appelkruimel cheesecake is een no bake versie waar je de appelkruimel bovenop legt, maar je kunt er ook voor kiezen om een gebakken versie te maken waarbij je de appelkruimel meebakt, ook heerlijk!

Appelkruimel Plaattaart

4. Plaattaart met appels, rozijnen, mascarponeroom en crumble

Deze appel plaattaart was mijn inzending voor een bakwedstrijd van Uit Pauline’s Keuken en heeft ook nog eens gewonnen! Het is een bladerdeeg bodem met amandelspijs, appeltjes en rozijnen, met hier bovenop een mascarpone room en crumble. Een top combinatie!

Speculaas Appeltaart

5. Speculaas appeltaart

We sluiten af met een twist op de reguliere appeltaart, een speculaas appeltaart! Je mixt wat speculaaskruiden door het deeg heen en de appels mix je niet in kaneel, maar in speculaaskruiden. Heerlijk!

Ik ben benieuwd of jij wel eens appels hebt geplukt en wat je hier allemaal van gemaakt hebt! Laat het weten in de comments!

You may also like