Appelkruimel Boterkoek, heerlijk fris!

by bakkenmetlisanne

Bijna heel de zomer had ik weinig bakinspiratie. Hoe dat kwam? Echt geen idee. Maar afgelopen weekend had ik het: een appelkruimel boterkoek! Geen idee hoe ik er ineens bij kwam want ik had het nog nooit ergens eerder gezien, maar wat heeft het goed uitgepakt zeg! Wellicht komt het een beetje van het druilerige weer. Appeltjes horen toch typisch bij de herfst en als ik op het moment dat ik dit typ naar buiten kijk, lijkt het erg herfstig..

Het lekkere zachte van de boterkoek geeft een hele goede combinatie met de frisse appeltjes en bite van de kruimellaag. Ik heb niet heel vaak boterkoek gemaakt, maar eerder maakte ik wel al een versie met een bodem van bastognekoekjes. Deze is ook heerlijk! De boterkoek versie heb ik in een ronde bakvorm gemaakt, deze in een vierkante. Kan allebei! Als je een grote bakvorm gebruikt, moet je er wel rekening mee houden dat de boterkoek wat lager wordt.

De boterkoek is opgebouwd in drie lagen. Onderop ligt de traditionele boterkoek laag. Deze is gemaakt met de standaard ingrediënten en weinig extra poespas. Daarbovenop ligt een laag met appeltjes. Deze appeltjes zijn even door de kaneelsuiker gehaald voor een extra lekkere bite (beetje het idee van een appeltaart). Daarbovenop is de kruimellaag uitgestrooid. Het is een soort appel crumble met boterkoek er onder, maar het heeft ook wel iets weg van een appelkruimel vlaai.

Boterkoek bodem
Appeltjes laag
Appelkruimel Boterkoek

Appelkruimel Boterkoek bewaren

Een boterkoek kun je op kamertemperatuur ongeveer 1 a 2 dagen bewaren. Als je hem in de koelkast bewaart is hij iets langer lekker, namelijk 2-3 dagen. Je kunt hem zelfs invriezen (wel goed afgesloten), dan is de boterkoek zelfs 3 maanden houdbaar. Tip: als je ze per stuk invriest, met bijvoorbeeld een stukje bakpapier er tussen, dan kun je ze ook per stuk weer ontdooien en heb je een snel tussendoortje voor spontane lekkere trek!

Appelkruimel Boterkoek
Appelkruimel Boterkoek

Appelkruimel Boterkoek

Een heerlijke frisse boterkoek met laagje appels en een kruimellaag bovenop!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 16 stukjes

Equipment

 • Bakvorm 20 x 20
 • Bakpapier

Ingrediënten
  

 • 225 gram Roomboter
 • 225 gram Patentbloem
 • 100 gram Witte Basterdsuiker
 • snufje Zout

Appellaag

 • 1 Appel Jonagold of Goudreinet
 • 25 gram Kristalsuiker
 • 1 el kaneel

Crumble Laag

 • 60 gram Koude Boter
 • 75 gram Suiker
 • 75 gram Bloem
 • 1 zakje Vanillesuiker

Instructies
 

 • Mix in een grote kom de boter samen met de suiker en het zout totdat er een luchtig mengsel ontstaat. Voeg dan de bloem toe en kneed dit met een keukenmachine of je handen tot een stevige samenhangende bal. Verpak dit in vershoudfolie of een plastic zakje en leg dit voor minimaal 20 minuten in de koelkast.
 • Schil de appel en snijdt in dunne partjes. Mix deze samen met de suiker en het kaneel zodat de smaken in de appel kunnen trekken.
 • Maak vervolgens de crumble laag. Snijdt de koude boter in kleine stukjes en mix dit samen met de (vanille)suiker en de bloem tot een kruimel mengsel. Doe dit door met je vingertoppen door de boter te gaan en dit te mengen met de bloem/suiker.
 • Bedek de bodem van de bakvorm met bakpapier zodat je de boterkoek er na het bakken makkelijk uit kunt halen. Doe hier het botermengsel in dat uit de koelkast komt. Leg hier de appelpartjes op en verdeel de crumble laag hier bovenop.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden
 • Bak de boterkoek voor ongeveer 20 minuten.
 • Laat de boterkoek goed afkoelen, hij is nog erg zacht als hij uit de oven komt en hij heeft even tijd nodig om uit te harden.
Trefwoord Boterkoek, Appelkruimel, Appel Crumble

You may also like