Zelf suikerspinnen maken

by bakkenmetlisanne

Onlangs zag ik een oproepje om een suikerspinmachine te testen en dus zelf suikerspinnen maken. Nou, dat leek me wel wat! Want hoewel ik dol ben op bakken en er verschillende bakrecepten op mijn blog te vinden zijn, had ik eigenlijk geen enkel idee hoe je een suikerspin maakt. Ja, van suiker. Dat begreep ik ook wel. Maar hoe worden die suikerkorrels dan precies de suikerspin? Je begrijpt het, ik had wat vraagtekens die ingevuld moesten worden. Dus ik greep deze mogelijkheid aan om zelf suikerspinnen te maken!

Zelfgemaakte suikerspin

Het pakketje kwam binnen en hier zat een mooie rode suikerspinmachine in van het merk Gadgy, samen met een suikerschepje en 10 papieren rietjes die je kunt gebruiken als stokjes. Suikerspin wordt traditioneel gemaakt door fijne suikerkristallen in een machine te verwarmen en te smelten. De suiker was niet meegeleverd, dus ik ging even op pad om een potje te kopen. Dit werd een potje gele suiker, waarmee ik mooie gele suikerspinnen kon maken. Bijkomend voordeel is dat het een bananensmaak was. Maar of ik dat echt geproefd heb? Dat niet echt!

Goed, aan de slag met de machine. Je moet er eerst voor zorgen dat het apparaat goed warm is voordat je de suiker toevoegt. Zet hem wel even uit als je het suiker toevoegt, want anders vliegt het door de gehele keuken heen (been there, done that). Vervolgens vormen er suikerdraden in de machine, deze draai je dan voorzichtig om het stokje heen, waardoor je de karakteristieke vorm van de suikerspin krijgt.

Suikerspinmachine

5 tips voor het maken van de perfecte suikerspin

De eerste keer ging het maken van de suikerspin niet direct goed, pas na 3x had ik de smaak echt goed te pakken. Lukt het de eerste keer niet? Aarzel dan niet om het nog een keer te proberen. In die 3x heb ik wel een aantal dingen kunnen testen, dus ik heb wat tips opgesteld over hoe je de perfecte suikerspin maakt:

Gebruik hoogwaardige ingrediënten: Om een heerlijke suikerspin te maken, is het belangrijk om goede ingrediënten te gebruiken. Gebruik suiker van goede kwaliteit en voeg eventueel een vleugje vanille-extract toe voor extra smaak.

Gebruik de juiste apparatuur: Zorg ervoor dat je de juiste suikerspinmachine gebruikt. Investeer in een goede machine die voldoende vermogen heeft en gemakkelijk te bedienen is. Zo ben je verzekerd van een consistente en gelijkmatige suikerspin.

Wacht niet te lang: Wacht niet te lang nadat de suikerspin klaar is om deze te eten. Suikerspin kan snel zacht worden en verliest dan zijn luchtige textuur.

Bewaar de suikerspin op de juiste manier: Toch de suikerspin niet direct opeten? Als je suikerspin wilt bewaren voor later, zorg er dan voor dat je het op de juiste manier bewaart. Bewaar suikerspin in een afgesloten container of zak om te voorkomen dat het zacht wordt.

Experimenteer met smaken: Probeer verschillende smaken en kleuren uit om zo de perfecte suikerspin te vinden. Voeg bijvoorbeeld een scheutje vanille-extract, een vleugje kaneel of citroen toe voor extra smaak.

Zelf suikerspinnen maken

Suikerspinmachine kopen

Aarzel je nog om een suikerspinmachine aan te schaffen om zelf suikerspinnen te maken? Ik zou het gewoon doen! Een suikerspin is niet alleen heel lekker, het ziet er ook nog eens suiker leuk uit en daarnaast is het een uitstekende keuze voor een bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje. Wij hadden familie over de vloer, ik zette de suikerspinmachine aan en alle kinderen stonden meteen aandachtig te kijken en lekker te smullen! Ik vond dat het apparaat eenvoudig in gebruik was, er zat een duidelijke handleiding bij en eigenlijk kan iedereen dit zo doen! Het enige minpuntje dat ik misschien kan bedenken is dat het hebben van wat zuignappen voor onder het apparaat wel handig kunnen zijn. Af en toe ging hij wat heen en weer, maar dit was verder zeker niet storend. Benieuwd naar andere keukenmachines? Op debestekeukenmachine.nl vind je verschillende toffe machines zoals mixers, foodprocessors en popcornmakers!

Opslaan?

Heb ik je geïnspireerd en wil je een suikerspin machine aanschaffen? Ik zou het leuk vinden als je me laat weten wat je er van vond! Vind je het leuk om meer van mijn recepten te zien? Je kunt me volgen op Instagram op mijn account @Bakkenmetlisanne. Heb je dit recept gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je met tagt op Instagram of Facebook in het eindresultaat!

You may also like