New York Cheesecake met aardbei

by bakkenmetlisanne

Ik ben dol op cheesecake! Je vindt verschillende soorten cheesecake op de blog, zoals deze aardbeien cheesecake en tompouce cheesecake, maar als je deze recepten bekijkt, zie je al snel dat dit no bake cheesecakes zijn. Er stond eigenlijk maar 1 gebakken cheesecake op de blog, het werd dus tijd om hier verandering in te brengen. Deze New York Cheesecake met aardbei is daar een perfect recept voor!

Deze traditionele cheesecake is gemaakt met een bodem van bastognekoekjes, een roomkaasvulling met een vleugje citroen en een topping van gepureerde aardbeien. Deze horen misschien niet traditioneel op de cheesecake, maar maakt het wel nog net even af!

New York cheesecake met aardbei

Tips voor de perfecte New York cheesecake

Een kom water in de oven
Als je een cheesecake maakt die moet worden gebakken, kan je cheesecake gaan scheuren. Als je in de oven een kom met water zet (een ovenvaste kom), dan kun je stoom creëeren in de oven. Dit verlaagt het risico op scheuren.

Doe de oven niet open!
Doe de oven nooit open tijdens het bakken! Zo verander je ineens de temperatuur en lucht in je oven. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake kan gaan scheuren. Wil je niet!

Bak op de juiste temperatuur
Een cheesecake wil je niet te warm bakken. Dit zorgt er namelijk voor dat de cheesecake te hard gaat en de buitenkant al gaar wordt en/of omhoog komt, terwijl de binnenkant dat nog niet gaar is. Doordat de cheescake tijdens het afkoelen weer wat in zakt, zal er een scheur ontstaan. Wat de juiste temperatuur voor jouw oven is, is lastig te zeggen, iedere oven is namelijk anders. En daarnaast bak je in een hetelucht oven altijd ongeveer 10% lager dan in ovens met boven en onderwarmte. Het is een kwestie van proberen wat voor jou goed werkt. Gebruik eventueel een oventhermometer om alles even na te meten. Meten is weten!

Afkoelen in de oven
Laat de cheesecake afkoelen in de oven met de deur open, zodat hij geleidelijk terug op kamertemperatuur kan komen. Als je hem zo uit de oven op het koude aanrecht zet, zal hij door het temperatuurverschil gegarandeerd scheuren. 

Laat de baked cheesecake nog een paar uur opstijven
Ook een gebakken cheesecake moet nog even opstijven in de koelkast.

Baked Cheesecake
New York Cheesecake

Variaties op deze cheesecake

Deze New York Cheesecake is gemaakt met een laagje gepureerde aardbeien bovenop, maar het is eigenlijk gewoon een basisrecept wat je op verschillende manieren kunt combineren. Wat dacht je van gehakte chocolate chip cookies op de bodem in plaats van bastogne koekjes? Of in plaats van aardbeien een topping van gesmolten chocolade met salted caramel? Goed, ik hoor het al: ik moet weer aan de slag om nieuwe cheesecake recepten te ontwikkelen!

Baked New York Cheesecake
Baked Cheesecake

New York cheesecake met aardbei

Op zoek naar een recept voor een gebakken cheesecake? Dan is deze New York Cheesecake een perfecte match voor jou!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
afkoelen 2 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Dessert
Porties 1 cheesecake

Equipment

  • Staafmixer of blender
  • Springvorm 20 cm
  • Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 1 pak bastognekoekjes
  • 70 gr gesmolten boter
  • 600 gr roomkaas
  • 175 gr kristalsuiker
  • 125 gr zure room
  • 3 eieren
  • 1 citroen
  • 10 gr maizena
  • 1 pak diepvries aardbeien

Instructies
 

  • Haal de aardbeien uit de diepvries en laat op temperatuur komen.
  • Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Mix de boter met de koekkruimels en verdeel dit op de bodem van de springvorm. Druk aan met een lepel (of je handen) en zet dit in de koelkast terwijl je de cheesecake laag maakt.
  • Doe de roomkaas in een kom en roer deze los. Dit voorkomt dat je straks klontjes in je beslag krijgt.
  • Voeg dan de suiker en de zure room toe en meng dit goed door de roomkaas heen.
  • Voeg vervolgens de eieren per stuk toe, tussendoor meng je het beslag tot alles is opgenomen.
  • Rasp dan een citroen en voeg dit toe aan het mengsel. Wil je een vleugje citroen? Doe dan de rasp van een halve citroen. Net iets meer? Doe dan een hele! Roer dit door het beslag heen samen met de maizena.
  • Verwarm de oven voor op 140 gram (hetelucht) en 155 graden (boven en onder warmte)
  • Giet het roomkaasmengsel op de koekbodem en tik een paar keer op de onderkant om de luchtbelletjes uit het beslag te krijgen.
  • Zet een ovenschaaltje met wat water klaar en zet dit op de bodem van de verwarmde oven. Plaats dan de cheesecake in de oven en bak dan ongeveer 65 minuten. De cheesecake is gaar als de buitenkant stevig is, maar de binnenkant wel nog wat wiebelig.
  • Laat de cheesecake in de oven (met de deur op een kier) afkoelen. Zet hem vervolgens nog minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Pureer de aardbeien. Als je echt een gladde saus wil helemaal, anders geef je het een paar pulsen zodat de grootste stukken er uit zijn.
Trefwoord Cheesecake, Dessert, Kerstdessert, New York

Opslaan?

Heb ik je geïnspireerd en wil je het recept voor deze New York Cheesecake? Dit kan heel makkelijk door op een van de foto’s in deze blog te klikken, je slaat hem eenvoudig op op Pinterest. Vind je het leuk om meer van mijn recepten te zien? Je kunt me volgen op Instagram op mijn account @Bakkenmetlisanne. Heb je dit recept gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je met tagt op Instagram of Facebook in het eindresultaat!

* Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je op deze link klikt en iets koopt, krijg ik een klein deel van het aankoopbedrag zonder dat het jou iets extra’s kost. Hiermee kan ik een klein deel van de kosten van het online houden van de blog mee betalen.

You may also like