Lemon bars met lemon curd

by bakkenmetlisanne

Onlangs had ik een hele hoop eieren over, waardoor ik besloot om een lekkere portie verse lemon curd te maken. Wist je dat het maken van lemon curd helemaal niet moeilijk is? Je hebt er ook maar 4 ingrediënten voor nodig: eieren, citroen, suiker en boter. Maar wat doe je vervolgens met die lemon curd? Je kunt het natuurlijk gewoon los eten, met heerlijke scones, in de yoghurt of je maakt er lemon bars met lemon curd van. En dat is precies wat ik heb gedaan! Je krijgt er meteen een beetje een zomers gevoel van & dat de zon nog mooi begon te schijnen toen ik er foto’s van maakte, zorgt al helemaal van een zomers gevoel! Laat die lente over 3 weken maar komen!

Lemon Curd Bars

Hoe maak je deze bars?

Deze lemon bars met lemon curd zijn gemaakt van een bodem van shortbread: een soort zandkoekjesdeeg. Het is dezelfde bodem als die van millionaires shortbread, die misschien iets bekender is in Nederland. Daarbovenop ligt een laag meegebakken lemon curd. Eigenlijk is het dus vrij simpel: lemon curd bars zijn een soort koekjes met lemon curd.

Je maakt deze bars door de shortbread bodem voor te bakken & hier stort je de lemon curd op. Vervolgens bak je deze nog een keer mee. Hierdoor wordt de lemon curd wat dikker, wat de perfecte structuur geeft voor deze bars. Je wil tenslotte niet dat de lemon curd zo van je koekbodem loopt, anders had je ook wel koekjes in de lemon curd kunnen dopen. Hoewel me dat ook geen heel slecht idee lijkt..

Je bakt ze in een vierkante bakvorm van 20 bij 20, zodat je er mooie vierkante stukken van kunt snijden. In dit geval heb ik de bars in 9 stukken gesneden, het zijn dus flinke porties geworden. Je kunt er ook voor kiezen om rechthoekige bars te maken, in dat geval haal je er 18 uit. Maar ik kan niet voorkomen dat je er dan 2 wil ;). Heb je geen vierkante bakvorm? Ik vind persoonlijk deze heel erg fijn*. Je kunt ook een vierkante vorm met een open bodem gebruiken (leg dan wat bakpapier in de vorm voordat je de bodem er in bakt) of gebruik een ronde springvorm. Een grotere of een kleinere bakvorm gebruiken? Geen probleem: dan worden je bars wat groter of wat kleiner.

Lemon curd

Lemon Curd

Voor dit recept heb je lemon curd nodig, het lekkerste is als je deze zelf maakt. Hou er wel rekening mee dat je dit even van te voren moet maken, als je wil kun je dit zelf de avond van te voren al doen. Ik gebruik zelf altijd dit recept voor lemon curd, deze heb ik dan ook gebruikt voor deze lemon curd bars. Je kunt er ook voor kiezen om de lemon curd kant en klaar in de winkel te kopen, mocht het zelf maken nog een stap te ver zijn. In dat geval raad ik de Lemon Curd van Bonne Mamam of Chivers aan.

Lemon Curd Bars

Lemon Bars met Lemon Curd

Een top combinatie als je het mij vraagt: een koekbodem met daarop een laag zachte, zoetzure lemon curd.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 9 stuks

Equipment

 • 1 Vierkante bakvorm 20×20

Ingrediënten
  

 • 120 gram roomboter
 • 225 gram bloem
 • 100 gram suiker
 • Snufje zout
 • 1 potje lemon curd zelfgemaakt of gekocht

Instructies
 

 • Mix de roomboter samen met de de suiker tot een romig mengsel. Voeg hier vervolgens de bloem en het zout aan toe. Kneed dit tot een stevig deeg.
 • Bekleed de bakvorm met bakpapier en druk het deeg in de vorm. Prik met een vorm gaatjes in het deeg.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodem voor 20 minuten totdat deze goudbruin en gaar is.
 • Verdeel nu de lemon curd bovenop de bodem en bak nogmaals 20-25 minuten.
 • Laat helemaal afkoelen en zet ook nog even minimaal een uur in de koelkast zodat ze kunnen opstijven, voordat je ze aansnijdt.

Notities

Het recept voor de lemon curd vind je hier

Opslaan?

Heb ik je geïnspireerd en wil je het recept voor deze lemon bars met lemon curd? Dit kan heel makkelijk door op een van de foto’s in deze blog te klikken, je slaat hem eenvoudig op op Pinterest. Vind je het leuk om meer van mijn recepten te zien? Je kunt me volgen op Instagram op mijn account @Bakkenmetlisanne. Heb je dit recept gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je met tagt op Instagram of Facebook in het eindresultaat!

* Deze blog kan affiliate links bevatten. Als je op deze link klikt en iets koopt, krijg ik een klein deel van het aankoopbedrag zonder dat het jou iets extra’s kost. Hiermee kan ik een klein deel van de kosten van het online houden van de blog mee betalen.

You may also like