Scones

by bakkenmetlisanne

Scones zijn een heerlijk van oorsprong Schots zoet broodje. En zeker niet moeilijk om zelf te maken. Binnen een klein uurtje staan ze bij je op tafel! Scones zijn zeker een must bij een high-tea of een Engelse afternoon tea. Meestal worden scones geserveerd met clotted cream, lemon curd of jam. Zelf heb ik de scones lactose vrij gemaakt, onderaan het recept heb ik de ingrediënten voor de lactose vrije versie toegevoegd!

Wat heb je nodig?

320 gram zelfrijzend bakmeel
60 gram boter
45 gram suiker
Snufje zout
160 ml melk (+ 10 ml voor het bestrijken)

Aan de slag!

Meng de (zachte boter) met het zelfrijzende bakmeel. Zorg er hierbij voor dat het meel wat kruimelig wordt. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe. Meng dit geheel met elkaar. Voeg vervolgens de 160 ml melk toe en kneed het deeg. Dit kan met een keukenmachine met een deeghaak, of gewoon met je handen.

Scones deeg

Maak vervolgens een bol van het deeg en rol dit uit tot ongeveer 2 centimeter dik. Verdeel dit deeg vervolgens in stukjes van ongeveer 3 centimeter breed. Je kunt hiervoor een uitsteker van 3 centimeter gebruiken, maar mocht je deze niet hebben is verdelen met je hand zeker ook mogelijk! Uit het deeg kun je ongeveer 7-10 scones maken, een beetje afhankelijk van hoeveel deeg je gebruikt per scone.

Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er genoeg plek is tussen de scones, want door het bakken zullen ze wat groter worden & dan blijven ze misschien aan elkaar plakken. Zonde! Als laatste bestrijk je de scones met de melk.

Verwarm vervolgens de oven voor op 220 graden en bak de scones voor 14-16 minuten totdat ze goudbruin zijn. Serveer ze met Clotted Cream, Lemon Curd of Jam. Clotted Cream kun je kopen in de winkel, maar is ook eenvoudig zelf te maken met een 2:1 verhouding. Bijvoorbeeld: 250 gram mascarpone en 125 gram crème fraîche. Mix dit met een keukenmachine tot het glad en smeuïg is.

Scones, gebakken, lactosevrij

Lactose vrije optie:

Vervang de 60 gram boter met Flora Plant Ongezouten
Vervang de melk met lactose vrije halfvolle melk of een plantaardige variant
Voor de clotted cream zou je lactose vrije mascarpone & crème fraîche gebruiken, maar lactose vrije mascarpone is vrij lastig te vinden. Serveren met jam is ook een heerlijke optie!

You may also like