As long as you know how to bake,
life is sure to be sweet!

Aardbeien-kwarkslof / Sloffentaart

by bakkenmetlisanne

Een kwarktaart is natuurlijk heerlijk, net zoals een sloffentaart. Hoe lekker moet het dan niet zijn om deze twee met elkaar te combineren? Ik probeerde het uit en dat pakte erg goed uit! De heerlijke wat hardere sloffenbodem is erg lekker in combinatie met de zachte kwark laag. Onlangs maakte ik ook al een klassieke aardbeienslof. Hiervoor gebruik je bijna dezelfde ingrediënten, maar je krijgt een hele andere sloffentaart. Ook heerlijk, maar een beetje afwisseling mag wel eens, toch? Je hebt wel even geduld nodig om deze taart te maken, de sloffenbodem moet eerst afkoelen en de kwark laag moet opstijven, maar als je op tijd begint heb je een heerlijk zomers taartje!

Aardbeien Kwarkslof - BakkenMetLisanne

Wat heb je nodig?

Sloffenbodem

90 gram boter op kamertemperatuur
Kwart losgeklopt ei
Snufje zout
75 gram witte basterdsuiker
140 gram bloem
2 gram bakpoeder
Sloffenring

Vulling

125 gram amandelspijs
Half losgeklopt ei

Topping

225 gram magere kwark
100 gram aardbeien
5 blaadjes gelatine
125 ml slagroom
1 eetlepel suiker

Aan de slag

Sloffenbodem
Mix een kwart van een losgeklopt ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg. Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie. Ik heb hem vast in de vorm van de sloffenring gemaakt, zodat hij straks alleen nog maar uitgerold hoeft te worden. Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Steek vervolgens met de sloffenring de vorm uit. Ik heb een vorm van 27x9cm gebruikt.

Vulling
Mix de amandelspijs met een half losgeklopt ei. Dit kun je vervolgens verdelen over het deeg. Het mooiste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken, maar het verdelen met de hand is ook mogelijk!

Bak dit vervolgens 25-28 minuten op 180 graden totdat hij goudbruin is. Laat de bodem dan volledig afkoelen.

Zodra de sloffenbodem volledig is afgekoeld, kun je aan de slag met de aardbeien-kwark topping. Zelf heb ik de sloffenbodem een nacht van te voren gemaakt en hem in de koelkast bewaart. Hierdoor wist ik zeker dat hij goed was afgekoeld.

Pak een schaaltje met koud water en leg hier de gelatineblaadjes in. Laat dit vervolgens 10-15 minuten staan zodat de gelatineblaadjes goed zacht kunnen worden.

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en pureer ze in een kom. Let er hierbij op dat je nog 100 gram aardbeien overhoudt na het verwijderen van de kroontjes.

Pak vervolgens een kleine steelpan en maak de gepureerde aardbeien warm. Roer hier de gelatineblaadjes één voor één doorheen en blijf roeren totdat ze volledig zijn opgelost. Laat het mengsel vervolgens even afkoelen.

Klop ondertussen de slagroom stijf. Meng dit vervolgens met de kwark en de suiker. Zodra het aardbeienmengsel is afgekoeld kun je dit door de kwark roeren. Blijf roeren totdat het mengsel een egale kleur heeft.
Let op: zorg ervoor dat het niet te veel af koelt, dan kan het al gaan stollen. Zorg dat het ongeveer op kamertemperatuur blijft.
Tip: Voor een echt mooie rode kleur kun je een klein scheutje rode kleurstof toevoegen

Haal vervolgens de sloffenbodem uit de koelkast en omring de buiten en onderkant met bakpapier. Mijn sloffenring heeft geen onderkant, vandaar dat ik de onderkant ook mee heb genomen. Dit voorkomt dat de kwark er aan de onderkant weer uit loopt. Leg de bodem vervolgens op een recht bord. Of in mijn geval een snijplank aangezien ik geen plat bord heb waar de hele bodem op paste. Houdt er wel rekening mee dat dit in de koelkast moet passen

Giet dan het mengsel over de bodem en laat minimaal 1,5 uur opstijven in de koelkast. Voor het serveren kan je nog toefjes slagroom aan de bovenkant spuiten en eventueel decoreren met aardbeien.

You may also like

%d bloggers liken dit: