Aardbeien kwarkslof / Sloffentaart

by bakkenmetlisanne

Een kwarktaart is natuurlijk heerlijk, net zoals een sloffentaart. Hoe lekker moet het dan niet zijn om deze twee met elkaar te combineren? Ik probeerde het uit en dat pakte erg goed uit in deze aardbeien kwarkslof! De heerlijke wat hardere sloffenbodem is erg lekker in combinatie met de zachte kwark laag. Onlangs maakte ik ook al een klassieke aardbeienslof. Hiervoor gebruik je bijna dezelfde ingrediënten, maar je krijgt een hele andere sloffentaart. Ook heerlijk, maar een beetje afwisseling mag wel eens, toch? Je hebt wel even geduld nodig om deze taart te maken, de sloffenbodem moet eerst afkoelen en de kwark laag moet opstijven, maar als je op tijd begint heb je een heerlijk zomers taartje!

Aardbeien Kwarkslof - BakkenMetLisanne

Kwarkslof met een mooie rechte buitenrand

Wil je een mooie rechte buitenkant krijgen bij je kwarkslof? Gebruik dan acetaatfolie. Acetaatfolie is een dun stukje plastic dat je tussen de gebakken slof en de sloffenring kunt doen. Hier stort je vervolgens het kwarkmengsel in. Zodra de laag is opgesteven, trek je de acetaatfolie voorzichtig weg en heb je een mooi recht randje aan de buitenkant van je aardbeien kwarkslof. Dit kun je bijvoorbeeld ook terugzien bij deze pistacheslof met aardbeienkwark mengsel. Deze taart heeft praktisch dezelfde basis als deze aardbeienslof, maar dan zit er witte chocolade door het mengsel en er zit geen amandelspijs maar pistaschespijs in de bodem. Wat overigens ook een hele lekkere combinatie is!

Wist je trouwens dat een slof iets typisch Nederlands is? Hier kwam ik laatst achter toen ik iemand van buiten Nederland probeerde uit te leggen wat het was. Buiten dat ik niet wist wat de vertaling was, kwam ik er achter dat deze eigenlijk helemaal niet bestaat. Zelfs in België is dit niet heel bekend. Toch leuk dat we naast de tompouce nog een ander typisch Nederlands gebakje hebben. Hoewel, nu ik me bedenk: er zijn er nog veel meer.

Afijn, genoeg gepraat: op naar het recept!

Aardbeien Kwarkslof - BakkenMetLisanne

Aardbeien Kwarkslof

Op zoek naar een variatie op de traditionele aardbeienslof? Wat denk je van deze aardbeien kwarkslof? Lekker, en toch even anders!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Opstijven 3 uur
Totale tijd 3 uur 45 minuten
Gang Tussendoortje, Dessert
Porties 1 slof

Equipment

 • Sloffenring
 • Acetaatfolie

Ingrediënten
  

Sloffenbodem

 • 90 gram boter op kamertemperatuur
 • Kwart losgeklopt ei
 • Snufje zout
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 140 gram bloem
 • 2 gram bakpoeder

Vulling

 • 125 gram amandelspijs
 • Half losgeklopt ei

Topping

 • 225 gram magere kwark
 • 100 gram aardbeien
 • 5 blaadjes gelatine
 • 125 ml slagroom
 • 1 eetlepel suiker

Instructies
 

Sloffenbodem

 • Mix een kwart van een losgeklopt ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg. Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie. Ik heb hem vast in de vorm van de sloffenring gemaakt, zodat hij straks alleen nog maar uitgerold hoeft te worden. Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.
 • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Steek vervolgens met de sloffenring de vorm uit. Ik heb een vorm van 27x9cm gebruikt.

Vulling

 • Mix de amandelspijs met een half losgeklopt ei. Dit kun je vervolgens verdelen over het deeg. Het mooiste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken, maar het verdelen met de hand is ook mogelijk!
 • Bak dit vervolgens 25-28 minuten op 180 graden totdat hij goudbruin is. Laat de bodem dan volledig afkoelen.
 • Zodra de sloffenbodem volledig is afgekoeld, kun je aan de slag met de aardbeien-kwark topping. Zelf heb ik de sloffenbodem een nacht van te voren gemaakt en hem in de koelkast bewaart. Hierdoor wist ik zeker dat hij goed was afgekoeld.

Topping

 • Pak een schaaltje met koud water en leg hier de gelatineblaadjes in. Laat dit vervolgens 10-15 minuten staan zodat de gelatineblaadjes goed zacht kunnen worden.
 • Verwijder de kroontjes van de aardbeien en pureer ze in een kom. Let er hierbij op dat je nog 100 gram aardbeien overhoudt na het verwijderen van de kroontjes.
 • Pak vervolgens een kleine steelpan en maak de gepureerde aardbeien warm. Roer hier de gelatineblaadjes één voor één doorheen en blijf roeren totdat ze volledig zijn opgelost. Laat het mengsel vervolgens even afkoelen.
 • Klop ondertussen de slagroom stijf. Meng dit vervolgens met de kwark en de suiker. Zodra het aardbeienmengsel is afgekoeld kun je dit door de kwark roeren. Blijf roeren totdat het mengsel een egale kleur heeft.
 • Let op: zorg ervoor dat het niet te veel af koelt, dan kan het al gaan stollen. Zorg dat het ongeveer op kamertemperatuur blijft.
 • Haal vervolgens de sloffenbodem uit de koelkast en omring de buitenkant met acetaatfolie. Leg de bodem vervolgens op een recht bord of een snijplank (die in de koelkast past!).
 • Giet dan het mengsel over de bodem en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Voor het serveren kan je nog toefjes slagroom aan de bovenkant spuiten en eventueel decoreren met aardbeien.

Notities

Tip: Voor een echt mooie rode kleur kun je een klein scheutje rode kleurstof toevoegen
Trefwoord Sloffentaart, Aardbeienslof

You may also like