Pistache slof met aardbei

by bakkenmetlisanne

Deze pistache slof met aardbei ziet er niet alleen heel lekker uit, hij is ook echt onwijs lekker! De pistache smaak matcht erg goed bij het frisse van de aardbeien/kwarklaag. De taart is opgebouwd uit meerdere lagen. Allereerst een sloffenbodem, daarop een kwarklaag met pistache en een kwarklaag met aardbei en bovenop slagroom. Een sloffenbodem bak je normaal gesproken met amandelspijs, maar dit keer heb ik er voor gekozen om niet met amandelspijs maar met pistache spijs te werken. Dit maak je eigenlijk op dezelfde manier, je roostert de nootjes en je maalt ze fijn met wat suiker en ei. Makkelijker kan haast niet!

Pistache Slof met aardbeien

Bas Boer Noten

Onlangs werd ik gecontacteerd door Bas Boer Noten**, of ik een lekker recept voor hen wilde maken. De naam kwam al heel bekend voor en na even googlen blijkt Bas Boer Noten elke zaterdag op de weekmarkt in Alphen aan den Rijn te staan, waar ik dus eigenlijk altijd al nootjes haal die ik gebruik voor het bakken. Dus natuurlijk wilde ik een lekker recept voor ze maken! Dat werd uiteindelijk deze pistache slof met aardbei, maar ik heb ook nog heerlijke ingrediënten voor een tweede taartje. Die komt er zo snel mogelijk aan!

Bas Boer Noten staat, zoals eerder gezegd, op de markt in Alphen. Maar ze zijn ook in Rotterdam, Pijnacker, Leiderdorp, Katwijk, ‘S-Gravenzande en Leiden op de markt te vinden. Daarnaast hebben ze een webshop met alles wat je kan bedenken. Van alles met betrekking tot noten en van gedroogd fruit tot bakproducten. Neem dus vooral een kijkje op de website!

Pistache slof met aardbeien

Tips voor de perfecte kwarkslof

Snel terug naar de slof. Want hoe maak je nou zo’n mooie slof? Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te hebben bij het bakken van een slof en dat zijn een sloffenring, acetaatfolie en spuitzakken. Heb je nou geen sloffenring? Dan kun je ook een ronde bakvorm gebruiken (gebruik wel een kleine). Het taartje wordt dan natuurlijk rond en zal wat minder hoog worden dan dat de slof op de foto is.

Acetaatfolie gebruik je om rondom de slof te doen voordat je het kwarkmengsel er in giet. Anders loopt het langs de ring naar buiten & het zorgt ervoor dat je een mooie gladde zijkant hebt. Je kunt namelijk eerst de sloffenring verwijderen zodra de slof opgesteven is en vervolgens de folie er af trekken. Zonder de folie loop je het risico dat je taart aan de bakvorm blijft plakken. Wil je niet! Acetaatfolie koop je bijvoorbeeld hier!*

De spuitzakken gebruik je om het pistachespijs mooi over de bodem te verdelen en voor de afwerking, om de slagroom op de slof te spuiten na afloop.

Pistache slof met aardbei

Snel aan de slag!

Het wordt tijd om aan de slag te gaan met deze heerlijke slof! Laat je niet afschrikken door het aantal stappen die je moet volgen. Uiteindeljk is het vrij makkelijk, maar het zijn wel redelijk wat stappen. Met een goede voorbereiding komt alles goed! Begin met het maken van het spijs, maak vervolgens het deeg dat je in de koelkast moet laten rusten. In de tussentijd kun je mooi de keuken opruimen ;). Bak de bodem met het spijs. Laat afkoelen en begin dan pas met het maken van de kwarklaag.

Pistache slof met aardbeien

Pistache slof met aardbei

Een heerlijke luchtige kwarkslof met pistachespijs & aardbei, in een leuk zebrajasje! Eenvoudig te maken, maar een groots effect!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Opstijven 4 uur
Gang Dessert
Porties 1 slof

Equipment

 • Sloffenring
 • Acetaatfolie
 • Food Processor of hele sterke blender
 • 2 Spuitzakken

Ingrediënten
  

Sloffenbodem

 • 90 gram boter op kamertemperatuur
 • Kwart losgeklopt ei
 • Snufje zout
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 140 gram bloem
 • 2 gram bakpoeder

Pistache spijs

 • 200 gram pistachenoten
 • 200 gram kristalsuiker
 • Rasp halve sinaasappel
 • 1 ei

Kwarklaag:

 • 7 blaadjes gelatine
 • 250 gram kwark
 • 175 ml slagroom
 • 50 gram kristalsuiker
 • 2 el heet water
 • 125 gram witte chocolade
 • 200 gram aardbeien
 • 100 gram pistachenoten

Topping:

 • 100 ml slagroom
 • 30 gram kristalsuiker
 • Handje aardbeien

Instructies
 

 • Begin met het roosteren van alle pistache noten (zowel voor het spijs als voor de kwarklaag: samen 300 gram). Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de nootjes 10 minuten. Laat vervolgens afkoelen.

Pistachespijs

 • Hak 200 gram van de geroosterde pistachenootjes fijn in de foodprocessor. Voeg de suiker en het ei toe en blijf het goed mixen. Je zult het vanzelf in spijs zien veranderen. Voeg op het laatst naar smaak nog wat sinaasappelrasp toe. Ik heb uiteindelijk de rasp van een halve sinaasappel gebruikt.

Sloffenbodem

 • Mix een kwart van een losgeklopt ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg.
 • Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie. Bewaar dit minimaal een half uur in de koelkast.
 • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Steek vervolgens met de sloffenringen de vorm uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Verdeel het pistachespijs over het deeg. Het mooiste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken, maar het verdelen met de hand is ook mogelijk!
 • Bak dit vervolgens 20-25 minuten totdat de slofjes goudbruin zijn.
 • Haal de bodems uit de oven en verwijder de sloffenringen. Laat de bodem volledig afkoelen.

Kwarklaag

 • Week de gelatine in een bakje met water voor minimaal 10 minuten.
 • Klop de slagroom samen met de kristalsuiker lobbig. Roer in een andere kom de kwark los en mix dit door de kwark heen. Verdeel dit over 2 kommen
 • Voor de eerste kom:
 • Smelt de chocolade en voeg dit toe aan het kwarkmengsel.
 • Hak de pistachenootjes en voeg bijna alles toe aan het mengsel met kwark/witte chocolade. Hou wat nootjes apart voor de versiering van de bovenkant.
 • Voor de tweede kom:
 • Pureer de aardbeien en roer dit door het kwarkmengsel heen.
 • Voor een intensere rode kleur heb ik gevliesdroogde aardbeien tot poeder gemaald en dit toegevoegd aan het mengsel. Dit is echter optioneel. Hou er wel rekening mee dat het anders licht roze wordt.
 • Laat de gelatine oplossen in het hete water En mix de helft door de ene kom en de andere helft door de andere kom. Het wordt eerst wat waterig maar blijf roeren, het komt goed!

Afwerking:

 • Breng een rand acetaatfolie aan rondom de sloffenbodem en sluit dit af met de sloffenring. We gaan nu het zebra effect maken, dus zet beide kommen en 2 lepels klaar.
 • Voeg steeds 1 lepel van de witte kom en 1 lepel van de rode kom toe over elkaar heen. Herhaal dit tot de hele sloffenbodem gevuld is.
 • Laat de slof minimaal 4 uur opstijven.
 • Klop de slagroom stijf met de suiker, doe in een spuitzak met een leuk spuitmondje en spuit slagroom op de bovenkant. Werk af met aardbeien en pistachenootjes
Trefwoord Pistache pasta, Pistache, Kruidnoten, Pistache spijs, Basboernoten

Ben je benieuwd naar andere sloffenrecepten? Eerder maakte ik ook al deze aardbeienslof en deze sinaasappelslof

* Dit is een affiliatelink. Als je iets koopt via deze link ontvang ik een klein bedrag van de aankoopwaarde, zonder dat dit jou iets extra’s kost.

** Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bas Boer Noten

You may also like