Sinaasappelslof met Italiaanse Meringue

by bakkenmetlisanne

Deze sinaasappelslof was een spontaan ideetje, maar heeft heel goed uitgepakt! Ik wilde altijd al eens sinaasappel curd maken. Eerder maakte ik meerdere keren lemon curd, wat natuurlijk ook heel erg lekker is, maar dit wilde ik eens verbreden naar andere fruitsoorten. En dat heeft heel goed uitgepakt! De Sinaasappel Curd heb ik verwerkt in een slof.

De slof is opgebouwd met een heerlijke brosse sloffembodem en dit smaakt super goed bij de zachte curd. Daarnaast heb ik een sinaasappelmousse gemaakt die op de sloffenbodem ligt. Als laatste is de slof versierd met heerlijk zoete Italiaanse Meringue, wat super goed bij de sinaasappel smaakt. Het is een soort variatie op de welbekende Lemon Curd taarten, maar dan net even wat anders.

Sinaasappelslof

Een sloffentaart is denk ik wel een van mijn favoriete taarten. De heerlijk brosse bodem die is gevuld met amandelspijs smaakt heerlijk bij bijna alles! Op mijn blog vind je nog meer recepten voor sloffentaarten zoals aardbeienslof, een aardbeien kwarkslof of gewoon simpele slagroomslofjes, het kan allemaal! Dit keer is het de tijd voor een heerlijke frisse sinaasappelslof.

Sinaasappel Curd

Zoals ik hierboven aangaf, heb ik een curd wel vaker gemaakt, maar dan eigenlijk alleen in de vorm van de welbekende lemon curd. Deze sinaasappelcurd lijkt natuurlijk wel een beetje op lemon curd, omdat het beide citrusvruchten zijn. Heb jij wel eens een curd gemaakt van andere dingen dan citroen? Ik ben benieuwd wat voor andere fruitsoorten je nog kan gebruiken! Online heb ik ook wel eens een frambozen of aardbeiencurd langs zien komen, dat lijkt me ook heerlijk!

Ik ben benieuwd of jij ook enthousiast wordt van deze sinaasappelslof en hem ook gaat maken. Laat het me weten in de comments! Als je hem deelt op social media is dat natuurlijk nog leuker! Tag mij zodat ik je berichtje langs zie komen.

Sinaasappelslof

Sinaasappelslof

Deze sinaasappelslof is opgebouwd met een sloffenbodem, een sinaasappelmousse, Italiaanse Meringue en versierd met sprinkles en stukjes sinaasappel.
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 1 Slof

Equipment

  • Siliconen vorm
  • Sloffenring
  • Suikerthermometer
  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

Sloffenbodem

  • 90 gram boter op kamertemperatuur
  • 0,5 losgeklopt ei
  • Snufje zout
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 140 gram bloem
  • 2 gram bakpoeder
  • 75 gram amandelspijs

Sinaasappelcurd

  • 100 ml sinaasappelsap
  • 2 sinaasappels
  • 5 ml citroensap
  • 100 gram boter
  • 120 gram kristalsuiker
  • 85 gram eigeel +/- 5 eieren
  • 1 blaadje gelatine

Sinaasappelmousse

  • 100 ml. sinaasappelsap
  • 1 eetlepel van de sinaasappelcurd
  • 100 ml. slagroom
  • Eetlepel suiker
  • 50 ml. yoghurt
  • 2 blaadjes gelatine

Italiaanse Meringue

  • 2 eiwitten
  • 35 ml. water
  • 110 gram kristalsuiker

Instructies
 

  • Begin met het maken van de sinaasappelcurd, deze moet even opstijven in de koelkast en je hebt hier een beetje van nodig in de sinaasappelmousse.
  • Leg de 3 blaadjes gelatine vast in een bakje koud water.
  • Rasp 2 sinaasappels (maak ze wel eerst even goed schoon). En doe dit in een pannetje samen met de sinaasappelsap, de citroensap, de boter en het suiker. Brengt dit aan de kook.
  • Splits de eieren (eiwit kan je gebruiken voor de Italiaanse Meringue) en doe dit in een beslagkom.
  • Voeg hier voorzichtig het botermengsel aan toe en blijf goed roeren totdat alles is toegevoegd.
  • Voeg het dan weer toe aan de pan en breng weer aan de kook. Blijf dit goed doorroeren tot het ongeveer de dikte heeft van vla. Omdat we het gaan gebruiken in een taart, voegen we één blaadje gelatine toe (de andere twee zijn voor de mousse), zodat het er niet uit loopt.
  • Laat het nu opstijven in de koelkast.
  • Ga nu aan de slag met de sinaasappelmousse. Klop de slagroom met de suiker op totdat deze lobbig is (dus niet helemaal stijf). Voeg hier de yoghurt en een eetlepel van de sinaasappel curd aan toe.
  • Kook de sinaasappelsap in een pannetje en voeg hier twee blaadjes gelatine aan toe.
  • Laat dit iets afkoelen en voeg dit dan toe aan het slagroom/yoghurt mengsel.
  • Giet dit in de silliconen vormpjes en laat dit opstijven in de koelkast.
  • Vervolgens maak je de sloffenbodem. Mix een kwart van het losgeklopte ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen.
  • Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg. Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie.
  • Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Steek vervolgens met de sloffenring de vorm uit en leg op de bakplaat.
  • Mix de amandelspijs met een half losgeklopt ei. Dit kun je vervolgens verdelen over het deeg. Het mooiste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken, maar het verdelen met de hand is ook mogelijk!
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de slof voor 20-25 minuten totdat deze goudbruin en gaar is.
  • Voor de Italiaanse Meringue, breng je in een pannetje de 100 gram suiker en 35 ml water aan de kook. Doe de eiwitten in een goed ontvette kom van de keukenmachine en zet deze aan.
  • Als het suikerwater een temperatuur van 121 graden heeft bereikt, voeg je dit toe aan de eiwitten en klop op de hoogste stand totdat het mengsel is afgekoeld (ongeveer 10 minuten).
  • Als de sloffen bodem is afgekoeld, kun je hem gaan opbouwen. Verdeel de sinaasappelcurd over de bodem heen, leg hier de stukjes sinaasappel mousse op en spuit de Italiaanse Meringue op met een spuitzak (hier is spuitmondje 1M gebruikt).
  • Versier eventueel met overgebleven stukjes sinaasappel en sprinkels.
Trefwoord Taart, Sloffentaart, Sinaasappel
Sinaasappelslof
Sinaasappelslof

You may also like