Aardbeienslof

De zomer is de perfecte tijd voor aardbeien! Vooral de heerlijke Hollandse aardbeitjes laten me het water in de mond lopen. Niets is zo lekker als deze aardbeien! En met aardbeien kun je natuurlijk heel goed bakken. Wat dacht je van een aardbeien kwarktaart, een heerlijke aardbeien tiramisu of natuurlijk een aardbeien slof! Een sloffentaart is echt iets Nederlands, ik begreep laatst dat dit zelfs in België niet echt bekend is. Een sloffen bodem is een soort koek bodem, gevuld met amandelspijs. Hier bovenop ligt een laagje banketbakkersroom, aardbeien en bovenop een laagje slagroom. Hier kunnen nog wat aardbeien in worden gestoken of versier hem zoals hieronder met sprinkels!

Voor deze aardbeienslof had ik nog niet eerder een slof gebakken en daardoor was ik ook nog niet in het bezit van een sloffenring. Deze ben ik maar snel gaan halen waarna ik snel aan het bakken ben geslagen. De sloffenring is wel echt nodig, om te voorkomen dat de sloffen bodem uitloopt en zijn mooie vorm houdt.

Wat heb je nodig?

Sloffenbodem

90 gram boter op kamertemperatuur
Kwart losgeklopt ei
Snufje zout
75 gram witte basterdsuiker
140 gram bloem
2 gram bakpoeder
Sloffenring

Vulling

125 gram amandelspijs
Half losgeklopt ei

Garnering

50 ml slagroom
100 gram aardbeien

Banketbakkersroom:
350 ml. melk
65 gram suiker
35 gram bloem
2 zakjes vanille suiker (of een vanillestokje)
3 eidooiers

Banketbakkersroom:
Begin met het maken van de banketbakkersroom, doe dit bij voorkeur een avond van te voren, zodat hij kan opstijven in de koelkast. Meng de eidooiers samen met de suiker en de vanillesuiker door elkaar. Als je een vanillestokje hebt, schraap je de inhoud er uit en leg je het stokje erbij. Deze verwijder je als hij klaar is. Voeg vervolgens de bloem door en mix dit met een garde net zolang totdat de bloem volledig is opgenomen. Verwarm een pan met hierin de melk, zodra de melk kookt, voeg je de melk beetje bij beetje toe aan het eimengsel terwijl je goed blijft roeren. Dit is heel belangrijk, anders heb je kans op roerei.

Als je alle melk hebt toegevoegd, kun je het weer terug in de pan gieten. Breng dit weer aan de kook en blijf goed doorroeren totdat de room de dikte van vla heeft. Giet dit in een grote schaal en dek dit af met afdekfolie. Laat dit vervolgens volledig afkoelen, de banketbakkersroom stijft nog op terwijl deze in de koelkast staat. Als de banketbakkersroom is afgekoeld, kun je deze nog even loskloppen zodat het een egaal mengsel wordt. De banketbakkersroom vanuit dit recept is misschien iets te veel, overgebleven banketbakkersroom kun je 5 dagen in de koelkast bewaren (wel afgedekt).

Sloffenbodem
Mix een kwart van een losgeklopt ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg. Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie. Ik heb hem vast in de vorm van de sloffen ring gemaakt, zodat hij straks alleen nog maar uitgerold hoeft te worden. Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit. Steek vervolgens met de sloffenring de vorm uit. Ik heb een vorm van 27x9cm gebruikt.

Vulling
Mix de amandelspijs met een half losgeklopt ei. Dit kun je vervolgens verdelen over het deeg. Het mooiste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken, maar het verdelen met de hand is ook mogelijk!

Bak dit vervolgens 25-28 minuten op 180 graden totdat hij goudbruin is.

Haal de bodem uit de oven en verwijder de sloffenring. Laat de bodem volledig afkoelen.

Garnering
Klop de slagroom stijf, mix hier de mascarpone door. De mascarpone zorgt ervoor dat het slagroommengsel wat stijver blijft. Snij vervolgens de aardbeien doormidden.
Vul een spuitzak met de banketbakkersroom en verdeel de room over de sloffenbodem. Zorg ervoor dat je niet helemaal tot aan de rand spuit, maar houdt ongeveer een halve centimeter over. Verdeel dan de aardbeien over de banketbakkersroom. Vul vervolgens een spuitzak met het slagroommengsel en spuit 3 toeven slagroom op de aardbeien

One Reply to “Aardbeienslof”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: