Het is weer tijd voor de SwiepSwoepSwap! Voor alle nieuwe lezers, hier kun je lezen wat de SwiepSwoepSwap precies is! Dit keer werd ik gekoppeld aan MiekBax en na wat struinen op haar website kwam ik bij deze aardbeien tiramisu. Dat leek me een goede basis voor de SwiepSwoepSwap van deze maand! Deze aardbeien tiramisu is opgebouwd met aardbeien die zijn gemarineerd in limoncello, mascarpone en yoghurt. Ik wilde een iets gezondere versie maken, waardoor het een aardbeien skyramisu is geworden!
Wel maakte ik hem wel iets anders dan dat in het originele recept staat, ik swiepte namelijk de limoncello eruit zodat hij alcoholvrij is en in plaats van mascarpone gebruikte ik Skyr. Ik maakte al eerder een skyramisu met lemon curd en vond dat zo lekker dat ik het er graag in houd! Daarnaast is de Skyr lactosevrij (Biologische Skyr van Arla), als je me iets langer volgt weet je dat ik lactosevrij eet. En het is heel lastig om lactosevrije mascarpone te vinden (als iemand de gouden tip heeft, hoor ik het graag 😉 ). Als laatste maakte ik heerlijke Franse Meringue, brak dit in stukjes en mengde dit door de skyramisu heen. Een heerlijke combinatie van de zachte skyr, stukjes aardbeien en de bite van de meringue. Een heerlijke aardbeien skyramisu!
Aardbeien skyramisu bewaren
Je kunt de skyramisu van te voren maken, maar hij is wel het lekkerste als je hem op de dag zelf nog opeet. Anders worden de lange vingers te zacht, waardoor ze wat sompig worden.
Skyramisu met Aardbeien
Equipment
- Spuitzak met spuitmondje
Ingrediënten
Voor de Skyramisu
- 300 gram aardbeien in plakjes gesneden
- 50 ml. sinaasappelsap
- 250 gram skyr
- 2 zakjes vanillesuiker
- 4/6 lange vingers
- Amandelschaafsel
Voor de Meringue Schuimpjes
- 1 eetlepel suiker
- 2 eiwitten
- 60 gram suiker
- 60 gram poedersuiker
- 5 gram maizena
- Eventueel rode kleurstof
Instructies
- De lange vingers kun je kopen of eenvoudig zelf maken via dit recept. Zorg dat je deze afgekoeld klaar hebt liggen voordat je de tiramisu gaat opbouwen. Ga vervolgens aan de slag met de meringue.
- Klop de eiwitten samen met 60 gram suiker stijf, je moet de kom op zijn kop kunnen houden. Zeef hier vervolgens de poedersuiker en de maizena doorheen. Spatel dit voorzichtig door het beslag heen, je wilt niet dat al de lucht er weer uit wordt geroerd, maar zorg wel dat al het eiwit en de poedersuiker samen een geheel is geworden.
- Je kunt ervoor kiezen om een deel van de meringue te kleuren met kleurstof. Ik heb zelf een deel rood gemaakt en een deel wit gelaten.
- Leg een bakplaat met bakpapier klaar en doe de meringue in een spuitzak met spuitmondje. Spuit toeven op de bakplaat en laat deze voor 1 uur drogen op 100 graden in de oven. Ze koelen vrij snel af, dus je kunt ze als ze klaar zijn, snel verwerken in de tiramisu.
- Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een pan (zonder boter) en laat dit afkoelen.
- Snij de aardbeien in plakjes en mix dit samen met de vanillesuiker en 2 eetlepels sinaasappelsap. Laat dit ongeveer een kwartiertje intrekken in de koelkast.
- Vervolgens kun je de tiramisu gaan opbouwen: doe de overgebleven sinaasappelsap in een bakje en dompel de lange vingers hier in. Leg deze op de bodem van het glas.
- Schep hier 2 grote scheppen skyr op, vervolgens een schep aardbeien en verkruimel een meringue schuimpje erbovenop. Herhaal dit totdat het glaasje vol is, eindig met aardbeien.
- Giet het overgebleven sinaasappelsap (waar je de lange vingers in gedoopt hebt) in het glas bovenop de aardbeien. Bedek de bovenkant met amandelschaafsel.
- Van 2 schuimpjes heb ik nog een soort parapluutje gemaakt voor bovenop als versiering.
Tips:
Je kunt dit ook in een kleine ovenschaal maken zodat je een heerlijke toetje hebt dat je kan delen. Wil je het in een grotere ovenschaal maken? Verdubbel dan de ingrediënten.
Je kunt hem natuurlijk ook gewoon als ‘echte’ tiramisu maken met mascarpone en yoghurt. Houd in dat geval de verhouding van 80 gram yoghurt en 200 gram mascarpone aan.