dessert

Aardbeien Tiramisu (skyramisu)

Het is weer tijd voor de SwiepSwoepSwap! Voor alle nieuwe lezers, hier kun je lezen wat de SwiepSwoepSwap precies is! Dit keer werd ik gekoppeld aan MiekBax en na wat struinen op haar website kwam ik bij deze aardbeien tiramisu. Dat leek me een goede basis voor de SwiepSwoepSwap van deze maand! Ik maakte hem wel iets anders dan dat in het originele recept staat, ik swiepte namelijk de limoncello eruit zodat hij alcoholvrij is en in plaats van mascarpone gebruikte ik Skyr. Ik maakte al eerder een skyramisu en vond dat zo lekker dat ik het er graag in houd! Daarnaast is de Skyr lactosevrij. Het is heel lastig om lactosevrije mascarpone te vinden (als iemand de gouden tip heeft, hoor ik het graag 😉 ). Als laatste stopte ik er wat stukjes meringue tussen voor een lekkere bite.

Aardbeien Tiramisu

Wat heb je nodig voor aardbeien tiramisu?

Voor 2 goed gevulde glaasjes

Voor de aardbeien Tiramisu
300 gram aardbeien in plakjes gesneden
50 ml. sinaasappelsap
250 gram skyr
2 zakjes vanillesuiker
4/6 lange vingers
Amandelschaafsel
1 eetlepel suiker

Voor de Meringue Schuimpjes
2 eiwitten
60 gram suiker
60 gram poedersuiker
5 gram maizena
Eventueel rode kleurstof
Spuitzak met spuitmondje

Aan de slag!

De lange vingers kun je kopen of eenvoudig zelf maken via dit recept. Zorg dat je deze afgekoeld klaar hebt liggen voordat je de tiramisu gaat opbouwen. Ga vervolgens aan de slag met de meringue.

Klop de eiwitten samen met 60 gram suiker stijf, je moet de kom op zijn kop kunnen houden. Zeef hier vervolgens de poedersuiker en de maizena doorheen. Spatel dit voorzichtig door het beslag heen, je wilt niet dat al de lucht er weer uit wordt geroerd, maar zorg wel dat al het eiwit en de poedersuiker samen een geheel is geworden.. Je kunt ervoor kiezen om een deel van de meringue te kleuren met kleurstof. Ik heb zelf een deel rood gemaakt en een deel wit gelaten. Leg een bakplaat met bakpapier klaar en doe de meringue in een spuitzak met spuitmondje. Spuit toeven op de bakplaat en laat deze voor 1 uur drogen op 100 graden in de oven. Ze koelen vrij snel af, dus je kunt ze als ze klaar zijn, snel verwerken in de tiramisu. Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een pan (zonder boter) en laat dit afkoelen.

Snij de aardbeien in plakjes en mix dit samen met de vanillesuiker en 2 eetlepels sinaasappelsap. Laat dit ongeveer een kwartiertje intrekken in de koelkast. Vervolgens kun je de tiramisu gaan opbouwen: doe de overgebleven sinaasappelsap in een bakje en dompel de lange vingers hier in. Leg deze op de bodem van het glas. Schep hier 2 grote scheppen skyr op, vervolgens een schep aardbeien en verkruimel een meringue schuimpje erbovenop. Herhaal dit totdat het glaasje vol is, eindig met aardbeien. Giet het overgebleven sinaasappelsap (waar je de lange vingers in gedoopt hebt) in het glas bovenop de aardbeien. Bedek de bovenkant met amandelschaafsel. Van 2 schuimpjes heb ik nog een soort parapluutje gemaakt voor bovenop als versiering.

De aardbeien tiramisu/ skyramisu is nu klaar, eet smakelijk!

Tips:
Je kunt dit ook in een kleine ovenschaal maken. Wil je het in een grotere ovenschaal maken? Verdubbel dan de ingrediënten.
Je kunt hem natuurlijk ook gewoon als ‘echte’ tiramisu maken met mascarpone en yoghurt. Houd in dat geval de verhouding van 80 gram yoghurt en 200 gram mascarpone aan.

Aardbeien Tiramisu
Aardbeien tiramisu met eton mess

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s