Lange Vingers – Zelf maken is het makkelijkste!

by bakkenmetlisanne

Lange Vingers zijn een van de meest eenvoudige koekjes die er bestaan. Ik heb ze regelmatig zelf gebakken, onder andere voor een Charlotte taart en voor in een tiramisu. Maar ook om zo uit het knuistje te eten zijn ze natuurlijk heerlijk! En als je ze zelf bakt, kun je er voor kiezen om de buitenkant niet te besprenkelen met suiker, waardoor ze iets gezonder zijn dan de versie uit de winkel. Ik zeg iets, want er gaat alsnog redelijk wat suiker in natuurlijk.

Lange vingers worden gebruikt in enorm veel recepten, denk eens aan een Charlotte Taart of een Tiramisu, maar ook ter decoratie bij verschillende desserts. Ik heb een keer een Charlotte taart gemaakt zonder zelfgemaakte lange vingers, maar dat geeft toch een ander effect en ik vind dat een stuk minder mooi. Daarom heb ik later toch nog een nieuwe taart gemaakt, maar toen met zelfgemaakte lange vingers. Veel leuker!

Wist je dat Lange vingers officieel uit Frankrijk komen? Ik dacht eerst dat het iets typisch Nederlands was vanwege de naam, maar in het Frans heten ze boudoir. Klinkt veel logischer toch? Ook in het Engels zijn ze bekend onder Lady Fingers of Sponge Fingers. Toch niet zo typisch Nederlands als dat ik dacht..

Uit dit recept kun je ongeveer 40 koekjes halen, ruim voldoende voor een tiramisu of om de eerder genoemde Charlotte Taart aan de buitenkant te bekleden. Maar ik moet vaak een dubbele portie bakken omdat veel van de koekjes al op zijn voordat ze de taart of de tiramisu bereiken, oeps! Heb jij wel eens Lange Vingers gebakken? En zo nee, waarom niet? Met dit recept wil je nooit meer de standaard versie uit de supermarkt! Ik ben benieuwd of jij ook aan de slag gaat! Laat je het me weten in de comments of via een post of Instagram? Vind ik leuk!

Lange Vingers bakken? Vind hier een eenvoudig recept!
Lange Vingers bakken? Vind hier een eenvoudig recept!

Lange vingers

Het zelf bakken van lange vingers is helemaal niet moeilijk! Gebruik ze voor een mooie Charlotte taart of in een tiramisu!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 40 koekjes

Equipment

 • Spuitzak
 • Bakpapier

Ingrediënten
  

 • 3 eieren
 • 10 gram custardpoeder
 • 90 gram suiker
 • 80 gram bloem
 • Snufje zout

Instructies
 

 • Maak een grote kom goed vetvrij met wat citroensap en splits de eieren in de eidooiers en het eiwit. Doe de eiwitten in de vetvrije kom met een snufje zout en 50 gram suiker en klop ze stijf.
 • Mix in een andere kom de eidooiers samen met 40 gram suiker tot een geheel.
 • Voeg vervolgens het eiwit en het eigeel samen en spatel dit voorzichtig door elkaar. Doe dit heel rustig, je wil niet dat al de lucht weer verdwijnt die je er net in hebt geklopt.
 • Als laatste zeef je de bloem en de custardpoeder door het eimengsel en ook dit spatel je er weer voorzichtig doorheen.
 • Doe het beslag in een spuitzak. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spuit hier de lange vingers op. Ongeveer 1 centimeter breed en 10-12 centimeter lang.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de lange vingers voor 10-15 minuten totdat ze goudbruin zijn.
 • Haal ze van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen (dat is wel lastig want het ruikt heerlijk). Als ze zijn afgekoeld, zijn je lange vingers klaar om opgegeten te worden!
Trefwoord Lange Vingers
Een heel eenvoudig recept voor Lange Vingers!
Lange Vingers bakken? Vind hier een eenvoudig recept!

You may also like