Charlotte taart met bananenmousse

by bakkenmetlisanne

Onlangs deed ik mee met een bakworkshop van Sarena Solari voor het goede doel. Hier maakten we een Charlotte taart, deze deelde ik al op Instagram, maar ik was nog niet helemaal tevreden over de taart. Het recept heb ik wat aangepast, ik heb een nieuwe vulling bedacht en ik heb de lange vingers zelf gebakken. Het is wel even werk om de taart te maken, maar dan heb je ook wat. Een heerlijke taart gevuld met bananenmousse en witte chocolade room, met een laagje ganache en omringt met heerlijke lange vingers met witte chocolade.

Charlotte Taart met bananenmousse, charlotte taart, charlotte, bananentaart, bananen, biscuit, charlotte cake

Wat heb je nodig?

Biscuit
3 eieren
60 gram bloem
30 gram maizena
90 gram suiker
1 zakje vanillesuiker

Lange Vingers
3 eieren, gesplitst
95 gram fijne suiker
snufje zout
75 gram bloem
15 gram maizena

300 gram witte chocolade
Sprinkels naar keuze
1 longdrinkglas

Vullingen
Bananenmousse
1 banaan
250 ml slagroom
2 eetlepels suiker
5 blaadjes gelatine

Witte Chocolade vulling:
250 ml slagroom
250 gram mascarpone
200 gram witte chocolade
2 eetlepels suiker

Trempeersiroop:
100 ml vlierbloesemsiroop
50 ml water
2 tl citroensap

Overige
Bakvorm 16-18 cm
Spuitzakken
Spuitmondje
Lintje voor de strik
Bakpapier

Topping taart:
50 gram witte chocolade (reep)
Dunschiller
Spuitmondje 1M


Ganache:
100 ml slagroom
150 gram melk chocolade

Aan de slag!

Biscuitmix
Begin met het bakken van de biscuit. Verwarm de oven op 180 graden (boven/onderwarmte) of 160 graden (hetelucht) Mix de 3 eieren samen met de 90 gram suiker en de vanillesuiker tot een luchtig mengsel. Doe dit bij voorkeur met een staande mixer zodat je er veel lucht in kan kloppen. Let op: dit kan wel 10 minuten duren. Het mengsel wordt wit van kleur. Zeef hier vervolgens de bloem en maizena doorheen en spatel dit er voorzichtig doorheen tot de bloem volledig is opgenomen. Bekleed de onderkant van de bakvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Stort het beslag in de bakvorm en bak deze voor 30-35 minuten totdat hij gaar is. Laat hem vervolgens op een rooster volledig afkoelen.

Bananenmousse
Pureer de banaan en klop de (250 ml) slagroom stijf samen met de 2 eetlepels suiker. Week de gelatine minimaal 10 minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en mix dit met 3 eetlepels heet water totdat het oplost. Voeg dit toe aan de banaan en roer goed door elkaar. Voeg vervolgens de slagroom toe en zet in de koelkast tot gebruik.

Witte Chocolade vulling
Klop de 250 ml slagroom stijf met 2 eetlepels suiker. Smelt de chocolade au-bain marie en klop de mascarpone los in een schaaltje. Mix de mascarpone met de gesmolten chocolade en laat dit even afkoelen. Mix dit vervolgens door de chocolade heen. Zet ook dit even weg in de koelkast tot gebruik.

Trempeersiroop
Mix de vlierbloesemsiroop samen met het water en het citroensap goed door elkaar.

Taart vullen
Snij de biscuit in 3 lagen. Behoud de springvorm en de bodem in elkaar. Leg de bovenkant van de taart op zijn kop (dus bovenkant onderop) in de springvorm. Verdeel hier nu 1/3e van het trempeersiroop op. Verdeel dan de bananenmouse op de biscuitbodem. Leg hier weer de volgende laag biscuit op en verdeel hier weer een deel van de trempeersiroop op. Verdeel nu de helft van de witte chocoladevulling hierop. Verdeel de overige trempersiroop op het laatste deel van de biscuit en leg deze bovenop de chocoladevulling. Zet dit vervolgens in de koelkast. Bewaar de overige helft van de witte chocoladevulling voor het afmaken van de taart.

Chocolade ganache
Verwarm de slagroom in een pannetje en voeg de chocolade toe. Haal vervolgens de pan van het vuur. Roer dit goed door totdat je een dik mengsel heeft. Laat het vervolgens even staan. Haal de taart uit de koelkast (met de springvorm er nog omheen) en giet de ganache over de taart. Het zal misschien iets te veel zijn. Zet de taart vervolgens in de koelkast.

Lange Vingers
Splits de eieren in eiwit en eigeel. Mix de eiwitten samen met 45 gram suiker en een snufje zout in een vetvrije kom totdat het stijf is. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat het er uit valt. Klop in een andere kom het eigeel samen met 50 gram suiker totdat het luchtig is. Voeg vervolgens het eigeel en eiwit bij elkaar en spatel dit voorzichtig door elkaar. Zeef hier 75 gram suiker en 15 gram maizena doorheen en spatel voorzichtig door, je wil geen lucht verliezen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het beslag in een spuitzak. Knip een opening in de spuitzak van ongeveer 1 cm dik. Spuit nu de lange vingers op, ongeveer 8 tot 10 cm lang. Bak de lange vingers voor 10-12 minuten. Haal ze uit de oven en leg ze op een rooster. Zet dit 3-4 minuten terug in de oven. De oven hoeft niet aan te staan.

Smelt 300 gram witte chocolade au bain marie en giet dit in een longdrinkglas. Dip hier de afgekoelde lange vingers in en leg ze op een rooster. Verdeel vervolgens de sprinkels op de gesmolten chocolade. Leg de lange vingers in de koelkast om uit te harden.

Chocolade schaafsel
Dit is een hele eenvoudige manier van chocoladeschaafsel maken. Leg een chocoladereep op een snijplank en ga hier vervolgens met een dunschiller overheen.

Taart afmaken
Haal de taart uit de koelkast en doe de overgebleven witte chocolade room in een spuitzak met spuitmondje 1M. Spuit rondom de taart wat van de room (niet te veel) en druk hier de lange vingers tegenaan. Leg hier vervolgens het lintje omheen, trek hem voorzichtig aan en maak hier een strik in. Spuit op de bovenkant van de taart van buiten naar binnen strepen room op. Verdeel hier het chocoladeschaafsel op.

You may also like

%d bloggers liken dit: