Zelf eierkoeken maken is heel eenvoudig!

by bakkenmetlisanne

Eierkoeken zijn een heerlijk tussendoortje. En heel gezond als je Sonja Bakker moet geloven. Nu zit er alsnog flink wat suiker in, maar dat het gezonder is dan een reep chocola, zijn we het allemaal wel over eens toch? 🙂 Aangezien alle eierkoeken in de winkel vaak lactose bevatten, ben ik zelf aan de slag gegaan met een recept. En wat zijn de lekker geworden! De avond erna heb ik meteen nog een extra lading gebakken omdat ze al weer op waren. Aangezien ze lactosevrij zijn kan ik er immers onbeperkt van eten. En dat heb ik geweten, haha.

Ik wist niet dat het zo makkelijk was om eierkoeken te maken. Hoewel ze niet helemaal gelijk zijn aan de eierkoeken van de winkel. Deze worden namelijk gemaakt met ammoniumbicarbonaat. En het is vrij lastig om hier aan te komen. Je kunt het wel kopen bij de grote bakwinkels, maar ik wil graag dat alle recepten voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom is mijn versie zonder ammonium. Alsnog heel lekker, maar net iets anders dan degene die je kent vanuit de winkel. Mocht je wel echt een recept met ammonium willen maken, dan zul je helaas op zoek moeten gaan naar een ander recept. Ik wil dit wel nog heel graag een keer willen proberen, dus wellicht komt deze ooit nog online!

Eierkoeken bewaren

Als je de eierkoeken goed afgesloten bewaard, dan kun je ze drie tot vier dagen bewaren. Je kunt ze ook invriezen, dan zijn ze ongeveer twee tot drie maanden houdbaar. Zorg wel dat je ze goed verpakt invriest. Tip: als je ze per stuk invriest (met een stukje bakpapier er tussen), dan kun je ze ook weer per stuk ontdooien. Ideaal!

Eierkoeken
Eierkoeken

Eierkoeken

Het zelf maken van eierkoeken is heel eenvoudig! Je wilt bijna geen eierkoeken meer kopen, elke week zelf een verse lading maken is toch veel lekkerder?
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 10 stuks

Ingrediënten
  

 • 250 gram patentbloem
 • 175 gram suiker
 • 100 ml halfvolle melk evt. lactosevrij
 • 2 eieren en eidooier
 • 1 theelepel citroensap
 • 5 gram baking soda
 • 1 gram zout

Instructies
 

 • Mix de suiker samen met de eieren/eidooier, het zout en het citroensap totdat je een heel luchtig mengsel hebt (beetje vergelijkbaar aan biscuitmix voor taart). Dit mixen duurt minimaal 5 minuten en het kleurt beige/wit.
 • Zeef hier vervolgens de bloem en de baking soda doorheen en spatel dit voorzichtig door het deeg heen.
 • Als al het bloem is opgenomen, voeg je de melk toe en ook dit roer je door het beslag totdat alles is opgenomen.
 • Laat het beslag nu even 10 minuten rusten (eventueel in de koelkast als het warm is in de keuken).
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met een eetlepel 4-6 bolletjes beslag op het bakpapier en zorg dat er genoeg ruimte is tussen de eierkoeken. In de oven zullen ze nog iets rijzen. Bak de eierkoeken 9-10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
Trefwoord Eierkoeken

Ben je op zoek naar andere lekker basisrecepten om te maken? Wellicht kun je aan de slag gaan met dit recept voor lange vingers!

You may also like