Kerstkoekjes met chocoladedeeg

by bakkenmetlisanne

Ja, hoe zal ik deze kerstkoekjes nou eens noemen? Heb jij een goed idee een naam voor deze koekjes met chocoladedeeg en vanille deeg? Laat het me dan absoluut weten, want ik ben een beetje inspiratieloos, haha! De koekjes zien er indrukwekkend uit, dus zijn ideaal om te serveren tijdens kerst, maar eigenlijk is het super makkelijk om deze koekjes te maken.

Je maakt namelijk eerst een standaard suikerkoekjes deeg en een chocolade suikerkoekjes deeg. Vervolgens steek je met een kleine uitsteker (in dit geval een gingerbread mannetje) het deeg uit en dit doe je zowel bij het chocoladedeeg als bij het traditionele deeg. Vervolgens vul je de lege gaten op met de andere kleur. Ga er nog even overheen met de deegroller (zachtjes) en vervolgens kun je met een ronde koek uitsteker deze koekjes uitsteken. Een kind kan de was doen! Ben je me nou verloren bij het uitrollen van het deeg? Op Instagram staat een reel met een filmpje waarin je precies kunt zien hoe de koekjes worden gemaakt.

Kerstkoekjes

Kerstkoekjes of andere koekjes?

Deze kerstkoekjes zijn gemaakt met een gingerbread mannetje binnenin. Maar eigenlijk kun je natuurlijk alle soorten koekjes maken. Misschien een kerstboom binnenin als je toch in de kerstsferen wil blijven? Maar als het geen kerst is (zoals 363 dagen van het jaar 😉 ) Dan kun je ook gaan voor een ander vormpje. Ik weet zeker dat deze koekjes ook leuk zijn met een hartje binnenin. Misschien iets voor Valentijnsdag? Of met een ster in het midden kan ook leuk zijn. Moet ik meer voorbeelden geven? Ik denk dat ik na de kerst aan de slag ga met een andere versie!

Je kunt er ook voor kiezen om het deeg te kleuren met kleurstof in plaats van met cacaopoeder. Ook dan krijg je weer een ander leuk effect!

Kerstkoekjes

Kerstkoekjes met 2 soorten deeg

Leuke koekjes maken voor deze kerst? Deze kerstkoekjes zijn makkelijk te maken en fleuren de tafel helemaal op!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 2 bakplaten vol

Ingrediënten
  

 • 400 gram bloem
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 6 zakjes vanillesuiker = 8 gram per stuk
 • 200 gram ongezouten roomboter
 • 1 ei
 • 2 eetlepels cacao

Instructies
 

 • Koekjes
 • Mix de basterdsuiker samen met de vanillesuiker en de roomboter, totdat je een romig mengsel hebt. Voeg hier vervolgens het ei aan toe en mix dit weer totdat het ei volledig is opgenomen in de boter en de suiker.
 • Als laatste voeg je de bloem toe.
 • Verdeel het deeg nu in 2 delen. Bij het ene deel voeg je de cacaopoeder toe.
 • Kneed beide delen tot een stevig deeg in de vorm van een bal. Leg het plastic folie op het aanrecht, leg de bal deeg hier op en vouw de folie dicht.
 • Druk de bol vervolgens plat tot ongeveer 2-3 cm dik. Laat het deeg nu minimaal 1 uur rusten in de koelkast. (Als de plak deeg dunner is, koelt deze sneller).
 • Bestrooi je werkblad nu met bloem, leg hier je beide plakken deeg op en rol ze uit. Als hij nog iets te stevig is, kun je hem nog even kort doorkneden. Steek nu de kleine vormpjes uit. Doe dit bij beide kleuren deeg.
 • Vul de gaten van het ene deeg op met die van de andere kleur. Ga hier licht met je deegroller overheen.
 • Met een ronde uitsteker steek je nu de koekjes uit. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de koekjes 11-13 minuten. Ze zijn klaar wanneer de randjes goudbruin kleuren. Leg ze na het bakken voorzichtig op een rooster en laat ze volledig afkoelen. Let op: de koekjes zijn wat zacht en wiebelig als ze uit de oven komen. Dit klopt.
Trefwoord Koekjes, Kerst, Chocoladekoekjes, Kerstkoekjes

Benieuwd naar meer kerst recepten? Een overzicht vind je hier!

You may also like