Rendier Cupcakes

by bakkenmetlisanne

Dit artikel voor rendier cupcakes is geschreven in samenwerking met BasBoerNoten.

Deze leuke cupcakes zijn versierd als een super schattige rendier. Perfect voor het kerstdessert of voor de kinderen terwijl de ouders aan een lekker kopje koffie zitten. Het zijn standaard vanille cupcakes met een Russische botercrème die gemaakt is van zelfgemaakte hazelnootpasta, een soort zelfgemaakte Nutella dus. Deze hazelnootpasta is gemaakt van de heerlijke hazelnoten van BasBoerNoten. Eerder maakte ik ook al een witte chocolade hazelnoten pasta. In de basis hetzelfde, maar dan met witte chocolade in plaats van melk chocolade. Je kunt op deze manier ook een vegan hazelnoten pasta maken door vegan chocolade toe te voegen. Deze is ook te koop bij BasBoerNoten. Hier maakte ik onlangs bijvoorbeeld deze chocoladeletters mee.

De zelf cupcakes zijn juist gemaakt zonder boter, in plaats van boter heb ik zonnebloemolie toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat ze wat zachter en smeuïger worden. Dit vind ik persoonlijk net iets lekker, helemaal als je ze nog met een vrij zoete botercrème gaat opspuiten. Je kunt deze rendier cupcakes natuurlijk ook met roomboter maken, daarvoor kun je dit recept gebruiken! Je versiert ze vervolgens met een M&M, suikeroogjes en pretzels om het gezichtje te maken.

Rendier Cupcakes

Rendier Cupcakes met Russische Botercrème

Je las het al in het eerste deel: de cupcakes zijn versierd met een Russische Botercrème. Maar wat is dat nou precies? Je hebt misschien eerder wel van Zwitserse of Italiaanse Botercrème gehoord, deze zijn op basis van boter en meringue. Deze botercrème is op basis van boter en gecondenseerde melk. Daardoor is het ook heel eenvoudig en kan hij haast niet mislukken. Toch in de schift geraakt? Verwarm de kom door hem in een bak warm water te zetten of door de buitenkanten te föhnen (ja, echt!). Hierdoor wordt de boter warm en kan het weer mengen met de andere ingrediënten. Blijf daarna goed doorkoppen en je krijgt weer een mooie zachte botercrème.

Russische Botercrème
Rendier Cupcakes

Rendier Cupcakes

Op zoek naar leuke cupcakes voor de feestdagen? Kijk eens naar dit recept voor rendier cupcakes!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Bakken 25 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Tussendoortje, Dessert
Porties 10 stuks

Equipment

 • Spuitzakken en spuitmondjes
 • Cupcake vormpjes
 • Cupcake bakblik
 • Food Processor

Ingrediënten
  

Cupcakes

 • 70 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Snufje zout
 • 1,5 ei
 • 100 gram bloem
 • 5 gram bakpoeder
 • 70 ml zonnebloemolie
 • 38 ml. melk

Hazelnoten Chocolade Pasta

 • 150 gram Hazelnoten Witte hazelnoten
 • 100 gram Melk chocolade
 • 1 tl Zonnebloemolie

Botercrème

 • 500 gram roomboter
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • Snufje zout
 • 1 tl vanille extract

Versieringen

 • Pretzels
 • Rode M&M's
 • Suikeroogjes

Instructies
 

Hazelnoten Chocolade Pasta

 • Begin met het roosteren van de nootjes. Verwarm de oven voor op 160 graden en bak ze ongeveer 8 minuten. Dit zorgt ervoor dat alle smaken goed vrij kunnen komen.
 • Doe de hazelnoten in de Food Processor en vermaal ze. Je zult eerst hele fijn gehakte nootjes krijgen, maar als je door blijft mixen dan komt de olie uit de noten vrij. Maal voor ongeveer 5-7 minuten met wat pauzes om de food processor niet te overbelasten.
 • Het is de bedoeling dat je een smeuïge pasta krijgt van enkel de hazelnoten. Voeg eventueel wat zonnebloemolie toe, begin met een theelepel en kijk hoeveel er nodig is totdat je een egaal mengsel krijgt.
 • Smelt de melk chocolade au bain marie en voeg dit toe aan het hazelnoten mengsel. Laat het afkoelen.

Cupcakes

 • Mix de eieren samen met het zout en de suiker/vanillesuiker voor 5 minuten op de hoogste stand. Op deze manier klop je lucht in de eieren. Het mengsel zal langzaamaan verkleuren en lichtgeel/wit worden.
 • Voeg vervolgens de melk en zonnebloemolie toe en als laatste de bloem, het zout en de bakpoeder. Mix dit goed door elkaar totdat je een mooi egaal mengsel hebt. Het mengsel is wat dunner ten opzichte dat wat je misschien gewend bent, maar dit klopt!
 • Verdeel de cupcake vormpjes in het bakblik (kan ook zonder, maar met heb je meestal het mooiste resultaat). Vul alle vormpjes voor ongeveer 2/3e met beslag.
 • Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de cupcakes in 20-25 minuten gaar. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.

Botercrème

 • Mix de boter ongeveer 5-10 minuten romig
 • Voeg de gecondenseerde melk, het snufje zout en de vanille toe en mix tot een luchtige botercrème.
 • Voeg vervolgens de chocoladepasta toe. Begin met de helft en proef of je het goed op smaak vindt. Voeg eventueel meer toe.

Versieren

 • Versier de cupcakes met de M&M's, pretzels en suikeroogjes om er rendieren van te maken
Trefwoord Cupcakes, Kerst, Rendier, Cupcake

You may also like