Zelf chocoladeletters maken

by bakkenmetlisanne

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BasBoerNoten.

Dit is iets wat al een tijdje op mijn to do list stond, het zelf maken van chocoladeletters. Zoals jullie misschien wel weten heb ik een lactose intolerantie. De standaard chocoladeletters vanuit de supermarkt kan ik dus niet eten. Het liefste wilde ik dus zelf een melkvrije versie maken. Nou, dat is absoluut gelukt! Maar je kunt ze ook gewoon met normale melkchocolade maken, als melkvrije chocoladeletters niet perse nodig zijn! Het leek me altijd heel ingewikkeld om zelf chocoladeletters te maken, maar dat valt echt heel erg mee! Het is juist het tegenovergestelde, het is onwijs makkelijk om te doen! Dit kun jij ook doen!

Melkvrije chocoladeletters

Onlangs vroeg BasBoerNoten of ik weer iets lekkers voor ze wilde maken. Nou, absoluut! Ik zag dat ze de nieuwe vegan melkchocolade van Callebout verkopen, en deze stond al een tijdje heel hoog op mijn lijstje om te proberen gezien mijn lactose intolerantie. Ik heb in het verleden al veel vegan chocolades geprobeerd, maar niets komt in de buurt van de echte melk chocolade. Of het is hele pure chocolade wat ik absoluut niet lekker vind, of het heeft een kokos nasmaak. Nu ben ik dol op kokos, maar niet als ik echt lekkere melk chocolade zoek. Na het proberen van de vegan melk chocolade druppels van Callebout, wil ik absoluut niets anders meer! Echt, geloof me. Heb je een melkallergie of lactose intolerantie. Koop deze! Voor zover ik op de verpakking kan zien, bevatten ze ook geen sporen van melk.

Zelf chocoladeletters maken

Zelf chocoladeletters maken

Goed, genoeg over de vegan chocolade, terug naar de chocoladeletters. Je maakt deze chocoladeletters maar met 2 ingrediënten: chocolade en boter. Je smelt de chocolade au bain marie, klopt de boter op en mixt deze twee. Doe dit in een spuitzak met een leuk spuitmondje en je kunt er mooie letters mee spuiten. Heb je niet zo’n vaste hand? Print dan groot letters uit en leg deze onder een bakpapiertje. Dan kun je ze als ware overtrekken. Na het opspuiten heb ik ze versierd met gedroogd fruit, marshmallows en kruidnoten. De marshmallows en de gedroogde aardbeien komen ook bij BasBoerNoten vandaan. Overigens zijn de marshmallows niet vegan, hier zit gelatine in. Er zijn wel vegan versies te koop, wil je echt een vegan letter maken. En anders laat je deze achterwege!

Zelf chocoladeletters maken

Zelf chocoladeletters maken

Zelf chocoladeletters maken is absoluut niet moeilijk. Je hebt zelfs maar 2 ingrediënten nodig: boter en chocolade.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 4 stuks

Equipment

 • 1 Spuitzak
 • 1 Spuitmondje Bijvoorbeeld 1M

Ingrediënten
  

 • 400 gram Chocolade Vegan indien gewenst
 • 120 gram Roomboter Of plantaardige variant

Optioneel

 • Gedroogd fruit
 • Kruidnoten
 • Marshmallows

Instructies
 

 • Zet een steelpan met water op het fornuis. Zet hier een warmte bestendigde kom op en smelt 2/3e van de chocolade au bain marie
 • Als alle chocolade is gesmolten, kun je de overige 1/3 van de chocolade er doorheen roeren. Roer tot alles is gesmolten. Wil niet alles smelten? Zet de kom dan even terug op de pan. Maar niet te lang!
 • Klop de boter zalvig.
 • Voeg de boter toe aan de chocolade en roer goed door tot alle klontjes van de boter zijn opgelost. Zorg dat je dit echt doet, anders kun je ze straks niet opspuiten omdat de klontjes niet door het spuitmondje komen. En wie wil er nou een hap boter? 😉
 • Doe de chocolade in een spuitzak met het spuitmondje. Leg een vel bakpapier klaar en spuit de letters op
 • Versier de letters naar eigen inzicht met bijvoorbeeld kruidnoten, marshmallows of gedroogd fruit
Trefwoord Chocolade, Sinterklaas, Chocoladeletter

Ben je op zoek naar andere sinterklaas recepten? Kijk bijvoorbeeld eens bij deze sinterklaas blondies of bij deze kruidnoten kwarktaart. Echte aanraders!

You may also like