Monte Cristo, een wentelteefjes tosti

by bakkenmetlisanne

Het is weer swiepswoepswap tijd! En hoewel ik deze sinds afgelopen september organiseer, komt er toch steeds een recept vanuit mij online. Mijn vriend vind het namelijk heel leuk om iets te maken, wat ik vervolgens fotografeer zodat we samen tot een deelname komen. Heel leuk om te doen! Deze keer had ik hem gekoppeld aan Nicole van Cookies & Carrotsticks. Hij koos de Monte Cristo uit, wat ook wel een wentelteefjes tosti is. Toen hij dat zei, dacht ik wel even van “wat heb je precies uitgezocht?”. Maar na het uitproberen hiervan ben ik absoluut overtuigd want dit is heerlijk!

Je maakt als het ware een tosti, maar in plaats van te bakken in een tosti ijzer of een pan, bak je deze als een wentelteefje. Je doopt de tosti dus in een opgeklopt eitje alvorens je hem bakt. Na het bakken bestrooi je hem met wat poedersuiker en doop je hem eventueel in wat jam. Nu hadden we geen jam in huis dus dat hebben we achterwege gelaten, maar de poedersuiker hebben we zeker toegevoegd. Het klinkt echt als een gekke combinatie, maar het is top! Het originele recept van de Monte Cristo vind je op haar website.

Hier staat ook een leuk verhaaltje van de geschiedenis van de Monte Cristo, zo is het bekend geworden bij het grote publiek doordat Disneyland hem op het menu zette. Nu hebben wij die niet gezien toen we afgelopen juni in Disnelyland waren, maar volgende keer ga ik er zeker naar op zoek!

Monte Cristo

Monte Cristo maken

We hebben het originele recept iets aangepast. Nicole heeft haar versie namelijk gemaakt met mosterd, maar dit hebben we vervangen door truffelmayonaise. Dit leek ons een goede vervanger en dat was ook absoluut het geval! Ik heb het dan wel over het originele recept, maar volgens Nicole is er eigenlijk niet echt een origineel recept. Er wordt wel vaak Zwitserse kaas en gekookte ham gebruikt, maar verder is het redelijk zelf in te vullen. Nou, dat hebben we dan ook maar gedaan!

Monte Cristo

Monte Cristo

Een Monte Cristo is een soort wentelteefjes tosti. Een hartige tosti die wordt gebakken als wentelteefje en wordt geserveerd met poedersuiker en jam. Een gekke maar hele goede combinatie!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 17 minuten
Gang Ontbijt, Lunch
Porties 2 stuks

Equipment

 • 1 Koekenpan
 • 1 Grote kom waar boterham in past

Ingrediënten
  

 • 4 sneden witbrood
 • 2 plakken gekookte ham
 • 1 ei
 • 2 plakken kaas Smaak naar keuze
 • 50 ml melk
 • 2 tl truffelmayonaise
 • Poedersuiker
 • Bakboter
 • Jam
 • Zout en peper

Instructies
 

 • Besmeer de sneden brood met de truffelmayonaise. Leg de ham en de kaas op 2 van de 4 sneden en dek dit af met de overige 2 sneden. Je hebt nu de basis voor een tosti
 • Klop het ei samen met de melk los en voeg wat zout en peper toe. Doe dit in een grote kom waar een boterham in past
 • Verwarm de pan en doe wat bakboter in de pan
 • Dip de "tosti" aan beide kanten in het eimengsel en leg in de pan. Bak aan beide kanten tot ze goudbruin zijn
 • Serveer met wat poedersuiker en eventueel ook jam
Trefwoord Lunch, Kerstontbijt, Kaneelbrood, Monte Cristo, Wentelteefje, Tosti, Broodgerechten

You may also like