Zelfgemaakte Cinnamon Rolls

by bakkenmetlisanne

Onlangs ging ik aan de slag voor een recept voor zelfgemaakte cinnamon rolls en dit zijn echt de beste die ik ooit heb gemaakt! Eerder maakte ik al wel eens kaneelbroodjes op de Zweedse manier en cinnamon rolls met croissantdeeg, maar een recept voor zelfgemaakte cinnamon rolls waarbij je ook het deeg helemaal zelf maakt, stond nog niet online. Tot nu! Het heeft dan ook wat pogingen gekost tot ik het perfecte recept had, maar deze heb ik inmiddels samengesteld!

De belangrijkste truck is dat je goede bloem gebruikt. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van T65 bloem. Dit is bloem met een hoog eiwitgehalte. Dit hoge eiwitgehalte zorgt voor een mooie gluten ontwikkeling van het deeg. Persoonlijk vind ik broodjes hierdoor een heel stuk lekkerder worden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewone bloem te gebruiken, maar hierdoor kunnen je broodjes net iets droger uitvallen. T65 bloem koop je bij de betere bakwinkels online of direct bij een molen.

De tweede truck is dat ik de broodjes direct na het bakken heb ingesmeerd met een laagje suikersiroop. Dit truuckje heb ik geleerd voor bijvoorbeeld croissants en chocoladebroodjes. Hierdoor gaan de broodjes mooi glimmen en krijgen ze een lekker zoet laagje. Ik heb dit bij de laatste poging ook over de kaneelbroodjes gedaan en dit maakte het absoluut af!

Zelfgemaakte Cinnamon Rolls

Zelfgemaakte cinnamon rolls

Het klinkt misschien ingewikkeld omdat je best wat stappen moet volgen en het deeg moet tussendoor rijzen, maar als je wel van een uitdaging houdt, dan zou ik hier zeker mee aan de slag gaan! Het is wel handig als je een goede keukenmachine hebt die het deeg voor je kunt kneden. Je kunt de 10-15 minuten ook met je handen kneden, maar dat is natuurlijk wel vermoeiender dan met de keukenmachine. Tijdens het bakken moet het deeg 2x een uur rijzen, heb jij mooi tijd om de keuken op te ruimen of een aflevering van je lievelingsserie te kijken. Dan duurt een uur ineens heel kort!

De broodjes kun je na het bakken een dag of 2 bewaren, maar het lekkerste zijn ze natuurlijk als ze net uit de oven komen! Bewaar ze goed afgedekt in een schaal als je de roomkaas frosting nog niet hebt toegevoegd. Bewaar ze in de koelkast als je dit wel al hebt gedaan.

Zelfgemaakte Cinnamon Rolls

Hopelijk heb ik jullie enthousiast weten te maken! Ik ben heel erg benieuwd naar jullie resultaten!

Zelfgemaakte Cinnamon Rolls

Zelfgemaakte Cinnamon Rolls

Cinnamon rolls zijn echt het lekkerste als je ze helemaal zelf maakt. Begin met het deeg en de kaneelvulling en eindig met de roomkaas frosting. Het is even een klusje, maar je zal hier geen spijt van hebben!
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijzen 2 uur
Totale tijd 3 uur 10 minuten
Gang Ontbijt, Lunch
Keuken Amerikaans
Porties 12 stuks

Equipment

 • Bakvorm 25×30
 • Bakpapier
 • Staande mixer
 • Deegroller

Ingrediënten
  

Voor het deeg

 • 500 gram T65 bloem
 • 265 ml melk
 • 65 gram roomboter
 • 50 gram kristalsuiker
 • 10 gram zout
 • 10 gram gist instant gist
 • 1 ei

Kaneelvulling

 • 2 eetlepels kaneel
 • 175 gram basterdsuiker lichtbruin
 • 100 gram boter
 • Snufje zout

Suikersiroop

 • 50 ml water
 • 100 gram kristalsuiker

Voor het glazuur

 • 100 gram roomkaas
 • 45 gram roomboter
 • 100 gram poedersuiker
 • 1 tl vanille extract

Instructies
 

Het deeg:

 • Voor het maken van het deeg begin je met het verwarmen van de melk totdat deze lauwwarm is. Als je het nog met je handen kan aanraken en het voelt “aangenaam warm”, dan is deze voldoende verwarmd.
 • Vervolgens kun je alle ingrediënten behalve de boter in een kom doen. Dit mix je ongeveer 10 minuten totdat je een elastisch deeg hebt. Dit kun je controleren door een stukje van het deeg af te halen, in je hand nog even te kneden en dan uit te treken. Scheurt het deeg niet? Dan is hij voldoende gekneed!
 • Daarna voeg je de boter toe. Het is belangrijk dat deze op kamertemperatuur is, zodat deze makkelijk door het deeg heen kneed. Het zal er eerst naar uit zien dat het helemaal mis gaat, maar geen paniek! Mix dit weer voor ongeveer 5 minuten door het deeg heen, tot alles is opgenomen. Er zit dan geen boter meer aan de zijkanten van de kom.
 • Dek de kom af met een theedoek en zet dit voor ongeveer een uur op een warme plek om te rijzen. Het deeg zal verdubbelen in grootte.

De vulling:

 • Mix de boter samen met de kaneel en de lichtbruine basterdsuiker tot een geheel. Voeg ook het snufje zout toe en mix dit goed door.
 • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 50 cm bij 30 cm op een met bloem bestrooid werkblad. Het deeg zal steeds wat terugveren, maar als je blijft rollen, zal het uiteindelijk een grote lap worden.
 • Smeer het deeg in met het boter/suiker/kaneel mengsel.
 • Rol het deeg nu op aan de lange kant, doe dit zo strak als lukt.
 • Bekleed je bakvorm met bakpapier.
 • Snijd het opgerolde deeg nu in 12 gelijke stukken en leg deze met de mooiste kant naar boven in de bakvorm, steeds 4 rijen van 3 stuks.
 • Dek de bakvorm af met een theedoek en zet dit voor ongeveer een uur op een warme plek om te rijzen
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de broodjes in ongeveer 30 minuten gaar.

Suikersiroop:

 • Doe de suiker samen met het water in een pannetje en zet dit op het vuur. Dit is klaar zodra alle suiker is opgelost.
 • Als de broodjes uit de oven komen, smeer je deze in met suikersiroop en dan laat je het afkoelen.

Glazuur:

 • Mix de roomkaas, boter, poedersuiker en vanille extract in een kom totdat alles is opgenomen en verspreid over de kaneelbroodjes
Trefwoord Kaneelbroodjes, Cinnamon Rolls, Zelfgemaakte cinnamon rolls, Kaneelbrood

You may also like