Mini appeltaart slofjes

by bakkenmetlisanne

Afgelopen week deelde ik een heerlijk recept voor witte chocolade kwarkslofjes, deze week heb ik weer een heerlijk sloffen recept voor jullie: mini appeltaart slofjes! Hoewel, zo mini zijn ze eigenlijk niet, het is een mooi eenpersoons formaatje! Deze mini appeltaart slofjes hebben alles wat je van een appeltaart kunt verwachten: een deeg met een lekkere bite, een appel kaneel vulling en rozijnen. Daarnaast is de sloffenbodem gevuld met amandelspijs, wat het helemaal af maakt! Bovenop de appeltaart slofjes ligt een laagje slagroom. Want dit hoort natuurlijk wel op een appeltaartje! Ook had ik nog wat rozijnen over, deze heb ik nog bovenop de slagroom gelegd. Maar dit is natuurlijk helemaal optioneel!

Het is vrij eenvoudig om deze slofjes te maken, je hebt alleen wel bakringen nodig. Het is belangrijk dat je de taartjes tijdens het bakken in de de bakringen laat zitten, anders zal het gaan uitlopen en heb je meer een koek met daarop appel in plaats van een appeltaartje. Zelf heb ik deze bakringen van Patisse. Dit zijn ringen van 8 centimeter, perfect voor deze taartjes. Heb je nou kleinere ringen, van bijvoorbeeld 6 cm, dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken. Je zal dan iets meer taartjes uit het deeg kunnen halen dan zes.

Mini appeltaart slofjes

Mini appeltaart slofjes bewaren

Deze appeltaartjes zijn overheerlijk als ze warm zijn! Maar ook als ze afgekoeld zijn, blijven ze natuurlijk heerlijk! Je kunt ze immers niet allemaal tegelijk opeten, al zal ik wel snappen dat je dat graag zou willen. Als je de slagroom al op de taartjes hebt gespoten, is het belangrijk dat je ze in de koelkast bewaart. De taartjes bevatten dan immers room. Spuit je de slagroom op de taartjes vlak voordat je serveert? Dan kun je de taartjes ook in een luchtdichte trommel bewaren buiten de koelkast. Net wat je zelf graag wilt!

Mini appeltaart slofjes

Mini appeltaart slofjes

Een appeltaart is al lekker, maar een appeltaart met een sloffenbodem is een nog betere combinatie!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 6 stuks

Equipment

 • Bakplaat met bakpapier
 • 6 bakringen 8 cm
 • Spuitzak en spuitmondje

Ingrediënten
  

Sloffenbodem

 • 90 gram boter op kamertemperatuur
 • Kwart losgeklopt ei
 • Snufje zout
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 140 gram bloem
 • 2 gram bakpoeder
 • 125 gram amandelspijs
 • 2 x Half losgeklopt ei

Vulling

 • 2 appels
 • 1 eetlepel kaneel
 • 30 gram kristalsuiker
 • 50 gram rozijnen

Topping

 • 150 ml slagroom
 • 45 gram kristalsuiker

Instructies
 

Sloffenbodem

 • Mix een kwart van een losgeklopt ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg.
 • Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie. Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.
 • Haal het deeg uit de koelkast en rol 3/4 van het deeg uit. Steek vervolgens met de bakringen de vorm uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bekleed met de helft van het overgebleven deeg de zijkanten van de ringen en bewaar de andere helft nog even. Heb je een bakring van 10 cm? Dan kun je er ook voor kiezen om daarmee de rondjes uit te steken en dit voorzichtig in de ring van 8 cm te duwen. Je hoeft de zijkanten dan niet apart te bekleden met deeg, deze neem je meteen mee.
 • Mix de amandelspijs met een half losgeklopt ei. Dit kun je vervolgens verdelen over de bodem. Het mooiste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken, maar het verdelen met de hand is ook mogelijk!

Vulling:

 • Wel de rozijnen in lauw water.
 • Schil de appels en snij deze in kleine stukjes. Mix dit samen met de kaneel en de kristalsuiker.
 • Dep de rozijnen droog en mix deze door het appelmengsel heen.
 • Verdeel het appelmengsel over alle bakringen, vul deze tot de rand.
 • Maak een raster van stukjes deeg en leg deze over alle appelvullingen heen.
 • Bestrijk de bovenkant van de taartjes met de overgebleven helft van het losgeklopte ei.

Bakken:

 • Verwarm de oven voor en bak dit vervolgens 25-30 minuten op 180 graden totdat de slofjes goudbruin zijn.
 • Haal de taartjes uit de oven en verwijder de bakringen (als ze nog warm zijn, dan is het deeg nog wat soepeler). Laat de taartjes volledig afkoelen.

Topping:

 • Klop de slagroom samen met de kristalsuiker stijf, doe dit in een spuitzak en spuit toefjes op de taartjes net voordat je ze serveert.
Trefwoord Sloffentaart, Appeltaart, Mini slofjes, Sloffen

You may also like