Kaneelbroodjes, gemaakt met brioche deeg

by bakkenmetlisanne

Onlangs maakte ik, voor Pasen, een heerlijke brioche en ik bedacht me dat het ook lekker zou zijn als je dit in een vorm van kaneelbroodjes zou maken. Ik probeerde het uit en jeetje, dat is lekker! Een brioche is van origine Frans en heeft iets weg van een cake. Er zitten namelijk zowel eieren, melk en boter in. Dit zorgt ervoor dat brioche van zichzelf al wat zoeter is, de toevoeging van suiker en kaneel maakt het nog lekkerder!

Eerder maakte ik ook al de Zweedse versie van kaneelbroodjes, kanelbullar. Kanelbullar wijkt iets af van de kaneelbroodjes zoals wij die kennen, zij voegen hier kardemom aan toe. Kardemom is familie van de gember. Het ruikt zoet en smaakt een beetje naar citroen en mint. Ook een heerlijke toevoeging, maar deze keer wilde ik echt voor de meer traditionelere kaneelbroodjes gaan!

Het zelfgemaakte brioche deeg is gemaakt met een gistdeeg waar melk en boter aan is toegevoegd. Vervolgens dit na het rijzen uitgerold tot een lap. Hier is de kaneel suiker vulling aan toegevoegd, de kaneelbroodjes zijn opgerold en vervolgens gevlochten tot een mooi broodje dat er heerlijk uit ziet. En naast dat ze er mooi uit zien, smaken ze ook heerlijk!

Kaneelbroodjes bewaren

De kaneelbroodjes zijn het lekkerste als je ze meteen, als ze nog warm zijn, opeet. Wil je ze toch iets langer bewaren? Stop ze dan in een luchtdichte trommel, zo blijven ze enkele dagen goed. Je kunt ze ook invriezen, dan blijven ze ongeveer 3 maanden goed. Tip: vries ze per stuk in, eventueel met een stukje bakpapier er tussen. Dan kun je ze ook weer per stuk ontdooien. Wel zo efficient en handig voor snelle trek!

Kaneelbroodjes Brioche

Kaneelbroodjes

Heerlijke kaneelbroodjes, ze staan binnen 2 uur op tafel!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rijzen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Ontbijt, Lunch
Porties 6 Broodjes

Ingrediënten
  

Voor het deeg

 • 530 gram tarwebloem
 • 8 gram zout
 • 200 ml melk
 • 20 gram instant gist
 • 2 eieren + 1 voor bestrijken
 • 55 gram basterdsuiker
 • 75 gram roomboter op kamertemperatuur

Voor de kaneelvulling

 • 75 gram zachte roomboter
 • 60 gram witte basterdsuiker
 • 1 eetlepel kaneel

Instructies
 

 • Verwarm de melk tot ongeveer kamertemperatuur. Los hier de gist in op en laat dit even staan. Mix in een grote kom de bloem samen met het zout, de eieren en de suiker.
 • Voeg hier het melk/gist mengsel aan toe en kneed dit goed door totdat je een stevig deeg hebt. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten.
 • Voeg vervolgens de roomboter toe aan het deeg en kneed dit opnieuw goed door. Het duurt echt even voordat de boter wordt opgenomen, dus blijf goed doorkneden. Het zal eerst een plakkerig zooitje worden en je ziet vanzelf dat het een samenhangend geheel wordt. Blijf goed doorkneden (of laat dit de keukenmachine doen), je moet een vliesje kunnen trekken van het deeg zonder dat deze snel scheurt.
 • Doe het deeg nu in een grote kom, dek dit af met een schone theedoek en laat dit ongeveer een uur op een warme plek rijzen. Het verdubbeld in grootte.
 • Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit in een rechthoekig vlak. Mix de roomboter samen met de witte basterdsuiker en het kaneel. Bestrijk hier het uitgerolde deeg mee.
 • Rol het deeg vervolgens zo strak als mogelijk op en druk de zijkanten voorzichtig dicht. Snijd de rol aan de bovenkant in de lengte doormidden, zodat je 2 delen krijg. Verdeel het deeg nu in 8 delen in de breedte, voor 8 broodjes. (Elk broodje heeft dus 2 losse delen)
 • Nu gaan we de broodjes in elkaar vlechten. Rol de twee losse stukken iets uit en leg ze met de kaneel kant naar boven. Draai deze twee delen nu over elkaar heen en herhaal dit, totdat het niet meer kan. Leg dan de twee uiteinden naast elkaar, zodat je een rondje krijgt. Leg deze op de bakplaat. Herhaal dit met alle broodjes.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop het ei los en bestrijk de broodjes met ei. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten, tot ze gaar zijn. Warm zijn ze het lekkerste!
Trefwoord Broodjes, Lunch, Kaneelbroodjes, Ontbijt

BeWil je een uitgebreide zondagsbrunch maken? Maak dan naast deze heerlijke chocoladebroodjes ook deze chocolade scones en deze heerlijke Chocoladebroodjes Je maakt zeker weten de blits bij je man/vrouw/ vriend(in) of kinderen!

You may also like