Brioche brood

Het is bijna Pasen en hoewel we nog steeds in een gekke tijd leven, mag er wel iets lekkers op de ontbijttafel komen te staan! Een brioche is heerlijk voor tijdens het paasontbijt! Dit heerlijke, van origine Frans brood, heeft iets weg van een cake. Er zitten namelijk zowel eieren, melk en boter in dit brooddeeg. Het is een heerlijk luchtig en zoet brood, wat je zo kunt eten, maar ook heerlijk is met een laagje Nutella of jam.

Het maken van dit brioche brood is helemaal niet moeilijk! Je hebt alleen een flink portie geduld nodig (net zoals bij ieder brood recept), het deeg moet natuurlijk rijzen. Ik heb uit dit dit deeg 1 wat groter vlechtbrood gemaakt en 4 kleine paasbroodjes, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om 1 groot brood te maken of hier allemaal kleine broodjes van te vormen. Het is een basisrecept voor het deeg. Je bent natuurlijk helemaal vrij om te bedenken hoe je hem gebruikt! Ga jij aan de slag met dit recept?

Brioche brood, paasbrood, zacht brood, Brioche

Wat heb je nodig voor de brioche?

Let op, bovenstaand brood is gemaakt met de helft van dit recept. Je bakt met onderstaand recept 1 groot brood, 8 kleine broodjes of een combinatie hiervan. Ik heb gekozen voor 4 kleine broodjes en 1 grotere

530 gram tarwebloem
8 gram zout
200 ml melk
20 gram instant gist
2 eieren + 1 voor bestrijken
55 gram basterdsuiker
75 gram roomboter (op kamertemperatuur)

Aan de slag!

Verwarm de melk tot ongeveer kamertemperatuur. Los hier de gist in op en laat dit even staan totdat de gist gaat ‘bewegen’. Mix in een grote kom de bloem samen met het zout, de eieren en de suiker. Voeg hier het melk/gist mengsel aan toe en kneed dit goed door totdat je een stevig deeg hebt. Dit duurt ongeveer 8-10 minuten.

Voeg vervolgens de roomboter toe aan het deeg en kneed dit opnieuw goed door. Het duurt echt even voordat de boter wordt opgenomen, dus blijf goed doorkneden. Het zal eerst een plakkerig zooitje worden en je ziet vanzelf dat het een samenhangend geheel wordt. Blijf goed doorkneden (of laat dit de keukenmachine doen), je moet een vliesje kunnen trekken van het deeg zonder dat deze snel scheurt. Doe het deeg nu in een grote kom, dek dit af met een schone theedoek en laat dit ongeveer een uur op een warme plek rijzen. Het verdubbeld in grootte.

Voor een vlechtbrood
Als je een vlechtbrood wil maken, verdeel het deeg dan in 3 delen, rol deze in de lengte uit en leg deze op je werkblad. Vlecht het deeg nu en druk de uiteinden goed samen. Leg je vlecht in een bakblik met bakpapier en laat dit nog een half uur rijzen.

Voor paasbroodjes
Verdeel het deeg in 8 delen en leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar. Maak van elk deel 5 bolletjes, 3 grotere en 2 kleinere. Twee grote bolletjes zijn de hoofd en het lijfje van de paashaas, leg deze onder elkaar en duw ze wat samen. Een van de kleine bolletjes wordt de voeten. Rol dit uit tot een lange sliert en duw dit aan de onderkant tegen het grote bolletje aan. Het andere kleine bolletje wordt de oren. Rol ook deze uit en vorm dit als oren. Duw dit tegen de bovenkant van het bovenste grote bolletje aan. Het laatste grote bolletje verdeel je in tweeën. Dit worden de armen. Duw deze op het onderlijfje. Met rozijnen of schuddebuikjes kun je ogen maken. Omdat het deeg nog wat plakkerig is, blijft het goed op elkaar zitten. Laat dit nog een half uur rijzen op de bakplaat.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Mix het laatste ei samen met een klein scheutje melk en wat suiker. Bestrijk hiermee het grote brood of de kleinere broodjes. Bak het grote brood voor ongeveer 20-25 minuten, de kleine broodjes zijn in 10 minuten klaar.

Konijnenbroodje, paasbroodje, pasen, paasbrioche, briochebrood, bakkenmetlisanne
Briochebrood, brioche, bakkenmetlisanne

Tip: heb je een eetbare stift in huis? Teken nog een mondje bij de haasjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: