Mijn favoriete kookboeken en bakboeken – 6 tips

by bakkenmetlisanne

Jullie hadden vast al door dat ik dol ben op bakken! Want waarom zou je anders een bakblog hebben 😉 De inspiratie om te bakken haal ik vanuit verschillende plekken, waaronder Instagram, Pinterest en natuurlijk vanuit mijn favoriete kookboeken en bakboeken.

De makers van een kookboek of bakboek steken heel veel tijd in het maken van deze boeken. Het is een passie van de schrijver die hij of zij wil doorvertalen naar een boek, zodat dit voor iedereen beschikbaar wordt. De schrijver van het boek wil natuurlijk ook weten wat de lezers van het boek vinden! Daarom staan er online veel reviews over kookboeken en dit is heel fijn om te lezen voordat je er een aanschaft.

Vandaag deel ik graag mijn favoriete kookboeken en bakboeken met jullie in deze kookboeken review blog! Mocht je enthousiast zijn geworden, achter elk boek staat een linkje naar de plek waar je het boek kunt aanschaffen!

Disclaimer: deze blog bevat affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s

Mijn favoriete kookboeken

6x Mijn favoriete kookboeken

Laura’s Bakery – Het basisbakboek

Laura is wat mij betreft de koningin van de bakblogs binnen Nederland! Je kent haar misschien wel van haar blog, Instagram of Pinterest. Overal komen de heerlijkste recepten van Laura voorbij. En dit boek kocht ik toen ik net wilde beginnen met mijn blog. De basis van het bakken wordt hier duidelijk uitgelegd en onderbouwd met verschillende foto’s, waardoor je spontaan trek krijgt en dus zin krijg om de keuken in te duiken!

Mijn favoriete kookboeken

Het is een dik boek met 200 bladzijdes. Het boek begint met een inleiding over hoe Laura is begonnen met bakken en haar bakblog en met tips en trucs over de basis van bet bakken. Bijvoorbeeld de ongeschreven regels van het bakken, een omrekentabel voor andere maten bakvormen en hoe je ingrediënten eventueel kunt vervangen. Ieder hoofdstuk is opgebouwd door een basisrecept en vervolgens worden er verschillende variaties gegeven op dat recept. Er staat bijvoorbeeld een basisrecept voor brownies in het boek, vervolgens komen hier verschillende variaties op zoals cheesecake brownies, oreo brownies en aarbeienbrownies. Zo is het ook voor een (beginnende) bakker duidelijk wat er allemaal mogelijk is met een bepaald recept en wat variatiemogelijkheden zijn.

Omdat er zoveel duidelijke foto’s, tips en tricks in het boek staan, zou ik het boek zeker aanraden voor een beginnende bakker!

Auteur: Laura Kieft
Uitgeverij: Forte Culinair
Uitgave: 1e druk, september 2016
ISBN: 9789462501485
Prijs: € 24,99
Te koop bij: Onder andere bij Bol.com

De Banketbakker – Cees Holtcamp en Jonah Freud

Cees Holtkamp is misschien wel een van Nederlands bekendste banketbakkers. Cees is de oprichter van Patisserie Holtkamp, met een prachtige winkel op de Vijzelgracht in Amsterdam. Op de voorkant van het boek staan kroketten, ook iets waar Cees Holtkamp heel bekend van is. Misschien ken je ze wel: de echte Holtkamp kroketten!

Dit boek staat algemeen bekend als de basis van het banketbakken. Maar waarom eigenlijk?

Review Kookboek de Banketbakker - Cees Holtkamp en Jonah Freud

De Banketbakker is een dik boek, met 324 bladzijdes en met ruim 300 recepten. Ik noem hem soms ook wel eens de Bijbel, want alles staat er in! Het boek bevat weinig foto’s, wat ik normaal vaak erg jammer vind, de meeste inspiratie haal ik voornamelijk uit foto’s. Maar dit kookboek heeft de foto’s helemaal niet nodig. Alle basisrecepten die je als (thuis) bakker nodig hebt, staan hier in. Je kunt zelf een hele goede voorstelling maken van hoe alles er uit ziet!

Alle recepten staan in eenvoudige stappen beschreven en onder veel recepten staat een korte persoonlijke noot van Cees Holtkamp met tips. Bijvoorbeeld waar je dit recept goed mee kunt combineren of net iets meer uitleg over waarom iets zo wordt gedaan. Ben jij op zoek naar een bakboek waar alle basis in staat? Aarzel dan niet en koop dit boek! Je gaat hier geen spijt van krijgen!

Auteur: Cees Holtkamp & Jonah Freud
Uitgeverij: De kookboekhandel
Uitgave: 12e druk, november 2020
ISBN: 9789082543773
Prijs: € 35,-
Te koop bij: In de winkel van Patisserie Holtkamp of via Bol.com

Heel Holland Bakt Thuis – Anouk Glaudemans

Heel Holland Bakt, wie kent dat nou niet? Met 3.8 miljoen kijkers verslaat Heel Holland Bakt zelfs het gemiddelde aantal kijkers dat naar het journaal kijkt. Het is heerlijk ontspannende TV. Zelf zou ik misschien ook ooit wel mee willen doen, maar daarvoor moet ik eerst nog even flink oefenen! De winnaar van Heel Holland bakt mag een kookboek schrijven en dit is het boek van de winnaar van 2020, Anouk.

Het boek bestaat uit 150 pagina’s en is opgebouwd in verschillende hoofdstukken, namelijk basisrecepten, snel, bewust, sociaal en technische opdrachten. Anouk heeft alle recepten in het boek geschreven. Enkel de technische opdrachten zijn origineel van Robèrt, maar ook deze recepten heeft Anouk vertaald naar eenvoudig geschreven tekst, zodat iedereen hier mee aan de slag kan!

Wat ik erg leuk vind, is dat dit boek een ‘bewust’ hoofdstuk heeft. Hierin worden gezondere baksels gedeeld, zoals een worteltaart en zoete aardappelmuffins. Ik zou niet snel een boek kopen dat helemaal gefocust is op gezond bakken, maar een zijstapje in een kookboek waar ook ongezondere recepten in staan, vind ik erg leuk! Daarbij ben ik erg fan van de technische opdrachten van dit seizoen (2021) van Heel Holland Bakt! Deze staan allemaal in het boek en hier heb ik ook al verschillende van gemaakt. Ben jij ook benieuwd hoe je deze technische opdracht maakt? Aarzel dan zeker niet om dit boek aan te schaffen!

Auteur: Anouk Glaudemans
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Uitgave: 1e druk, 2020
ISBN: 9789021578088
Prijs: € 24,99
Te koop bij: Onder andere bij Bol.com

Het Bourgondische Bitterballeboek – Ilona de Wit

Bitterballen zijn natuurlijk gewoon super lekker. Een tijdje terug kwam ik via de Instagram van Ilona bij haar eigen online bitterballen workshop. Ik had me meteen opgegeven, want ik had eerlijk gezegd geen idee hoe je bitterballen moest maken. Tijdens deze online workshop maakten we vegetarische truffel – paddenstoel bitterballen. Ilona legde alles heel duidelijk uit en aangezien het een live workshop was, kon je al je vragen op haar afvuren! Naar aanleiding van deze workshop heb ik dit boek gevraagd voor kerst. Om zo nog meer soorten bitterballen te kunnen maken!

Het boek heeft ongeveer 100 bladzijdes met 30 heerlijke bitterbal recepten. Er komen zowel bitterballen met vlees, met vis en vegetarische aan bod in het boek. Het boek is opgebouwd in verschillende hoofdstukken. Allereerst wordt begonnen met de basis. Met onder andere welke materialen je nodig hebt, hoe je de bitterballen moet frituren en hoe je ze het beste kunt bewaren. Vervolgens een hoofdstuk met vlees bitterballen, een hoofdstuk met gevogelte, een hoofdstuk met vis en een met vegetarische bitterballen. Vervolgens komen er nog twee hoofdstukken, een met tips en een met basisrecepten voor bijvoorbeeld de sausjes.

Ik heb wel een kleine waarschuwing, mocht je aan de slag gaan met dit boek: je wil nooit meer bitterballen uit de winkel! 😉 De bitterballen die je in de winkel koopt, zijn niet enorm goed gevuld (hoe meer ingrediënten, hoe duurder ze natuurlijk worden). Als je zelf de bitterballen gaat maken, kun je ze natuurlijk wel heel goed vullen! En dat proef je goed terug in het resultaat. Per recept maak je ongeveer 40-50 bitterballen, dus perfect voor een feestje (hopelijk kan dit snel weer). Maar je kunt ze ook een flinke tijd bewaren in de vriezer, mocht je ze niet in één keer op kunnen eten.

Al met al is dit boek een flinke aanrader voor alle bitterbal liefhebbers. Er staan veel duidelijke foto’s en beschrijvingen in het boek, het kan haast niet mis gaan!

Auteur: Ilona de Wit
Uitgeverij: Het Boekenschap
Uitgave: 1e druk, maart 2020
ISBN: 9789492723857
Prijs: € 22,50
Te koop bij: Via Ilona haar website: of via bol.com

Het nieuwe grote bakboek – Heel Holland Bakt

Dit boek van Heel Holland bakt is ook een favoriet van mij. Het is een van de eerste bakboeken die ik had. Deze had ik al ver voordat ik een bakblog ben gestart en hier heb ik mijn eerste baksels ooit uit gemaakt (die overigens niet altijd goed lukte, toen las ik nog niet goed 😉 ) Helaas is het boek niet meer verkrijgbaar bij Bol.com, maar je kunt wel nog een tweedehands exemplaar bestellen!

Het boek heeft 285 bladzijdes met een hele hoop recepten! Het boek is opgebouwd door middel van verschillende hoofdstukken: cake, brood, taart, desserttaart, kleine taartjes, hartig, koekjes en kinderen. Daarnaast staan de finale taarten van Sarena en Martine in het boek, de finalisten van Heel Holland Bakt 2015. Wat ik een flink pluspunt aan dit boek vind, is dat alles mooi visueel weergegeven is. Er staan hele mooie foto’s in het boek en daarbij zijn ook alle teksten aantrekkelijk en makkelijk beschreven. Ook wordt de moeilijkheidsgraad van elk recept beschreven aan de hand van 1, 2 of 3 lepels. Zo kan iedereen inschatten of hij of zij het recept kan maken.

Ik heb al vele recepten uit dit boek gebakken en zou het ook iedereen aanraden. Mocht je het boek nog ergens kunnen krijgen, zou ik niet twijfelen en hem aanschaffen!

Auteur: Martine Steenstra
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Uitgave: 1e druk, oktober 2015
ISBN: 9789021560786
Prijs: Tweedehands vanaf € 36,40
Te koop bij: Tweedehands via Bol.com

Delicious Pink – Blond Amsterdam

Zelf ben ik een grote fan van Blond Amsterdam. In de woonkamer staat een grote kast met Blond Amsterdam servies, dus dit bakboek kon dan ook zeker niet ontbreken. Het boek kreeg ik afgelopen Sinterklaas en wat is dit een schattig leuk kookboek!

Alle recepten in het boek zijn roze. Van een bietenburger tot rabarber uit de oven. Daarbij zijn alle recepten ook heel duidelijk uitgelegd. Er staan veel foto’s in het boek en natuurlijk staat het boek vol met de herkenbare Blond Amsterdam tekeningen.

Het boek heeft 144 pagina’s en is opgebouwd aan de hand van verschillende hoofdstukken: pink morning, pink uit de oven, frozen pink, liquid pink, pink and salty én pink party. Je vindt in dit boek dus iets voor ieder moment van de dag iets roze! Zoals Janneke en Femque in het voorwoord zeggen: de rode lijn door dit boek is roze. En daar is geen woord aan gelogen! En denk je nou als man dat roze, dat hoeft van mij niet zo? Er staan ook een aantal hele stoere roze recepten in het boek!

Heb ik je enthousiast gemaakt? Aarzel dan niet om het boek aan te schaffen! En wil je als man niet een heel roze boek aanschaffen? Geef hem dan aan je vriendin en bak er stiekem ook wat uit 😉

Auteur: Martine
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Uitgave: 1e druk, september 2020
ISBN: 9789021577456
Prijs: € 21,95
Te koop bij: Via Blond Amsterdam of via Bol.com

Van welke van de bovenstaande kookboeken word jij enthousiast of heb jij een van deze boeken in je bezit of aangeschaft? Laat het me weten in de comments!

Disclaimer: deze kookboeken zijn allemaal zelf aangeschaft en zijn niet in samenwerking met de schrijvers en/of uitgevers van de boeken.

Ben je benieuwd naar andere blogs op BakkenMetLisanne? Klik dan hier!

1 comment

bitterballenkoningin 10 maart 2021 - 13:23

Wat een ontzettend mooi rijtje bakboeken om tussen te staan! Dankjewel voor je mooie recensie 🙂

Comments are closed.