Citroen Meringue taart met lemon curd!

by bakkenmetlisanne

Al een lange tijd wilde ik een citroen meringue taart maken, maar eerder is het er nog niet van gekomen. Afgelopen weekend bedacht ik me dat ik nog een taartvorm had waar ik eerder nog niets mee had gedaan. Daarbij vind ik citroenen heel goed passen bij Pasen en het voorjaar en dat is het tenslotte bijna! Één en één is twee, dus ging ik aan de slag voor dit leuke taartje.

Eerder maakte ik al zelf lemon curd, dat recept kun je hier vinden. Deze lemon curd is ook de basis geweest voor deze citroen meringue taart. Wist je dat het zelf maken van lemon curd heel eenvoudig is? Je hebt maar 5 ingrediënten nodig: citroen, boter, suiker, eieren en een flink portie geduld. Oké, dat zijn er eigenlijk zelfs maar 4 als je geduld buiten beschouwing laat!

Deze Citroen Meringue taart is opgebouwd met een lekkere koek laag, een heerlijke lemon curd en afgemaakt met Italiaanse meringue. Klinkt eenvoudig? Dat is het ook! Citroen en Meringue zijn natuurlijk een bewezen combinatie. Er zijn zo veel recepten die citroen combineren met Italiaanse Meringue en dat heeft natuurlijk een reden! Hou jij van de combinatie van citroen en Italiaanse Meringue of heb je liever een andere combinatie? Mij kun je hier echt voor wakker maken! Ik ben benieuwd naar wat jouw favoriete smaakcombinatie is voor een taart. Laat het weten in de comments!

Citroen Meringue Taart bewaren

De taart blijft een paar dagen goed in de koelkast, dek hem af met aluminiumfolie. Als het kan, maak dan de Italiaanse Meringue vlak voor het serveren, deze is het lekkerste als je hem net hebt gemaakt. Het kan zijn dat deze wat zachter wordt als je hem in de koelkast laat staan, maar de smaak wordt er niet minder lekker om. Je kunt de taart niet invriezen als de meringue er al op zit, deze wordt te nat bij het ontdooien waardoor de meringue een soort van smelt.

Lemon Curd Meringue taart - Bakken met Lisanne
Lemon Curd Meringue taart - Bakken met Lisanne
Lemon Curd Meringue Taart

Citroen Meringue Taart

Citroen Meringue taart, een heerlijke koekbodem met frisse lemon curd en Italiaanse Meringue
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Dessert
Porties 12 Stukjes

Equipment

 • Taart/Quichevorm met losse bodem
 • Bakbonen
 • Suikerthermometer

Ingrediënten
  

 • 125 gram roomboter
 • 235 gr bloem
 • 75 gr witte basterdsuiker
 • snufje zout
 • Half ei
 • 1 keer Het recept voor lemon curd*
 • 100 gram eiwitten
 • 60 ml water
 • 200 gram suiker

Instructies
 

 • Maak allereerst de lemon curd volgens het recept en laat dit volledig afkoelen.
 • Mix voor de bodem de bloem samen met de witte basterdsuiker en het zout door elkaar. Snij de boter in kleine stukjes en voeg dit samen met het halve ei toe aan de bloem.
 • Kneed dit met je handen tot een stevig deeg en vorm hier een vol van. Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
 • Vet de bakvorm in met boter en bloem. Rol op je werkblad de deegbol uit totdat deze groter is dan je bakvorm. Verplaats het deeg en leg deze over de bakvorm heen. Snijd de randjes indien nodig bij.
 • Verkreukel een stuk bakpapier en leg dit over de bodem heen. Leg hier al je bakbonen in. Zorg dat alles bedekt is, zodat het niet kan uitzetten.
 • Bak dit voor 15 minuten op 180 graden. Verwijder vervolgens de bakbonen en het bakpapier en bak dit nog eens 15 minuten.
 • Als de taartbodem volledig is afgekoeld, verdeel je de lemon curd over de bodem heen.
 • Maak nu de Italiaanse Meringue. Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom. Verwarm ondertussen de suiker samen met het water tot 121 graden. Roer hier niet in terwijl het verwarmt!
 • Zet de mixer weer aan op een zachte stand zodra je op 119 graden zit, voeg zodra het suikerwater 121 graden is, dit in een gelijke straal toe een het eiwit en klop dit nog 10 minuten op de hoogste stand totdat het eiwit is afgekoeld.
 • Doe de meringue in een spuitzak met spuitmondje naar keuze en versier de taart naar hoe je het graag wil!

Notities

* Het recept voor Lemon Curd vind je hier 
Trefwoord Taart, Lemon Curd, Italiaanse Meringue, Lemon Curd Taart

You may also like