Lemon Curd – basisrecept

by bakkenmetlisanne

Vandaag deel ik een heerlijk basisrecept met jullie, namelijk het basisrecept voor lemon curd! Wist je dat het zelf maken van lemon curd heel eenvoudig is? Ik had het zelf nog nooit gedaan, maar stond er echt van te kijken hoe eenvoudig dit was. Je hebt maar 5 ingrediënten nodig: citroen, boter, suiker, eieren en een flink portie geduld. Lemon Curd is een heerlijke fris zoete vulling voor taarten of voor op koekjes. Of wat dacht je van bij scones of gewoon lekker door de yoghurt? Echt heerlijk! Met deze lemon curd heb ik cookie gevuld. Het recept van deze cookie cups vind je hier!

De lemon curd maak je door de citroen te verwarmen samen met boter en suiker en dit met eieren te mengen. Let wel op dat je de eieren niet in het al te hete mengsel doet, anders loop je het risico dat je eieren veranderen in roerei. Doe je het voor het eerst? Dan kun je voor de zekerheid de lemon curd na het afkoelen nog even zeven Dan weet je zeker dat je geen stukjes ei in je curd hebt zitten en je ene mooie gladde massa hebt!

Lemon Curd bewaren

Bewaar de curd in een glazen potje in de koelkast, dan blijft hij ongeveer een weekje houdbaar. Je kunt er ook voor kiezen om het potje voor gebruik uit te koken. Zo dood je alle bacteriën en blijft het een stuk langer goed. Je kunt er ook voor kiezen om het in te vriezen, maak er dan kleine porties van zodat je precies kan ontdooien wat je nodig hebt. In de vriezer blijft het ongeveer een maand of drie goed.

Lemon curd

Tips voor het gebruik van de curd

Je kunt natuurlijk de curd eten bij heerlijke scones, maar ben je benieuwd wat je allemaal met de curd kunt doen? Ik heb een blog geschreven met hierin vijf tips! Die blog vind je hier. Hier vind je onder andere tips voor een taart, een cheesecake en skyramisu. Dat laatste is een gezondere versie van tiramisu. Hier zit de lemon curd doorheen, samen met wat schuddebuikjes.

Basisrecept voor lemon curd
Lemon curd

Lemon Curd – Basisrecept

Een heerlijk basisrecept dat je regelmatig kunt gebruiken: lemon curd!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 4 uur
Totale tijd 4 uur 25 minuten
Porties 1 potje

Equipment

 • Pan
 • Siliconen spatel
 • Warmte vaste kom

Ingrediënten
  

 • 2 citroenen
 • 175 gram suiker
 • 2 eieren
 • 150 gram boter in stukjes

Instructies
 

 • Zorg dat je de citroenen hebt schoongemaakt en rasp de schil van de citroenen af. Let goed op dat je niet te ver raspt, want het witte is erg bitter. Doe dit vervolgens in de warmte vaste kom.
 • Knijp ook het sap uit de citroenen, haal dit door een zeefje en voeg dit bij de citroenrasp. Doe hier ook de boter en de suiker bij.
 • Breng een pan met een laagje water aan de kook en zet hier de kom op. Blijf nu goed doorroeren totdat alle boter is gesmolten.
 • Haal de kom even van de pan af (let op: is heet!). En laat het even afkoelen. We gaan namelijk zo de eieren toevoegen en anders heb je kans op roerei 😉
 • Klop de eieren los in een kopje en voeg dit langzaam toe aan het boter/citroen mengsel. Roer dit ondertussen heel goed door. Zet de kom vervolgens terug op de pan met water en blijf goed doorroeren totdat de curd is ingedikt. Dit kan echt wel even duren (10-20 minuten). De curd moet de dikte hebben van vla. (Hij stijft in de koelkast ook nog iets op).
 • Laat het even afkoelen en doe het in een potje. Zet dit vervolgens in de koelkast voor minimaal een paar uur voordat je het gebruikt.
 • Je kunt de curd een weekje bewaren in de koelkast, maar als je een potje eerst uitkookt (half uur meekoken in pan water), dan is hij veel langer houdbaar!
Trefwoord Lemon Curd

Ben je benieuwd naar andere soorten curd? In dit recept voor een sinaasappel slof met Italiaanse meringue deel ik een sinaasappel curd

You may also like