Onlangs deelde ik een recept voor een heerlijke lemon curd. En wat gaat er nou beter samen met lemon curd dan meringue? Maar enkel lemon curd en meringue is ook niet top, het moet natuurlijk wel nog ergens in of op. En daarvoor heb ik heerlijke cookie cups gemaakt van heerlijk kruidig gingerbread deeg. Samen met de lemon curd en de meringue is dit een hele goede combinatie en krijg je gingerbread cookiecups met lemon curd en meringue! Zowel de meringue, de lemon curd als de gingerbread cookies heb ik al eens gedeeld, maar op deze manier wordt het toch weer een heel ander recept!
Het kruidige van de gingerbread smaakt heel erg goed bij de lemon curd. Hoewel je bij lemon curd sneller zou denken aan het voorjaar, denk je bij gingerbread juist aan de winter of zelfs aan de kerst. Met dit recept pak je twee smaken uit twee totaal verschillende seizoenen samen. Je denkt er misschien op het eerste moment niet aan, maar het heeft heel erg goed uitgepakt!
Je maakt deze cookiecups met lemon curd in een mini muffin bakvorm. Nu heb je deze misschien niet in huis, je kunt ook grotere cookie cups maken in bijvoorbeeld een grote muffin bakvorm. Mocht je hem willen aanschaffen: Bol.com heeft bijvoorbeeld deze* van Wilton. Ik ben heel erg fan van de producten van Wilton. En daarbij hebben ze op bakgebied echt bijna alles!
Je kunt dit recept maken met zelfgemaakte lemon curd. Hier staat een recept voor online wat je hier kunt vinden. Je kunt er ook voor kiezen om Lemon Curd te kopen in de supermarkt. Dit staat vaak bij het broodbeleg, bij de jam etc.
Cookiecups met Lemon Curd en Meringue
Equipment
- Mini muffin vorm
- Spuitzak + spuitmondjes naar keuze
- Vershoudfolie
- Suikerthermometer
- Staande mixer
Ingrediënten
- 1 x het recept voor lemon curd/ potje lemon curd
Gingerbread Koekjesdeeg
- 250 gram bloem
- snufje zout
- 80 gram donkerbruine basterdsuiker
- 80 gram stroop van Gilse
- 0,5 ei
- 0,5 eidooier
- 115 gram boter op kamertemperatuur
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
Meringue
- 40 gram eiwit
- 38 ml water
- 100 gram kristalsuiker
Instructies
Gingerbread koekjes:
- Mix de boter samen met de basterdsuiker en de stroop tot een smeuïg mengsel. Klop het hele ei in een kopje los en voeg de helft toe aan het mengsel. Splits vervolgens het andere ei in eiwit en eigeel, klop het eigeel los en voeg ook hier de helft van toe. Mix dit vervolgens goed tot alle ingrediënten zijn opgenomen.
- Voeg vervolgens de bloem, de kaneel, de gemberpoeder en het zout toe. Als je een keukenmachine gebruikt, zorg dan dat je het opzetstukje veranderd door een deeghaak, want het gaat een nogal vast deeg worden. Je kunt het laatste stukje eventueel ook met je handen kneden. Zorg dat je het deeg goed kneed zodat alle ingrediënten goed worden opgenomen.
- Leg twee grote stukken vershoudfolie op het aanrecht en verdeel het deeg over deze twee stukken. Maak twee lange grote lappen van het deeg, vouw de folie dicht en leg de plakken een paar uur in de koelkast. Je kunt het deeg eventueel ook al een nacht van te voren maken.
- Nadat het deeg is gekoeld, haal je hem uit de koelkast. Maak balletjes van het deeg ter grote van de mini muffin vorm. Vet de bakvorm eerst in en druk de bolletjes dan in de vorm. Maak vast een klein kuiltje en zorg dat de randen ongeveer ten hoogte van de bakvorm zijn. Bak de vormpjes nu voor 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden.
- Zodra de cookie cups klaar zijn haal je ze uit de oven. Ze zijn nu nog zacht en nu kun je met de achterkant van een dessertlepel zacht indrukken, zodat je echt een cupje krijgt. Haal ze dan voorzichtig uit de muffinvorm en laat ze op een rooster volledig afkoelen.
Italiaanse Meringue*
- Verwarm de kristalsuiker met het water in een pannetje, tot het een temperatuur van 110 graden heeft bereikt. Zet dan de mixer aan met de eiwitten hierin en begin met kloppen. Als het suikerwater een temperatuur van 121 graden heeft bereikt, voeg je dit bij de eiwitten.
- Laat dit vervolgens nog ongeveer 10 minuten mixen op de hoogste stand en laat het afkoelen.
Vullen
- Schep eerst een laagje lemon curd in de cups en spuit hier een laagje meringue op. Je kunt deze bijvoorbeeld nog even afbranden. Ze zijn het lekkerste als je ze meteen opeet, maar je kunt ze gerust een dag of 2 bewaren in de koelkast. Het koekje kan wel iets zachter worden.
Notities
* Dit is een affiliate link. Voor meer informatie over affiliate links, klik hier!
Ben je benieuwd naar andere recepten met lemon curd? Ik schreef er een blog over!