Mini slagroomslofjes

by bakkenmetlisanne

Als je mij ’s nachts wakker moet maken voor een gebakje of een taartje, dan mag dit zeker iets met een sloffenbodem zijn, zoals deze mini slagroomslofjes. Hoewel een goede cheesecake natuurlijk ook wel erg lekker is! Hmm, nu ga ik twijfelen tussen een cheesecake en sloffentaarten. Wat zou jij doen?

Een sloffentaart is echt iets Nederlands, ik begreep laatst dat dit zelfs in België niet echt bekend is. Een sloffen bodem is een soort koek bodem, gevuld met meegebakken amandelspijs, traditioneel gebakken in een ovale vorm. Een hele bekende sloffensoort is een aardbeienslof. Deze bodem is belegd met een laagje banketbakkersroom, verse aardbeien en slagroom. In dit geval heb ik er voor gekozen om alleen een laagje slagroom op te spuiten en hier sprinkels op te leggen om de slofjes te versieren en ze te maken in kleine vormpjes, waardoor je mini slagroomslofjes krijgt.

Deze kleine slofjes zijn gebakken in kano bakvormpjes, deze kun je bijvoorbeeld bij Baktotaal Bouwhuis kopen. Je hebt ook speciale vormpjes voor minisloffen, deze zijn net een slag groter (8cm ten opzichte van 11 cm). Het is wat jij wilt en wat je net toevallig al in huis hebt, om nou alles maar aan te schaffen, is natuurlijk ook zo wat. 😉

Slagroomslofjes, slagroom, sloffenbodem, slofjes, sloffentaart, slagroomsloffen

Mini slagroomslofjes bewaren

De mini slagroomslofjes bewaar je in de koelkast, hier blijft het ongeveer 2-3 dagen goed. Je kunt eventueel ook de sloffenbodempjes vooruit maken, het deeg hiervan of de gebakken versie kun je invriezen en ongeveer 3 maanden bewaren. Zo ben je altijd klaar om een heerlijke slof op tafel te zetten!

Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om het recept af te stellen op de hoeveelheid die je nodig hebt, deel het door 2 om minder slofjes te maken of doe het keer twee om er meer te maken!

Slagroomslofjes

Mini slagroomslofjes

Leuke kleine slofjes met slagroom!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Koelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 6 stuks

Equipment

 • Spuitzak met rechthoekig spuitmondje
 • Mini sloffenringen of kanoringen

Ingrediënten
  

 • 90 gram boter op kamertemperatuur
 • Kwart + half losgeklopt ei
 • Snufje zout
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 140 gram bloem
 • 2 gram bakpoeder
 • 125 gram amandelspijs
 • 250 gram slagroom
 • 2 eetlepels suiker

Instructies
 

 • Mix een kwart van een losgeklopt ei met de suiker, boter en zout. Zorg dat het een glad mengsel wordt. Vervolgens kun je de bloem en de bakpoeder toevoegen. Kneed dit vervolgens tot een stevig deeg. Als het een stevig deeg is, verpak het deeg dan in een stuk vershoudfolie. Bewaar dit minimaal een uur in de koelkast.
 • Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dik. Steek vervolgens met de sloffenringen de vorm uit. Bak het eventueel in 2 keer als je niet genoeg ringen hebt, maar ga het niet proberen zonder de ring. Het werkt niet. (been there, done that 😛 )
 • Mix de amandelspijs met een half losgeklopt ei. Dit kun je vervolgens verdelen over het deeg. Het mooiste is om hiervoor een spuitzak te gebruiken, maar het verdelen met de hand en een lepeltje kan natuurlijk ook.
 • Bak dit vervolgens 20 minuten op 180 graden totdat hij goudbruin is. Laat de bodems dan volledig afkoelen.
 • Klop de slagroom samen met de suiker stijf, vul een spuitzak met een rechthoekig spuitmondje en spuit de slagroom op. Versier met sprinkels of met fruit.

Ben je benieuwd naar andere sloffen recepten? Kijk dan eens naar een aardbeien kwarkslof of een sinaasappelslof met Italliaanse Meringue.

You may also like