Scones met Rozijnen

by bakkenmetlisanne

Deze scones met rozijnen zijn zo lekker! Scones zijn een heerlijk van oorsprong Schots zoet broodje. Daar worden ze traditioneel geserveerd bij een afternoon tea, of in Nederland meer bekend als High-Tea. Overigens zijn een afternoon tea en high tea niet hetzelfde. Een high tea wordt traditioneel meer aan het begin van de avond geserveerd, terwijl een afternoon tea in de middag wordt geserveerd. Een afternoon tea was meer voor de hogere klasse, terwijl de high tea voor de arbeidsklasse was. Dit was meer de warme broodmaaltijd na het werken.

Deze rozijnen scones zijn zeker niet moeilijk om te maken, ze staan binnen een klein uurtje staan ze bij je op tafel! Meestal worden scones geserveerd met clotted cream, lemon curd of jam. De lemon curd kun je ook zelf maken! Hier vind je een recept voor een heerlijke lemon curd

Eerder maakte ik al traditionele scones zonder specifiek smaakje, vandaag heb ik gekozen voor een zoete variatie van de scones met rozijnen en suikerparels. De rozijnen zijn geweld in zelfgemaakte karamelsiroop, om een extra lekkere smaak te geven aan de scones en de rozijnen.

Ik ben benieuwd waar jij deze scones bij gaat serveren. Ga je een high tea maken of een uitgebreide zondagslunch waarbij deze op het menu staan? Ik ben heel benieuwd! Laat het me weten in de comments!

Scones, rozijnenscones, recept voor rozijnenscones,

Scones met rozijnen bewaren

De scones zijn het lekkerste als je ze opeet als ze net gebakken zijn. Je kunt ze eventueel wel bewaren in een afgesloten bak buiten de koelkast, maar eet ze wel binnen een dag op. Zijn dit teveel scones? Halveer dan het recept, zodat je ook niets hoeft weg te gooien!

Rozijnenscones

Scones met Rozijnen

Typisch Engels: scones! Deze scones zijn gevuld met rozijnen en karamelsiroop.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Lunch
Keuken Engels
Porties 12 stuks

Equipment

 • Bakplaat met bakpapier

Ingrediënten
  

 • 320 gram zelfrijzend bakmeel
 • 60 gram boter
 • 45 gram suiker
 • Snufje zout
 • 120 ml melk + 10 ml voor het bestrijken
 • 75 gram rozijnen
 • Handje suikerparels optioneel
 • 75 ml water
 • 225 gram suiker
 • Theelepel kaneel

Instructies
 

 • Maak de karamelsiroop door de suiker samen met de kaneel en 75ml water in een steelpannetje te doen. Breng dit aan de kook en wacht totdat er een geurige karamel ontstaat. Roer niet in de pan terwijl hij op het vuur staat. Laat het afkoelen totdat hij lauwwarm is en voeg de rozijnen toe. Laat ze hier 10 minuten in wellen.
 • Meng de (zachte boter) met het zelfrijzende bakmeel. Zorg er hierbij voor dat het meel wat kruimelig wordt. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe. Meng dit geheel met elkaar. Voeg vervolgens de 120 ml melk en 40 gram van de karamelsiroop toe en kneed het deeg. Dit kan met een keukenmachine met een deeghaak, of gewoon met je handen. Voeg als laatste de rozijnen toe, dep ze wel eerst even droog.
 • Maak vervolgens een bol van het deeg en rol dit uit tot ongeveer 2 centimeter dik. Verdeel dit deeg vervolgens in stukjes van ongeveer 3 centimeter breed. Je kunt hiervoor een uitsteker van 3 centimeter gebruiken, maar mocht je deze niet hebben is verdelen met je hand zeker ook mogelijk! Uit het deeg kun je ongeveer 16 kleine scones maken, een beetje afhankelijk van hoeveel deeg je gebruikt per scone.
 • Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat er genoeg plek is tussen de scones, want door het bakken zullen ze wat groter worden & dan blijven ze misschien aan elkaar plakken. Druk de suikerparels bovenop de scones. Als laatste bestrijk je de scones met de melk.
 • Verwarm vervolgens de oven voor op 220 graden en bak de scones voor 14-16 minuten totdat ze goudbruin zijn. Serveer ze met Clotted Cream, Lemon Curd of Jam. Clotted Cream kun je kopen in de winkel, maar is ook eenvoudig zelf te maken met een 2:1 verhouding. Bijvoorbeeld: 250 gram mascarpone en 125 gram crème fraîche. Mix dit met een keukenmachine tot het glad en smeuïg is.
Trefwoord scones, Rozijenscones

Ben je benieuwd naar andere lunch recepten? Maak dan naast deze heerlijke chocoladebroodjes ook deze chocolade scones en deze heerlijke Chocoladebroodjes Je maakt zeker weten de blits bij je man/vrouw/ vriend(in) of kinderen!

You may also like