Kerstmuts meringue schuimpjes

by bakkenmetlisanne

Onlangs maakte ik sinterklaas meringue schuimpjes. Deze waren zo onwijs lekker dat deze in kerstvorm niet konden ontbreken tussen de kerstrecepten. Meringue wordt vaak gegeten met kerst tijdens het dessert, denk aan eton mess of pavlova, maar je kunt het kerstdessert ook opleuken met deze leuke kerstmutsjes. Of zet ze op de tafel tussen andere hapjes. Succes gegarandeerd! Je kunt er ook voor kiezen om er voor het bakken een stokje onder te steken, zodat je ze in het dessert kunt prikken. Je krijgt dan een soort lolly, maar dan met meringue!

Op Youtube zie ik vaak in december het fenomeen ‘Vlogmas’ voorbij komen. Nu zal je mij nooit in mijn leven zien vloggen, maar hetzelfde principe kunnen we natuurlijk ook toepassen op het bakken, een ‘Bakemas’! Ik heb het iets verdraaid, in plaats van een regulier advent tussen 1 en 24 december, heb ik ervoor gekozen om dit tussen 6 en 26 december te doen. Tussen Sinterklaas en kerst dus! 21 dagen lang een heerlijk nieuw recept in kerst stijl. Denk hierbij aan gingerbread cookies, tips voor de gourmet of heerlijke kerstdesserts! Vandaag deel 15: meringue kerstschuimpjes

Kerst meringue schuimpjes, kerstmuts, santa had merignue

Wat heb je nodig?

Voor 2 bakplaten vol met meringues. Op bovenstaande foto zie je wat +/- is gebakken op 1 bakplaat

5 eiwitten (=155 gram)
155 gram kristalsuiker
155 gram poedersuiker
12,5 gram maizena
Gel kleurstof rood
Twee spuitzakken

Aan de slag!

Zorg ervoor dat de kom die je gebruikt voor het stijf kloppen van je eiwitten goed schoon en vetvrij is, anders zullen de eiwitten niet stijf worden. Je kunt het beste na het schoonmaken er wat citroensap in doen en dit afnemen met een schoon stukje keukenrol. Zo ben je ervan verzekerd dat de kom vetvrij is! Breek dan de eieren boven een bakje voordat je deze in de kom giet. Mocht er wat eigeel bijkomen, dan hoef je niet ook alle andere eiwitten weg te gooien.

Tip: je kunt ook pakjes eiwit kopen bij onder andere Jumbo van het merk Eggstra.

Klop de eiwitten samen met de kristalsuiker stijf. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat er iets uit valt. Dit kan echt wel even duren! Zet ondertussen een grote kom klaar voor de rode meringue.

Als de eiwitten stijfgeklopt zijn, voeg je de poedersuiker en de maizena toe. Roer dit door het schuim heen met een spatel. Roer niet te lang, een keer of 5/6 is voldoende. Zorg er wel voor dat alles door het mengsel is opgenomen.

Schep iets meer dan de helft in de kom waarin je deze rood gaat kleuren en laat de rest zitten in de kom waar het nu in zit. Dit kun je gebruiken voor het witte schuim. Voeg aan de kom met de meeste meringue rode kleurstof toe en meng dit goed door. Voeg niet te veel toe, anders veranderd de samenhang van de meringue en kan hij weer slap worden.

Maak 2 spuitzakken klaar en voeg het schuim hier aan toe. Leg een bakplaat klaar en spuit met de witte spuitzak een klein beetje schuim in de boven en onderhoeken. Hier kun je het bakpapier aan vastmaken zodat het stevig ligt.

Begin met de rode meringue. Begin bovenaan en spuit steeds banen naast elkaar, die net iets groter worden, zodat het de vorm van een muts krijgt. Herhaal dit vervolgens tot de hele bakplaat vol ligt. Gebruik nu de witte spuitzak om de witte delen op te spuiten. De witte ‘ bol’ van de muts spuit je op door de spuitzak op dezelfde plek te houden en dan te spuiten. Haal niet de spuitzak omhoog tijdens het spuiten, dan wordt het langwerpig in plaats van een bolletje. De onderkant van de muts spuit je deels op het rood. Maak dezelfde zigzag beweging als dat je deed tijdens het maken van de muts zelf, maar nu zijn alle banen even groot.

Tips:

  • Zorg dat het schuim goed tegen elkaar of over elkaar wordt gespoten. Anders zou hij uit elkaar kunnen vallen
  • Zorg dat je een gelijke druk hebt op de spuitzak terwijl je spuit. Zo spuit je mooie rechte lijnen
  • De meringue zet niet uit tijdens het bakken. Je kunt dus dicht op elkaar spuiten op de bakplaat
  • Past het niet op 1 bakplaat, laat het schuim dan nog even staan, je kunt het gerust bewaren tot de eerste lading gebakken is
  • Als je een houten stokje (lolly stokje of satéprikker) onder het schuimpje legt voordat je hem opspuit, kun je hem na het bakken ergens insteken (taart of cupcake bijvoorbeeld)

Verwarm de oven voor op 100 graden en bak de meringue voor ongeveer 75 minuten. Ze zijn klaar als ze mooi hard zijn geworden, ze blijven aan de binnenkant iets zachter.

Christmas meringue, kerst meringue, kerstmuts, santa hat

You may also like