Kerststol met amandelspijs

Kerststol is natuurlijk een echte traditie rondom de feestdagen. En wat is er nou leuker dan tijdens het kerstontbijt je eigen kerststol op tafel te zetten? De meeste kerstbroden uit de winkel vind ik niet lekker aangezien er vaak noten door het brood heen zitten, en dit vind ik dus zo vies in een brood. Dit kerstbrood is gevuld met een heerlijke rozijnenmix en amandelspijs. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alsnog gehakte nootjes toe te voegen. Voeg dan 100 gram toe en voeg dit tegelijk met de rozijnen door het door. Heb jij wel eens zelf kerststol gebakken?

Op Youtube zie ik vaak in december het fenomeen ‘Vlogmas’ voorbij komen. Nu zal je mij nooit in mijn leven zien vloggen, maar hetzelfde principe kunnen we natuurlijk ook toepassen op het bakken, een ‘Bakemas’! Ik heb het iets verdraaid, in plaats van een regulier advent tussen 1 en 24 december, heb ik ervoor gekozen om dit tussen 6 en 26 december te doen. Tussen Sinterklaas en kerst dus! 21 dagen lang een heerlijk nieuw recept in kerst stijl. Denk hierbij aan gingerbread cookies, tips voor de gourmet of heerlijke kerstdesserts! Vandaag deel 14: kerststol

Kerststol bakkenmetlisanne feestbrood

Wat heb je nodig?

350 gram patentbloem
9 gram instant gist
45 gram kristalsuiker
55 gram ei (dit is ongeveer 1 ei, maar weeg hem voor de zekerheid even)
Halve theelepel koekkruiden
6 gram zout
150 gram volle melk op kamertemperatuur
70 gram boter op kamertemperatuur
125 gram blanke rozijnen
125 gram blauwe rozijnen
200 gram amandelspijs
1 eetlepel citroensap
15 gram losgeklopt ei
Zonnebloem olie
Poedersuiker

Aan de slag!

Om het brood te bakken, moet je wat tijd uitrekken. Het kost wat tijd om het brood te laten rijzen, maar dan heb je ook wat!

Begin met de rozijnen te wellen in een grote bak met lauwwarm water. Laat dit minimaal 15 minuten staan en ga ondertussen aan de slag met het deeg. Doe de bloem, de gist, de suiker, het ei, de koekkruiden, het zout en de melk in een grote kom en mix dit tot een stevig deeg. Zorg dat je het deeg ongeveer 8-10 minuten kneedt. Mocht je keukenmachine niet sterk genoeg zijn voor stevig deeg (zoals de mijne, zo stom), dan kun je het met de hand kneden. Als het deeg goed gekneed is, voeg je de boter toe aan het deeg. Snijdt de boter eerst in klontjes, zodat je het niet als een grote homp toevoegt. Nu wordt het deeg wat plakkerig, maar het is belangrijk dat je goed door blijft kneden zodat de boter wordt opgenomen door het deeg. Kneed net zo lang totdat je een vliesje kunt trekken vanuit het deeg zonder dat het scheurt. Laat dit ongeveer een half uur afgedekt staan.

Dep de rozijnen goed droog en meng deze door het deeg heen. Kneed dit goed door zodat ook middenin het deeg rozijnen zitten. Wil je ook noten toevoegen aan het brood? Voeg deze dan nu toe! Vet een kom licht in met de olie en leg hier de deegbol in. Dek dit af met een theedoek en laat dit ongeveer 75 minuten rijzen. Zorg ervoor dat het deeg niet op een te koude plek staat (zoals naast het raam).

Maak tijdens het rijzen de amandelspijsvulling door het spijs los te prakken in een bakje. Voeg hier de citroensap en het losgeklopte ei aan toe. Vorm dit vervolgens tot een lange staaf.

Als het deeg gerezen is, leg je deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak er een rechthoek van en leg hier in het midden de amandelspijs op. Vouw het deeg nu dicht en druk de zijkanten aan. Leeg hier opnieuw een theedoek overheen en laat dit nog eens 45 minuten staan.

Verwarm de oven op 160 graden en bak het brood voor 40-45 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is. Laad het brood afkoelen en strooi er voor het serveren poedersuiker op.

One Reply to “Kerststol met amandelspijs”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: