Kerststol met zelfgemaakt amandelspijs

by bakkenmetlisanne

Een kerststol met zelfgemaakt amandelspijs is natuurlijk een echte traditie rondom de feestdagen. En wat is er nou leuker dan tijdens het kerstontbijt je eigen kerststol op tafel te zetten? De meeste kerstbroden uit de winkel vind ik niet lekker aangezien er vaak noten door het brood heen zitten en hier maak je mij absoluut niet blij mee. Dit kerstbrood is gevuld met een heerlijke rozijnenmix en zelfgemaakt amandelspijs. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alsnog gehakte nootjes toe te voegen. Voeg dan 100 gram toe en voeg dit tegelijk met de rozijnen door het door.

Wellicht heb je het wel eens gedaan, maar dan met amandelspijs vanuit de winkel. Snap ik, want zo deed ik het in eerste instantie ook altijd. Maar het is dus ook eenvoudig om zelf amandelspijs te maken! Je hebt hier wel een goede foodprocessor voor nodig, anders gaat het niet lukken, maar als je deze hebt: maak hem dan zelf! Mocht je geen foodprocessor hebben, gebruik dan 200 tot 250 gram amandelspijs vanuit de winkel. Sla dan de stappen voor het maken van het amandelspijs over.

Ben je op zoek naar meer kerst inspiratie en ben je benieuwd naar alle kerstrecepten die op BakkenMetLisanne staan? Klik dan hier!

Kerststol met zelfgemaakt amandelspijs bewaren

Ben je benieuwd hoe je kerststol met zelfgemaakt amandelspijs kunt bewaren? Je bewaart hem een dag of drie in een afgesloten trommel. Je kunt hem ook invriezen, dan blijft het ongeveer drie maanden goed. Maar je kunt van je oudere kerstbrood ook wentelteefjes maken! Er staat een recept online voor wentelteefjes van kerststol.

Kerststol met amandelspijs
Kerststol met zelfgemaakt amandelspijs

Heb jij wel eens kerststol gebakken of wordt dit de eerste keer? Ik ben benieuwd! Laat een reactie achter met het resultaat!

Kerststol met amandelspijs

Kerststol met zelfgemaakt amandelspijs

Wat kan er echt niet ontbreken op de ontbijttafel tijdens kerst? Een kerststol natuurlijk! Dit kerstbrood is gemaakt met zelfgemaakt amandelspijs en gevuld met rozijnen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Rijzen 2 uur 50 minuten
Totale tijd 3 uur 55 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 brood

Equipment

 • Keukenmachine of mixer met deeghaken
 • Foodprocessor

Ingrediënten
  

Kerstbrood

 • 350 gram patentbloem
 • 9 gram instant gist
 • 45 gram kristalsuiker
 • 1 ei
 • Halve theelepel koekkruiden
 • 6 gram zout
 • 150 gram volle melk op kamertemperatuur
 • 70 gram boter op kamertemperatuur

Vulling

 • 125 gram blanke rozijnen
 • 125 gram blauwe rozijnen

Amandelspijs

 • 175 gram blanke amandelen
 • 175 gram suiker
 • 1 ei
 • Rasp van halve citroen

Topping

 • Poedersuiker
 • 25 gram gesmolten boter

Instructies
 

 • Om het brood te bakken, moet je wat tijd uitrekken. Het kost wat tijd om het brood te laten rijzen, maar dan heb je ook wat!

Eerste rijs

 • Begin met de rozijnen te wellen in een grote bak met lauwwarm water. Laat dit minimaal 15 minuten staan en ga ondertussen aan de slag met het deeg.
 • Doe de bloem, de gist, de suiker, het ei, de koekkruiden, het zout en de melk in een grote kom en mix dit tot een stevig deeg. Zorg dat je het deeg ongeveer 8-10 minuten kneedt. Mocht je keukenmachine niet sterk genoeg zijn voor stevig deeg, dan kun je het met de hand kneden. Als het deeg goed gekneed is, voeg je de boter toe aan het deeg. Snijdt de boter eerst in klontjes, zodat je het niet als een grote homp toevoegt. Nu wordt het deeg wat plakkerig, maar het is belangrijk dat je goed door blijft kneden zodat de boter wordt opgenomen door het deeg.
 • Kneed net zo lang totdat je een vliesje kunt trekken vanuit het deeg zonder dat het scheurt, dit kan wel even duren. Laat dit ongeveer een half uur afgedekt staan op een warme plek. Ik verwarm vaak de oven voor op 40 graden en zet hem dan uit terwijl de kom in de oven staat.

Tweede rijs met vulling

 • Dep de rozijnen goed droog en meng deze door het deeg heen. Kneed dit goed door zodat ook middenin het deeg rozijnen zitten. Wil je ook noten toevoegen aan het brood? Voeg deze dan nu toe! Doe de deegbol in een kom, dek dit af met een theedoek en laat dit ongeveer 75 minuten rijzen op een warme plek.

Amandelspijs

 • Maak tijdens het rijzen het amandelspijs. Doe de blanke amandelen samen met de suiker in de foodprocessor en hak de noten fijn. Voeg vervolgens de citroenrasp en het ei toe en mix dit goed door elkaar totdat de nootjes heel fijn zijn, het veranderd langzaam in een spijs.

Derde rijs

 • Als het deeg gerezen is, leg je deze op een met bakpapier beklede bakplaat of in een cake/broodvorm. Maak er een rechthoek van en leg hier in het midden het amandelspijs op. Vouw het deeg nu dicht en druk de zijkanten aan. Leeg hier opnieuw een theedoek overheen en laat dit nog eens 45 minuten staan.

Bakken en afmaken

 • Verwarm de oven op 160 graden en bak het brood voor 40-45 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is. Smeer het brood als het nog warm is in met gesmolten boter, laat vervolgens helemaal afkoelen. Als hij helemaal is afgekoeld, kun je hem met poedersuiker bestrooien
Trefwoord Kerstbrood, Kerststol, Rozijnenbrood, Rozijnen

Wil je het kerstontbijt helemaal afmaken? Maak dan naast dit kerstbrood ook chocoladebroodjes of scones en maak indruk op je partner, kinderen of bezoek!

You may also like