Zelfgemaakte pitabroodjes

by bakkenmetlisanne

Pitabroodjes zijn echt heerlijk bij een Grieks gerecht of shoarma. Maar van die harde en droge pitabroodjes uit de winkel wordt toch niemand blij? Gelukkig is het heel eenvoudig om zelfgemaakte pitabroodjes te maken. Deze zijn natuurlijk een stuk lekkerder dan die vanuit de winkel en daarbij is zelfgemaakt toch ook een heel stuk leuker? Echt, als je deze hebt gemaakt, dan wil je geen andere meer!

Om deze zelfgemaakte pitabroodjes te maken heb je wel wat geduld nodig. Ze moeten namelijk even rijzen. Eerst 40 minuten in de kom en vervolgens 15 minuten nadat je ze opgebold op de bakplaat hebt gelegd. Maar het kneden is eigenlijk zo gedaan als je een keukenmachine hebt, je doet alle ingrediënten in een kom, mixt ongeveer een minuut of acht door en klaar is kees! Dit laat je vervolgens rijzen in de kom. Verdeel het deeg in zessen, maak er bolletjes van en laat ze op de bakplaat nog 15 minuutjes rijzen en dan kunnen ze de oven in! Ondertussen ga je aan de slag met de rest van je gerecht zoals zelfgemaakte Tzatziki of Gyros!

Ik ben heel benieuwd wat jij van deze pitabroodjes vind en of je ooit nog pitabroodjes vanuit de winkel wil kopen nadat je deze hebt gemaakt! Laat het me weten in de opmerkingen onderaan!

Zelfgemaakte Pitabroodjes

Zelfgemaakte pitabroodjes bewaren

Ik zou er eerlijk gezegd voor kiezen om het aantal broodjes te maken dat je daadwerkelijk wilt opeten. De broodjes kunnen wat droger worden nadat ze al een tijdje staan. Deel alle ingrediënten door tweeën voor drie broodjes, door drieën voor 2 broodjes etc.

Zelfgemaakte Pitabroodjes

Zelfgemaakte pitabroodjes

Wist je dat het zelf maken van pitabroodjes heel eenvoudig is? Voortaan geniet jij altijd van zelfgemaakte pitabroodjes!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Rijzen 55 minuten
Totale tijd 1 uur 22 minuten
Porties 6 stuks

Equipment

 • Keukenmachine met deeghaken

Ingrediënten
  

 • 160 ml melk op kamertemperatuur
 • 80 ml water op kamertemperatuur
 • 5 gram suiker
 • 30 ml olijfolie + extra om kom in te vetten
 • 10 gram gedroogde gist
 • 320 gram patentbloem
 • 5 gram zout
 • 5 gram tijm

Instructies
 

 • Mix in een kommetje de melk, het water, de suiker, de 30 ml olijfolie en de gist. Roer dit goed door elkaar en laat dit even vijf minuten staan.
 • Mix vervolgens in een andere kom de bloem samen met het zout en de tijm. Voeg hier in etappes het gistmengsel aan toe. Roer het steeds goed door totdat al het vocht is opgenomen. Herhaal dit totdat heel het gistmengsel is toegevoegd.
 • Mix het deeg vervolgens voor minimaal 5 minuten, totdat je een samenhangend deeg hebt.
 • Vet een kom in met een dun laagje olie. Leg hier de bol deeg in. Dek de kom af met een theedoek en laat het deeg rijzen voor 40 minuten. Het deeg zal ongeveer verdubbelen in grootte.
 • Maak vervolgens 6 bolletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg hier de theedoek over en laat dit weer minimaal 15 minuten rijzen.
 • Verwarm de oven op 220 graden en bak de broodjes voor 10-12 minuten totdat ze goudbruin zijn. Serveer met een Grieks gerecht zoals Souflaki of met Shoarma.

Ben je benieuwd naar andere broodrecepten op BakkenMetLisanne? Klik dan hier voor een heel overzicht! Op zoek naar iets waar je de broodjes mee kunt combineren? Hier vind je een overzicht van alle hartige recepten!

You may also like