Pannenkoeken

Pannenkoeken, wie is daar nou niet mee opgegroeid? Een van de steevaste antwoorden van de meeste kinderen op de vraag ‘Wat zullen we vanavond eten’ is ‘pannenkoeken‘. En vandaag is het nationale pannenkoekendag. Het ideale moment om pannenkoeken te bakken! Je kunt ervoor kiezen om een pak pannenkoekenmix in de winkel te kopen. Maar het zelf maken is veel makkelijker en ook nog eens een stuk goedkoper. De meeste ingrediënten hebben de meeste mensen altijd wel in huis, waardoor je op ieder moment pannenkoeken kunt bakken. Ideaal toch? Daarnaast heb je niet afhankelijk van de 10-12 pannenkoeken die je uit een pak haalt, maar als je alleen bent, kun je ook makkelijk mix maken voor 3 tot 5 pannenkoeken.

Wat heb je nodig voor pannenkoeken?

Voor 8-10 pannenkoeken

2 eieren
500 ml melk
250 gram bloem
Snufje zout
Boter of Margarine om in te bakken

Aan de slag

Mix de bloem met het zout, de eieren en de helft van de melk. Mix dit met een garde of mixer tot een glad beslag. Voeg hier vervolgens de rest van de melk aan toe. Mix dit opnieuw totdat het een mooi dun beslag wordt.

Verwarm een koekenpan en laat hier de boter/margarine in smelten. Zorg dat de pan goed warm is. De reden waardoor de meeste mensen de eerste pannenkoek laten mislukken, is doordat ze het beslag in een nog niet volledig opgewarmde pan doen. Zorg er ook voor dat het vuur niet te hoog staat, niemand wil zwarte pannenkoeken 😉 ). Giet het beslag in de pan (+/- 1 soeplepel) en draai de pan op en neer zodat het beslag over de gehele pan is verdeeld.

Bak de pannenkoek ongeveer 2 minuten per kant, tussendoor draai je hem om. Dit doe je wanneer de bovenkant droog is. Leg de pannenkoek op en bord zodra hij klaar is. Om hem warm te houden kun je hem in een oven bewaren die is voorverwarmd op +/- 40 graden of leg een ander bord bovenop de pannenkoek. Bak vervolgens de rest van de pannenkoeken zoals bovenstaand.

Variaties op de pannenkoek

Naturel pannenkoeken met een topping zoals poedersuiker, suiker of stroop is natuurlijk heerlijk. Maar er zijn onwijs veel variaties te bedenken op de naturel pannenkoek. Open een willekeurige kaart van een pannenkoekenboederij en daar hebben ze wel 100 verschillende op de kaart staan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Pannenkoek met meegebakken appel en kaneel
  • Pannenkoek met stroop en kaas
  • Pannenkoek met jam
  • Pannenkoek met ijs
  • Pannenkoek met warme kersen
  • Of doe eens gek: een pannenkoek met Shoarma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: