Pannenkoeken – maak ze helemaal zelf!

by bakkenmetlisanne

Pannenkoeken, wie is daar nou niet mee opgegroeid? Een van de steevaste antwoorden van de meeste kinderen op de vraag ‘Wat zullen we vanavond eten’ is ‘pannenkoeken‘. En vandaag is het nationale pannenkoekendag. Het ideale moment ze te bakken! Je kunt ervoor kiezen om een pak pannenkoekenmix in de winkel te kopen. Maar het zelf maken is veel makkelijker en ook nog eens een stuk goedkoper. De meeste ingrediënten hebben de meeste mensen altijd wel in huis, waardoor je op ieder moment pannenkoeken kunt bakken. Ideaal toch? Daarnaast heb je niet afhankelijk van de 10-12 stuks die je uit een pak haalt, maar als je alleen bent, kun je ook makkelijk mix maken voor 3 tot 5 stuks door de ingrediënten door 2 of door 3 te delen.

Eerder vond je op mijn blog ook al versies voor pancakes, bijvoorbeeld American Pancakes en spelt-yoghurt pancakes. Deze versies zijn iets meer geschikt voor het ontbijt, terwijl je de traditionele Nederlandse pannenkoek juist voor het diner eet. Hoewel ze voor de lunch natuurlijk ook niet zullen misstaan.

Pannenkoeken – verschillende variaties

Naturel pannenkoeken met een topping zoals poedersuiker, suiker of stroop is natuurlijk heerlijk. Maar er zijn onwijs veel variaties te bedenken op de naturel pannenkoek. Open een willekeurige kaart van een pannenkoekenboederij en daar hebben ze wel 100 verschillende op de kaart staan. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Pannenkoek met meegebakken appel en kaneel
 • Pannenkoek met stroop en kaas
 • Pannenkoek met jam
 • Pannenkoek met ijs
 • Pannenkoek met warme kersen
 • Of doe eens gek: een pannenkoek met Shoarma

Bewaren

Het lekkerste zijn ze als ze nog warm zijn, maar je kunt ze eventueel ook bewaren! In de koelkast blijven ze, afgedekt in aluminiumfolie, ongeveer 2 dagen goed. Je kunt ze ook nog even opwarmen voordat je ze opeet, zodat je alsnog warme hebt, ook lekker!

Pannenkoeken
Pannenkoeken

Pannenkoeken

Echte Nederlandse pannenkoeken, wie is er nou niet mee opgegroeid? En nu maak je ze niet meer uit een pakje, maar helemaal zelf!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 10 stuks

Ingrediënten
  

 • 2 eieren
 • 500 ml melk
 • 250 gram bloem
 • Snufje zout
 • Boter of Margarine om in te bakken

Instructies
 

 • Mix de bloem met het zout, de eieren en de helft van de melk. Mix dit met een garde of mixer tot een glad beslag. Voeg hier vervolgens de rest van de melk aan toe. Mix dit opnieuw totdat het een mooi dun beslag wordt.
 • Verwarm een koekenpan en laat hier de boter/margarine in smelten. Zorg dat de pan goed warm is. De reden waardoor de meeste mensen de eerste pannenkoek laten mislukken, is doordat ze het beslag in een nog niet volledig opgewarmde pan doen. Zorg er ook voor dat het vuur niet te hoog staat, niemand wil zwarte pannenkoeken
 • Giet het beslag in de pan (+/- 1 soeplepel) en draai de pan op en neer zodat het beslag over de gehele pan is verdeeld.
 • Bak de pannenkoek ongeveer 2 minuten per kant, tussendoor draai je hem om. Dit doe je wanneer de bovenkant droog is. Leg de pannenkoek op en bord zodra hij klaar is.
 • Om hem warm te houden kun je hem in een oven bewaren die is voorverwarmd op +/- 40 graden of leg een ander bord bovenop de pannenkoek. Bak vervolgens de rest van de pannenkoeken zoals bovenstaand.
Trefwoord Pannenkoek, Pannenkoeken, Pancakes

You may also like