Millionaires Shortbread

Millionaires shortbread is echt een traktatie! Een heerlijke koekbodem, een karamellaag en een overheerlijk laagje chocolade. Meer hoef ik haast niet te zeggen toch? Het klinkt al overheerlijk! En dat terwijl ik het nog nooit had gegeten.. Maar dat was misschien maar goed ook. Want ik at er bijna te veel van! Om de millionaires shortbread af te maken, heb ik er met witte chocolade een mooi patroontje in gemaakt, zodat het het er nog aantrekkelijker uit ziet! Dit wil je toch delen met je vrienden? Hoewel, ik snap het ook helemaal als je het allemaal zelf wil opeten hoor! 😉

Wat heb je nodig voor millionaires shortbread?

Voor de koeklaag
120 gram roomboter
225 gram bloem
100 gram suiker
Snufje zout
Bakpapier
Vierkante bakvorm 20×20

Voor de karamellaag
1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
60 gram bruine basterdsuiker
60 gram roomboter

Voor de chocoladelaag
200 gram melk of pure chocolade
50 gram witte chocolade

Aan de slag!

Mix de roomboter samen met de de suiker tot een romig mengsel. Voeg hier vervolgens de bloem en het zout aan toe. Kneed dit tot een stevig deeg. Bekleed de bakvorm met bakpapier en druk het deeg in de vorm. Prik met een vorm gaatjes in het deeg. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodem voor 20 minuten totdat deze goudbruin en gaar is. Laat het afkoelen in de vorm.

Ga ondertussen aan de slag met de karamellaag. Verwarm de boter samen met de suiker in een pannetje. Als dit is gesmolten, voeg je de gecondenseerde melk toe. Blijf nu goed roeren en je zal zien dat er vanzelf karamel ontstaat. Vergeet niet te roeren, anders loop je de kans dat het aanbrand en/of er stukjes in je karamel komen. Het duurt ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe donker je de karamel wil hebben. Stort dit nu op de koekbodem en laat het afkoelen.

Tip: maak de pan meteen schoon nu het nog warm is, als de karamel uithard wordt het een zooitje..

Als de karamel goed is uitgehard, smelt je de chocolade au-bain-marie of in de magnetron en giet dit op de karamellaag. Verdeel dit, zodat er overal ongeveer net zoveel chocolade ligt. Laat dit een paar minuten hard worden. Smelt nu de witte chocolade, doe dit in een spuitzak en knip hier een heel klein puntje vanaf. Til de shortbread voorzichtig uit de bakvorm (met het bakpapier), leg dit op een snijplank en ga met de spuitzak heen en weer over de shortbread, zodat je allemaal lijntjes vlak naast elkaar krijgt. Ga hier vervolgens met een satéprikker door heen, steeds in tegengestelde richting. (zie foto onderaan de blog voor hoe het er uit ziet). Laat het vervolgens volledig afkoelen en opstijven.

Tip: Maak een mes heet met warm water, droog deze af en snij dan de shortbread in stukjes. Als het mes heet is, breekt de chocolade minder snel.

Millionaires Shortbread BakkenmetLisanne
Het patroon als de shortbread nog niet gesneden is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: