Millionaires Shortbread/ karamel shortbread

by bakkenmetlisanne

Millionaires shortbread, ook wel bekend als karamel shortbread is heerlijk! Het is opgebouwd met een heerlijke koek bodem, een karamellaag en een overheerlijk laagje chocolade. Meer hoef ik niet te zeggen toch? Het klikt al lekker! En dat terwijl ik het nog nooit had gegeten.. Maar dat was misschien maar goed ook. Want ik at er bijna te veel van! Van origine heet dit eigenlijk karamel shortbread en het is iets typisch Australisch en Brits, terwijl de Schotten er juist weer de naam Millionaires shortbread aan gegeven zouden hebben. Wat de naam dan ook mag zijn, het is heerlijk!

Voor deze millionaires shortbread heb ik gebruik gemaakt van een vierkante bakvorm om mooie rechte stukjes te krijgen. Ik heb zelf deze bakvormen. Voordat ik de koek bodem in de bakvorm heb gedaan, heb ik wel eerst een laagje bakpapier op de bodem gelegd zodat hij na het bakken makkelijk uit de bakvorm komt.

Om de millionaires shortbread af te maken, heb ik er met witte chocolade een mooi patroontje in gemaakt, zodat het het er nog aantrekkelijker uit ziet! Dit wil je toch delen met je vrienden? Hoewel, ik snap het ook helemaal als je het allemaal zelf wil opeten hoor! 😉

Millionaires shortbread bewaren

Je kunt de millionaires shortbread bewaren in een afgesloten trommel, dan blijft hij ongeveer een week goed. Bewaar hem niet in de koelkast, dan worden de karamel en de chocolade veel te hard, waardoor hij niet lekker te eten is.

Tip: Als je hem aansnijdt, doe dit dan met een heet mes (heet gemaakt met warm water), droog deze af en snij dan de shortbread in stukjes. Als het mes heet is, breekt de chocolade minder snel en dan glijd je zo door de koek heen. Heerijk!

Millionaires shortbread
Millionaires Shortbread BakkenmetLisanne

Millionaires Shortbread

Een heerlijke koekbodem met een laagje karamel en een laagje chocolade
Porties 16 stukjes

Equipment

 • Bakpapier
 • Vierkante bakvorm 20×20

Ingrediënten
  

Voor de koeklaag

 • 120 gram roomboter
 • 225 gram bloem
 • 100 gram suiker
 • Snufje zout

Voor de karamellaag

 • 1 blikje gecondenseerde melk 397 gram
 • 60 gram bruine basterdsuiker
 • 60 gram roomboter

Voor de chocoladelaag

 • 200 gram melk of pure chocolade
 • 50 gram witte chocolade

Instructies
 

 • Mix de roomboter samen met de de suiker tot een romig mengsel. Voeg hier vervolgens de bloem en het zout aan toe. Kneed dit tot een stevig deeg.
 • Bekleed de bakvorm met bakpapier en druk het deeg in de vorm. Prik met een vorm gaatjes in het deeg.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de bodem voor 20 minuten totdat deze goudbruin en gaar is. Laat het afkoelen in de vorm.
 • Ga ondertussen aan de slag met de karamellaag. Verwarm de boter samen met de suiker in een pannetje. Als dit is gesmolten, voeg je de gecondenseerde melk toe. Blijf nu goed roeren en je zal zien dat er vanzelf karamel ontstaat.
 • Vergeet niet te roeren, anders loop je de kans dat het aanbrand en/of er stukjes in je karamel komen. Het duurt ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe donker je de karamel wil hebben. Stort dit nu op de koekbodem en laat het afkoelen.*
 • Als de karamel goed is uitgehard, smelt je de chocolade au-bain-marie of in de magnetron en giet dit op de karamellaag. Verdeel dit, zodat er overal ongeveer net zoveel chocolade ligt.
 • Laat dit een paar minuten hard worden. Smelt nu de witte chocolade, doe dit in een spuitzak en knip hier een heel klein puntje vanaf.
 • Til de shortbread voorzichtig uit de bakvorm (met het bakpapier), leg dit op een snijplank en ga met de spuitzak heen en weer over de shortbread, zodat je allemaal lijntjes vlak naast elkaar krijgt. Ga hier vervolgens met een satéprikker door heen, steeds in tegengestelde richting. (zie foto onderaan de blog voor hoe het er uit ziet).
 • Laat het vervolgens volledig afkoelen en opstijven.

Notities

* Tip: maak de pan meteen schoon nu het nog warm is, als de karamel uithard wordt het een zooitje..

Het patroon als de shortbread nog niet gesneden is

Ik heb ook perzik crumble taartjes gemaakt met een shortbread bodem. Dat recept vind je hier!

You may also like