Franse meringue schuimpjes – Pasen

Franse Meringue blijft een favoriet. Je hebt misschien wel gezien dat ik regelmatig Franse Meringue maak. Buiten dat het een van de meest eenvoudige vormen van meringue is, vind ik Franse Meringue in tegenstelling tot bijvoorbeeld Italiaanse Meringue, lekkerder als je het wil afbakken. Italiaanse Meringue vind ik bijvoorbeeld weer lekkerder op een citroentaart als je het afbrand. Franse Meringue is lekker knapperig en de binnenkant is nog een beetje zacht. Daarbij smelt het een soort van op je tong, heerlijk! Jammer dat er zoveel suiker in zit en je niet de hele schaal achter elkaar leeg kan eten..

Eerder maakte ik al Sinterklaas schuimpjes en kerstmuts schuimpjes en aangezien Pasen nu voor de deur staat, leek het me tijd voor Paasschuimpjes. We moeten tenslotte wel een beetje de trends van de feestdagen doortrekken, niet waar? Ik heb gekozen voor een combinatie van konijntjes (of naja, paashazen natuurlijk), wortels en met het overgebleven schuim heb ik hartjes gemaakt. Het ziet er misschien lastig uit, maar is heel makkelijk! Dit kun jij ook!

Heb jij wel eens Franse meringue gemaakt of hou je meer van andere soorten meringue? Laat het weten in de comments!

Paashaas Meringue - schuimpjes bakken voor Pasen

Wat heb je nodig voor Franse Meringue Schuimpjes?

Voor 2 bakplaten vol met meringues.

5 eiwitten (=155 gram)
155 gram kristalsuiker
155 gram poedersuiker
12,5 gram maizena
Gel kleurstof rood, geel, zwart, roze en groen
Vijf spuitzakken + spuitmondjes (kleine voor de oogjes, neus en oren)

Aan de slag!

Zorg ervoor dat de kom die je gebruikt voor het stijf kloppen van je eiwitten goed schoon en vetvrij is, anders zullen de eiwitten niet stijf worden. Je kunt het beste na het schoonmaken er wat citroensap in doen en dit afnemen met een schoon stukje keukenrol. Zo ben je ervan verzekerd dat de kom vetvrij is! Breek dan de eieren boven een bakje voordat je deze in de kom giet. Mocht er wat eigeel bijkomen, dan hoef je niet ook alle andere eiwitten weg te gooien. 

Tip: je kunt ook pakjes eiwit kopen bij onder andere Jumbo van het merk Eggstra.

Klop de eiwitten samen met de kristalsuiker stijf. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat er iets uit valt. Dit kan echt wel even duren! Als de eiwitten stijfgeklopt zijn, voeg je de poedersuiker en de maizena toe. Roer dit door het schuim heen met een spatel. Roer niet te lang, een keer of 5/6 is voldoende. Zorg er wel voor dat alles door het mengsel is opgenomen.

Zet vier bakjes klaar en verdeel het schuim hier over. Laat ongeveer de helft in de kom zitten voor het witte schuim voor de konijntjes. De inhoud van een bakje maak je roze, eentje zwart, eentje groen en voor oranje mix maak je het schuim eerst geel en vervolgens voeg je steeds een klein beetje rood toe.

Leg 5 spuitzakken met spuitmondjes klaar en voeg het schuim hier aan toe. Leg een bakplaat klaar en spuit met de witte spuitzak een klein beetje schuim in de bovenhoeken. Hier kun je het bakpapier aan vastmaken zodat het stevig ligt. Spuit nu het schuim op. Begin met het hoofdje en de oren en herhaal dit tot de bakplaat vol is. Vervolgens spuit je met roze het neusje en de oren. Met zwart maak je de oogjes en het mondje.

  • Zorg dat het schuim goed tegen elkaar of over elkaar wordt gespoten. Anders zou hij uit elkaar kunnen vallen na het bakken.
  • Zorg dat je een gelijke druk hebt op de spuitzak terwijl je spuit. Zo spuit je mooie rechte lijnen
  • De meringue zet niet uit tijdens het bakken. Je kunt dus dicht op elkaar spuiten op de bakplaat 
  • Past het niet op 1 bakplaat, laat het schuim dan nog even staan, je kunt het gerust bewaren tot de eerste lading gebakken is
  • Als je een houten stokje (lolly stokje of satéprikker) onder het schuimpje legt voordat je hem opspuit, kun je hem na het bakken ergens insteken (taart of cupcake bijvoorbeeld)
  • Blijft het schuim wat omhoog staan? Maak je vinger nat en druk het voorzichtig aan.

Verwarm de oven voor op 100 graden en bak de meringue voor ongeveer 60-75 minuten. Ze zijn klaar als ze mooi hard zijn geworden, ze blijven aan de binnenkant iets zachter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alles op BakkenMetLisanne heb ik zelf geschreven en gefotografeerd. Het is niet toegestaan om de foto’s en teksten op deze pagina direct over te nemen en te plaatsen op je eigen website zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mocht je een recept willen maken en willen posten op sociale media? Leuk! Tag mij dan in je berichten.

Sommige blogs bevatten affiliate links. Dit zijn links naar webshops waar ik over schrijf. Wanneer je een aankoop doet via zo’n link, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag, maar het kost jou niets extra’s!

%d bloggers liken dit: