Sinterklaas Meringue

by bakkenmetlisanne

Meringue is heel eenvoudig om te maken en je kunt er de leukste dingen mee doen! Er zijn verschillende soorten meringue, waaronder Franse, Zwitserse en Italiaanse Meringue. Bij de Zwitserse en Italiaanse versie verhit je de suiker en/of het gehele mengsel voordat je het gaat bakken. Bij de Franse versie klop je het eiwit stijf met kristalsuiker en poedersuiker en die laat je vervolgens drogen in de oven. In dit recept heb ik Franse Meringue gemaakt.

Om in Sinterklaas sferen te blijven, heb ik ervoor gekozen om Sinterklaas Meringue te maken. Nu ziet dit er misschien lastig uit, maar je kunt een mijter + sinterklaas uitprinten om deze onder het bakpapier te leggen. Zo kun je hem als het ware overtrekken. Klik hier voor de Mijter en hier voor de Sinterklaas!

Wat heb je nodig?

Voor 2 bakplaten vol met meringues. Op bovenstaande foto zie je wat is gebakken op 1 bakplaat

5 eiwitten (=155 gram)
155 gram kristalsuiker
155 gram poedersuiker
12,5 gram maizena
Gel kleurstof rood en geel
Vier spuitzakken + spuitmondjes naar keuze

Aan de slag!

Zorg ervoor dat de kom die je gebruikt voor het stijf kloppen van je eiwitten goed schoon en vetvrij is, anders zullen de eiwitten niet stijf worden. Je kunt het beste na het schoonmaken er wat citroensap in doen en dit afnemen met een schoon stukje keukenrol. Zo ben je ervan verzekerd dat de kom vetvrij is! Breek dan de eieren boven een bakje voordat je deze in de kom giet. Mocht er wat eigeel bijkomen, dan hoef je niet ook alle andere eiwitten weg te gooien.

Tip: je kunt ook pakjes eiwit kopen bij onder andere Jumbo van het merk Eggstra.

Klop de eiwitten samen met de kristalsuiker stijf. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat er iets uit valt. Dit kan echt wel even duren! Zet ondertussen drie bakjes klaar. Een voor de rode meringue, een voor de gele meringue en een voor de kleur van de huid van Sinterklaas.

Als de eiwitten stijfgeklopt zijn, voeg je de poedersuiker en de maizena toe. Roer dit door het schuim heen met een spatel. Roer niet te lang, een keer of 5/6 is voldoende. Zorg er wel voor dat alles door het mengsel is opgenomen.

Verdeel het schuim over de drie bakjes en laat wat zitten in de kom waar het nu in zit. Dit kun je gebruiken voor het witte schuim. Voeg aan het ene bakje een drupje rode kleurstof toe, aan de andere een drup geel. Roer het goed door, kijk of je tevreden bent met de kleur en voeg eventueel meer of minder toe. Voor de vierde kleur voeg je een heel klein beetje geel en nog minder rood toe, het wordt een beetje goudkleurig.

Maak 4 spuitzakken klaar en voeg het schuim hier aan toe. Leg een bakplaat klaar en spuit met de witte spuitzak een klein beetje schuim in de bovenhoeken. Hier kun je het bakpapier aan vastmaken zodat het stevig ligt. Doe dit niet overal omdat je het voorbeeldje er nog onder gaat leggen. Pak nu de uitgeknipte voorbeelden erbij en leg deze onder het bakpapier.

Spuit nu het schuim op en volg het voorbeeldje. Het is even oefenen, maar niet heel moeilijk.

  • Spuit eerst het rode van de mijter en ga hier met geel overheen
  • Zorg dat het schuim goed tegen elkaar of over elkaar wordt gespoten. Anders zou hij uit elkaar kunnen vallen
  • Zorg dat je een gelijke druk hebt op de spuitzak terwijl je spuit. Zo spuit je mooie rechte lijnen
  • Je kunt met wit oogjes spuiten. Dit heb ik niet overal gedaan en zoals je ziet zijn ze nog even leuk
  • De meringue zet niet uit tijdens het bakken. Je kunt dus dicht op elkaar spuiten op de bakplaat
  • Past het niet op 1 bakplaat, laat het schuim dan nog even staan, je kunt het gerust bewaren tot de eerste lading gebakken is
  • Als je een houten stokje (lolly stokje of satéprikker) onder het schuimpje legt voordat je hem opspuit, kun je hem na het bakken ergens insteken (taart of cupcake bijvoorbeeld)

Verwarm de oven voor op 100 graden en bak de meringue voor ongeveer 75 minuten. Ze zijn klaar als ze mooi hard zijn geworden, ze blijven aan de binnenkant iets zachter.

You may also like