Griekse Mezedes

by bakkenmetlisanne

En Mezze is een klein Grieks Hapje, het is een beetje vergelijkbaar met de Spaanse Tapas. Voor de Topmember Actie van Uit Paulines Keuken en Dodoni heb ik laatst allemaal verschillende kleine Griekse Hapjes gemaakt. Jullie hebben het recept van de Halloumi-Kaasbitterballen vast al voorbij zien komen! In deze post deel ik de recepten voor de andere hapjes die hierbij geserveerd werden. Krijg jij al trek?

De hapjes die je hieronder op de foto ziet zijn: mini pita broodjes, Keftedes, Tzatziki, Halloumi-Kaasbitterballen, Halloumi frietjes en Merquez worstjes. De Merquezworstjes zijn gekocht bij de AH, alle andere hapjes zijn zelf gemaakt. Het recept voor de Halloumi bitterballen vind je hier!

Mini Pita Broodjes

Wat heb je nodig?
200 gram bloem
115 ml warm water
3 gram gedroogde gist
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel Griekse yoghurt
5 gram suiker
Flinke snuf zout

Mix de gist samen met het lauwwarme water en laat dit 15 minuten staan. Meng dan de bloem samen met het zout en de suiker. Voeg hier de gist en het water aan toe, samen met de olijfolie en de Griekse Yoghurt. Kneed dit samen tot een soepel deeg. Vet een mengkom in met wat olie en leg het deeg in de kom. Dek deze kom af met een warme theedoek en laat dit 60 minuten rijzen.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Maak van het deeg 4 bolletjes van ongeveer een halve centimeter dik. We laten het deeg nu opnieuw rijzen, dus laat het nog een half uurtje staan. Verwarm ondertussen de oven op 220 graden en bak de broodjes voor ongeveer 15 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn.

Halloumi Frietjes

Wat heb je nodig?
Half pakje Halloumi
1 Ei
100 gram bloem
5 à 10 gram paprikapoeder

Snijd de Halloumi in dunne reepjes. Mix de paprikapoeder met de bloem in een kommetje en doe het ei in een ander kommetje. Haal achtereenvolgend de halloumi door de bloem, door het ei, door het bloem, door het ei en weer door de bloem.

Verwarm een koekenpan met wat olie en bak de Halloumi Frietjes totdat ze goudbruin zijn. Je kunt ze ook in een frituurpan bakken.

Keftedes

Wat heb je nodig?
150 gram gehakt half-om-half
0.5 ei
2 el paneermeel
1 teen knoflook
0,5 el fijngesneden munt
0,5 el fijngesneden oregano
peper en zout

Doe alle ingrediënten samen in een grote kom. Mix eventueel de munt, de oregano en de knoflook eerst in een blender. Kneed dit door elkaar. Voeg steeds een beetje paneermeel toe, tot het gehakt niet zo plakkerig meer is. Mocht het te plakkerig blijven, voeg dan meer paneermeel toe. Verdeel het gehakt in 10 stukjes en maak van deze stukjes langwerpige staafjes.  

Bak de gehaktstaafjes in de pan met wat olie. In ongeveer 10 minuten zijn ze gaar.

Tzatziki

Wat heb je nodig?
200 gram Griekse Yoghurt
2 teentjes knoflook
halve komkommer
1 eetlepel olijfolie
Zout en peper


Was de komkommer en rasp deze in kleine stukjes. Zorg dat de meeste vocht uit de komkommers is verdwenen. Rasp vervolgens ook de knoflook en meng dit samen met de yoghurt in een grote kom. Voeg hier wat zout en eventueel peper naar smaak aan toe. Terwijl je roert, voeg je de olijfolie toe. Laat de Tzatziki een uurtje in de koelkast staan voordat je hem serveert.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen te bedenken die je bij een Griekse Mezedes kunt serveren. Denk bijvoorbeeld aan Souflaki (gegrilde vleesspiesjes), een feta salade of Dolmadakia (gevulde wijnbladeren). Je kunt het zo gek niet bedenken. Open een willekeurige Griekse menukaart en je krijgt genoeg inspiratie!

You may also like