Halloumi-kaas Bitterballen

by bakkenmetlisanne

In het recept van de Halloumi burgers zagen jullie al dat ik aan de slag mocht gaan met de producten van Dodoni. Hier zaten twee opdrachten aan verbonden, allereerst ‘Bedenk een lekkere maaltijd’ , de tweede is ‘Maak een lekker borrelhapje’. De maaltijd is de Halloumiburger met fetaspread en broodjes van Griekse Yoghurt geworden, maar voor de tweede opdracht heb ik iets meer uitdaging van mezelf gevraagd, namelijk Halloumi-kaas Bitterballen met muntpesto. En dat voor iemand die nog nooit zelf bitterballen heeft gemaakt.

Toen ik eenmaal alle ingrediënten klaar had staan dacht ik nog even: ‘waar ben ik aan begonnen?!’, maar het viel echt reuze mee! Het duurt wel even om het te maken omdat de ragout lang moet opstijven in de koelkast, maar als dit eenmaal gebeurd is, dan heb je ook wat! Ik heb de bitterballen geserveerd met verschillende andere Griekse Hapjes, ook wel Mezze genoemd.

Heb jij wel eens zelf bitterballen gemaakt?

Wat heb je nodig?

Voor de Muntpesto
Let op, je gebruikt de helft van dit recept in de bitterballen
10 gram verse basilicum
10 gram verse munt
30 gram Parmezaanse kaas
30 gram pijnboompitten
Olijfolie
Peper en zout

Voor de bitterballen
1 tablet groente Bouillon
3 gelatineblaadjes
80 gram ongezouten roomboter
80 gram bloem
Munt pesto
75 gram Halloumi
75 gram geraspte kaas
75 ml melk
paneermeel
3-4 eiwitten
Olijfolie

Aan de slag!

Breng 500 ml water aan de kook en los het tablet groentebouillon hier in op. Laat deze bouillon vervolgens volledig afkoelen. Je gebruikt straks 350 ml van deze bouillon. Leg ondertussen de gelatine in een bakje koud water en laat dit minimaal 15 minuten weken. Snijd de halloumi in kleine stukjes.

Smelt de boter in een pan en voeg vervolgens de bloem toe. Laat dit garen, terwijl je blijft roeren. Wanneer de bloem een kleurtje krijgt is deze klaar. Vervolgens kun je de bouillon toevoegen. Doe dit niet allemaal tegelijk maar in 3 á 4 keer zodat dit goed opgenomen kan worden. Breng dit mengsel vervolgens aan de kook en laat het doorkoken. Je zult hierdoor een dikke saus krijgen.

Voeg vervolgens de Halloumi, de melk, de Goudse kaas en de munt pesto toe. Breng op smaak met peper en zout (let wel op met de hoeveelheid zout, de Halloumi is ook al zout van zichzelf). Roer dit goed door elkaar.

Knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze door de vulling (ragout) heen. Giet dit in een grote platte schaal (ovenschaal bijvoorbeeld) en dek dit af. Laat het 3 á 4 uur opstijven in de koelkast.

Snijd de afgekoelde ragout in gelijke stukken (+/- 25 gram per stuk) en rol balletjes, dit is de vulling van de bitterballen. Deze moeten vervolgens nog worden gepaneerd zodat het dat heerlijke krokante randje krijgt.

Zet 2 bakjes klaar, een met eiwit met een beetje olie en een met paneermeel.

Rol de balletjes door de paneermeel, vervolgens door het eiwit, dan weer door de paneermeel, dan weer door het eiwit en als laatste door de paneermeel. Zorg dat alle kanten van de bitterbal bedekt zijn, anders loop je het risico dat ze barsten tijdens het bakken.

Verhit een grote pan met zonnebloemolie of een frituurpan. Bak de bitterballen zo’n 3 tot 5 minuten totdat ze bruin zijn. Serveer met Tzatziki.

You may also like