Hartige tompouce met truffelcrème

by bakkenmetlisanne

Ben je net zo dol op truffel als ik, maar ben je stiekem ook dol op tompoucen? Dan is deze hartige tompouce met truffelcrème wellicht wel wat voor jou! Deze hartige tompouce is een combinatie van een traditionele tompouce en truffelcrème. In dit geval dus geen zoete tompouce maar een hartige! Je serveert het bijvoorbeeld als voorgerecht tijdens het (kerst)diner! Het klikt namelijk niet alleen heel lekker, maar je kunt het ook nog erg leuk presenteren! Zeg nou zelf, ze zien er toch onwijs aantrekkelijk uit?

De hartige tompouce met truffelcrème kun je maken door bladerdeeg in gelijke delen te snijden en af te bakken. Wil je graag hele dunne plakjes bladerdeeg, zorg dan dat je het bladerdeeg bakt met wat zwaars er bovenop. Leg dan bovenop het bladerdeeg wat bakpapier en leg hier dan een bakvorm met bakbonen bovenop. Vind je het ook goed als ze wat verder opbollen, dan hoef je dit niet persé te doen. In dat geval kun je ze voor het bakken bijvoorbeeld wel insmeren met een geklutst eitje, zodat het mooi goudbruin kleurt in de oven. Bovenop het bladerdeeg ligt een laag truffelcrème die je van truffeltapenade en mascarpone maakt, daarbovenop een laagje serrano of parmaham met wat rucola. Vervolgens maak je hem af met nog een laagje bladerdeeg. Een super goede combinatie!

Hartige tompouce met truffelmousse

Hartige tompoucen met truffelcrème bewaren

Je kunt de hartige tompoucen het beste vlak voor het serveren afmaken, anders loop je het risico dat het vocht vanuit de mascarpone in het bladerdeeg trekt en dat het zo zacht wordt. Wel kun je eigenlijk alles al klaar zetten, het bladerdeeg kun je van te voren bakken aangezien je het koud serveert en de truffelcrème kun je vast maken en in de spuitzak klaar leggen. Vervolgens is het alleen nog een kwestie van afmaken!

Hartige tompouce met truffelmousse

Benieuwd geworden naar het recept? Lees dan snel verder!

Hartige tompouce met truffelmousse

Hartige Tompouce met Truffelcrème

Ben je dol op tompoucen, maar op zoek naar een hartig recept? Probeer dan deze hartige tompouce met truffelcrème eens! Een heerlijk voorafje!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Voorgerecht
Porties 4 porties

Equipment

 • Bakplaat met bakpapier
 • Bakvorm met bakbonen
 • Spuitzak met spuitmondje

Ingrediënten
  

 • 1 Rol bladerdeeg
 • 80 gram parmaham of serranoham
 • 500 gram mascarpone
 • Truffeltapenade naar smaak
 • Rucola
 • Peper en zout

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Snij het bladerdeeg in gelijke stukken (rechthoeken). Let dit op een bakplaat met bakpapier en prik gaatjes in het bladerdeeg. Wil je echt een platte boven- en onderkant van de tompouce? Leg dan nog een vel bakpapier bovenop het bladerdeeg en leg hier een bakvorm gevuld met bakbonen bovenop.
 • Bak de bladerdeeg stukjes ongeveer 15 minuten op 180 graden. Kies je voor een extra platte versie? Haal dan na 10 minuten de bakvorm er vanaf.
 • Laat het bladerdeeg vervolgens afkoelen.
 • Klop de mascarpone los en voeg de truffeltapenade, peper en zout toe & breng op smaak. Voeg de truffeltapenade naar smaak toe, begin met een theelepel en proef steeds of je de smaak goed vind.
 • Maak de tompoucen op door rucola op de bodem te leggen, spuit hier de truffelcrème op, leg hier een plakje ham op en maak hem af met de bovenkant. Spuit eventueel nog wat extra truffelcrème op de bovenkant.

Ben je op zoek naar andere kerstrecepten? Deze kun je hier allemaal terugvinden!

You may also like