As long as you know how to bake,
life is sure to be sweet!

Kerstkrans van chocoladecake

by bakkenmetlisanne

Sinterklaas is het land uit en kerst staat voor de deur! En tijdens kerst wil je natuurlijk een echte showstopper op tafel zetten waar iedereen van opkijkt. Van deze kerstkrans van chocoladecake word je toch meteen vrolijk? Het is een echte showstopper voor tijdens kerst op een tafel vol lekkers, terwijl het helemaal niet moeilijk is om te maken. Je maakt hem door een cake te bakken in een ronde springvorm in plaats van een rechthoekige vorm en hier vervolgens het middelste stuk van uit te steken met een glas en uit te hollen met een lepel. Vervolgens heb ik een crème gemaakt van slagroom en mascarpone en deze een kleurtje gegeven met kleurstof. Je spuit de crème op de cake, versiert hem met allemaal lekkere kerstlekkernijen zoals kerstchocolaatjes of zuurstokjes en je kerstkrans is klaar om geserveerd te worden!

Kerstkrans van chocoladecake

Variaties op deze kerstkrans van chocoladecake

Hou je niet van chocoladecake of wil je liever iets anders? Je kunt natuurlijk ook een gewone cake maken of wat dacht je van een citroencake? In dat geval laat je of de cacao weg, of je vervangt het door de rasp van 1 citroen. Beide lijken me het ook heerlijke combinaties!

Deze kerstkrans is gemaakt met een verstevigde slagroom: mascarpone slagroom. Dit houdt wel in dat je de cake niet buiten de koelkast kunt bewaren. Ik zou dus aanraden om de cake vlak voor het serveren op te spuiten en te versieren. De cake kan in de koelkast wat uitdrogen, en dat wil je ook niet. Wil je liever een versie die je lang op de tafel kunt laten staan of al verder vooruit kunt maken? Maak dan een versie met een botercrème zoals een Russische of een Swiss Meringue botercrème. Wil je een botercrème maken die gegarandeerd lukt? Dan kun je ook kiezen voor een pakje. Deze van funcakes* is een prima alternatief voor als je snel en goed wil bakken!

Waar versier je de kerstkrans mee?

Je kunt deze kerstkrans eigenlijk overal mee versieren. Wat dacht je van de kerst chocolaatjes die je in de winkel kunt vinden zoals ik heb gebruikt? Deze kun je in vrijwel iedere supermarkt vinden bij de kerstartikelen. Maar eigenlijk kun je van alles gebruiken: kleine marshmallows, zuurstokjes, gingerbread koekjes. Alles wat je kunt bedenken!

Kerstkrans van chocoladecake

Kerstkrans van chocoladecake

Deze kerstkrans van chocoladecake is een echte showstopper voor de feestdagen! Versier hem zoals jij het wil, je zet hem in een handomdraai op tafel!
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Versieren 20 min
Gang Tussendoortje, Dessert
Porties 1 Krans

Equipment

  • Ronde springvorm (20 cm)
  • Glas
  • Lepel
  • Bakpapier
  • Spuitzak
  • Spuitmondje 1M

Ingrediënten
  

Voor de cake

  • 250 gram roomboter
  • 250 kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • 5 eieren
  • 10 gram bakpoeder
  • Mespuntje zout

Indien je chocoladecake wilt

  • 40 gram cacaopoeder
  • 90 gram melk
  • 50 gram kristalsuiker

Versiering

  • 125 gram slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 1 tl vanille extract
  • Kerstchocolade
  • Zuurstokjes
  • Sprinkles
  • Kleurstof Groen of kleur naar keuze

Instructies
 

Chocoladecake

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Mix de suiker, boter en het zout in een kom romig. Dit duurt meestal ongeveer 5 minuten
  • Voeg de eieren een voor een toe en mix tussendoor goed. Stop met mixen als je een luchtig mengsel hebt.
  • Zeef de bloem en de bakpoeder en spatel dit door het beslag heen.
  • Mix in een andere kom de overige kristalsuiker met de melk en de cacaopoeder en spatel ook dit door het beslag heen.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet hem in met boter en stort hier het cakebeslag in
  • Bak de cake 60-75 minuten tot hij gaar is. Dit kun je checken met een satéprikker. Komt deze droog uit de cake? Dan is de cake gaar!
  • Laat de cake volledig afkoelen. Verwijder dan het middelste stuk. Doe dit met een glas om een mooie ronde vorm te krijgen en lepel de rest uit. Bewaar dit om bijvoorbeeld cakepops te maken!

Versiering

  • Mix de slagroom totdat deze stijf is.
  • Klop in een andere kom de mascarpone samen met de vanille extract los.
  • Voeg dit toe aan de slagroom en mix tot een mooi egaal mengsel.
  • Mix de crème met kleurstof naar keuze
  • Doe de crème in een spuitzak met spuitmondje en spuit de crème naar eigen inzicht op de cake
  • Versier met chocolaatjes, zuurstokjes, marshmallows etc.
Trefwoord Cake, Kerst, Kerstkrans, Chocoladecake

Benieuwd naar meer kerstrecepten? Hier vind je een overzicht van alle kerstrecepten van vorig jaar!

*Dit is een affiliate link, dit houdt in dat ik een klein deel van de aankoopprijs krijg als je iets via deze linkt koopt. Dit kost jou niets extra’s.

You may also like

%d bloggers liken dit: