Chocolade Babka

by bakkenmetlisanne

Chocolade babka heb je vast wel eens voorbij zien komen! Een mooi gevlochten brood met heerlijke chocolade! Deze versie heb ik gemaakt met nutella, maar je kunt ook gewone chocolade gebruiken, smelten en verdelen over het deeg. daarnaast zitten er lekkere stukjes pistachenootjes in het brood. Een babka heeft een beetje de structuur van een brioche brood. Kortom: een heerlijk zoet deeg!

Je kunt deze chocolade babka bijvoorbeeld tijdens het kerstontbijt serveren. Maak daarnaast heerlijke croissantjes, een kerststol of chocoladebroodjes en je ontbijt is helemaal af! Als je hem in de ochtend wil afbakken, kun je ervoor kiezen om in de avond ervoor het deeg al te maken. Dan leg je het deeg tijdens de tweede rijs in de koelkast. Vervolgens laat je hem in de ochtend weer even op kamertemperatuur komen en dan bak je hem af zoals in het recept staat. Zo heb je vers brood in de ochtend, maar hoef je niet 2 uur eerder op te staan. Want hoe lekker dit brood ook is, ik kan me voorstellen dat je er geen twee uur eerder op staan voor over hebt. Dat zou ik ook niet hebben 😉

Chocolade Babka met pistachenootjes

Chocolade Babka bewaren

Het is het lekkerste om de chocolade babka direct na het bakken op te eten. Net uit de oven is hij het lekkerste, maar dan kan hij wel breken bij het aansnijden. Dit kan natuurlijk geen kwaad, maar wil je hem echt als heel mooi brood serveren, dan zou ik even wachten. Eet de chocolade babkta binnen 1/2 dagen op, anders wordt hij droog. In de tussentijd kun je hem goed afgesloten bewaren. Leg het brood niet in de koelkast, dan zal hij uitdrogen.

Serveer de babka met een lekker laagje boter, of gewoon zo, zonder beleg. Het is een zoet brood en heeft eigenlijk niet persé beleg nodig.

Chocolade Babka met pistachenootjes
Chocolade Babka met pistachenootjes

Chocolade Babka met nutella

Serveer tijdens het ontbijt deze heerlijke chocolade babka met nutella en gehakte pistachenootjes!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijzen 1 uur 45 minuten
Totale tijd 2 uur 35 minuten

Equipment

 • Cakevorm
 • Bakpapier

Ingrediënten
  

 • 300 gram patentbloem
 • 150 gram nutella of chocoladepasta
 • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 120 gram lauw warme halfvolle melk
 • 1 ei
 • 50 gram gehakte pistachenootjes
 • 40 gram kristalsuiker
 • 7 gram instant gist
 • 6 gram zout

Instructies
 

 • Zorg ervoor dat de melk lauwwarm is en voeg hier de gist en 10 gram van de suiker aan toe. Laat dit even staan.
 • Voeg in een grote kom de patentbloem, het ei, het zout en de rest van het suiker aan toe. Voeg het melk/gistmengsel hier aan toe en kneed het goed door tot een stevig deeg. Voeg vervolgens steeds een beetje boter toe. Je kunt dit het beste in stukjes snijden en het vervolgens stukje voor stukje toevoegen. Kneed er nu een soepel deeg van, dit kan wel 10 minuten duren. Je moet er een velletje van kunnen trekken dat niet scheurt.
 • Laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek totdat het in hoeveelheid is verdubbeld.
 • Bestuif je werkblad met wat bloem en leg hier het deeg op. Rol dit uit tot een rechthoek. Smeer hier de Nutella op en verdeel de gehakte nootjes over de Nutella heen.
 • Rol het deeg nu in de lengte op, snijdt hem vervolgens aan de bovenkant open, zodat je 2 losse slierten hebt.
 • Draai deze slierten nu in elkaar totdat je geen deeg meer over hebt. Laat dit nog ongeveer een uurtje rijzen.
 • Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe het bakpapier in de cakevorm, leg hier de babkta in en en bak de babka in 30 minuten gaar.

You may also like