Gingerbread IJs zonder ijsmachine

by bakkenmetlisanne

Na het succes van de gingerbread cheesecake van afgelopen jaar, kon ik natuurlijk niet achterblijven om weer een lekker gingerbread kerstdessert te maken. Dat werd deze gingerbread ijs zonder ijsmachine. Vaak zijn ijsrecepten namelijk voor een ijsmachine, maar die heb ik helemaal niet. (En vele van jullie waarschijnlijk ook niet 😉 ). Vandaar dat ik liever ga voor ijsrecepten waar je geen ijsmachine bij nodig hebt.

Gingerbread is natuurlijk een smaak die absoluut bij de kerst hoort! Gingerbread kruiden zijn gemaakt, zoals de naam al doet vermoeden, met een hoop gember! Daarnaast zit er kaneel, kruidnagel en nootmuskaat in. Een heerlijk kruidig mengsel. In Nederland vind je niet heel snel potjes kant en klare gingerbread kruiden, maar dit kun je ook heel eenvoudig zelf maken door dit recept te volgen! Voor dit gingerbread ijs heb je ongeveer 2 theelepels van de kruiden nodig. Wat je over houdt, kun je in een potje bewaren om hier later bijvoorbeeld koekjes mee te bakken!

Daarnaast wordt bij gingerbread koekjes vaak molasses gebruikt. Dit is een soort stroopachtig product dat wordt gemaakt van suikerbieten. Het is de basis van drop, wat je ook wel een beetje terug proeft. Nu vind ik het wel een hele typische smaak hebben en ik kan begrijpen dat je het niet lekker vind. Vandaar dat er ook een alternatief is, namelijk gewoon de “huis, tuin en keukenstroop” die je op je pannenkoek doet. Want naast dat molasses een bijzondere smaak heeft, is het ook nog eens super lastig te vinden in de winkels en moet je dan haast wel gaan bestellen.

Gingebread Ijs

Hoe maak je dit gingerbread ijs?

Zoals hierboven geschreven, heb je voor dit ijsrecept geen ijsmachine nodig. “Maar hoe maak je hem dan?” hoor ik je denken. Nou eigenlijk is het heel simpel: met opgeklopte slagroom en gecondenseerde melk. Zorg ervoor dat je het ijs ruim op tijd maakt. Het moet namelijk minimaal 4 uur in de vriezer voordat je echt goed bevroren ijs hebt. Bij voorkeur zelfs een hele nacht eerder zodat je zeker weet dat het goed is! Serveer het ijs uiteindelijk op een hoorntje, in een bakje of bijvoorbeeld op een appel galette tijdens het kerstdiner.

Gingebread Ijs

Gingerbread ijs

Weer eens iets anders tijdens het kerstdiner: gingerbread ijs. Op en top kerst, maar toch iets anders dan normaal!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bevriezen 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Gang Dessert, Cocktail
Porties 1 bak ijs

Equipment

 • 1 vel Bakpapier

Ingrediënten
  

 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 500 ml. slagroom
 • 25 gram kristalsuiker
 • 1 tl vanille extract
 • 2 tl gingerbread kruiden*
 • 40 gram stroop

Instructies
 

 • Klop 500 ml. slagroom samen met de suiker stijf.
 • Spatel hier de gecondenseerde melk, de gingerbread kruiden, de stroop en de vanille door heen.
 • Proef of het goed op smaak is en voeg eventueel wat extra gingerbread kruiden of stroop toe.
 • Doe het ijs in een cakeblik met bekleed met bakpapier of in een plastic bak met een deksel en zet het voor minimaal 4 uur in de vriezer.
Trefwoord Feestdagen, Ijs, Kerst, Kerstdessert

You may also like