Snelle appeltaart met pistache frangipane

by bakkenmetlisanne

Deze snelle appeltaart met pistache frangipane maakte ik deze maand voor de swiepswoepswap! Als je me al langer volgt, dan weet je wat het is, maar voor de nieuwe lezers komt een korte uitleg: De letterlijke betekenis van het woord ‘swappen’ is het ‘aangaan van een ruiltransactie’. In dit geval is het de bedoeling dat foodbloggers het recept van een medeblogger maken en vice versa. Meer informatie kun je hier vinden! Het werd altijd georganiseerd door Mandy van Mandyandmore, maar sinds deze maand heb ik de organisatie op me genomen! En nu hoor ik je denken: waarom bak je zelf iets als je het organiseert? Helaas hadden we een last-minute uitvaller, dus moest ik zelf aan de bak!

De persoon die uitviel was gekoppeld aan Wendy van Deedylicious. Een zware taak om over te nemen, aangezien Wendy onder andere food fotograaf is. Nu probeer ik mijn fotografie al tijden te verbeteren, dus hopelijk doe ik niet te veel onder aan het origineel van Wendy! Mijn oog viel op deze appeltaart met pistache frangipane. We waren namelijk toevallig van plan om dit weekend appels te plukken op een appelboomgaard. Dus dan konden we ze meteen gebruiken!

Snelle appeltaart

Snelle appeltaart of appel galette?

Deze snelle appeltaart met pistache frangipane wordt ook wel een appel galette genoemd. Je kunt hem in ongeveer 40 minuten op tafel zetten, wat dus een heel stuk sneller is dan een reguliere appeltaart die al ruim een uur in de oven moet, buiten de bereidingstijd zelf.

Het taartje is gemaakt met een kant en klaar taart deeg (gekoeld bij bijvoorbeeld AH), een pistache frangipane & appeltjes die door een herfstig mengsel van appelstroop, bruine suiker en kaneel zijn gehaald. In het originele recept haalt Wendy de appeltjes alleen door de kaneel, maar ik dacht dat appelstroop ook goed zou smaken & dit was zeker het geval! Je verdeelt de taartbodem in een quiche bakvorm (of leg hem op een bakplaat), verdeel de pistache frangipane over de bodem, leg de appeltjes er op en vouw de randen naar binnen. Een kind kan de was doen!

Snelle Appeltaart

Frangipane?

Frangipane is normaal gesproken een beslag op basis van boter, suiker, gemalen amandelen, eieren en bloem dat je meebakt in je taart. Wendy koos er in haar recept voor om een versie met pistachenoten te maken en dit leek me een heel goed idee, dus heb ik ook gedaan. Ik had nog een zakje pistachenootjes liggen, dus kon ook snel aan de slag!

Appel Galette
Appel Galette
Snelle appeltaart

Snelle appeltaart met Pistache Frangipane

Deze Snelle appeltaart met pistache frangipane is overheerlijk en een goed, snel, alternatief voor een echte oud Hollandse appeltaart
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Tussendoortje, Dessert
Porties 12

Equipment

  • Bakpapier
  • Quichevorm
  • Keukenprocessor (indien je gebruik maakt van hele pistachenoten)

Ingrediënten
  

  • 1 rol kant-en-klaar taartdeeg bijvoorbeeld Tante Fanny
  • 2 appels
  • 1 flesje citroensap of 1 citroen
  • 70 gram pistachenoten of pistachemeel
  • 70 gram roomboter
  • 70 gram suiker + extra voor garnering
  • 2 eieren
  • 1 tl kaneel + extra voor garnering
  • 2 el melk
  • 1 el appelstroop
  • 15 gram bruine suiker

Instructies
 

Voorbereiding

  • Haal de rol taartdeeg uit de koeling zodat het op temperatuur kan komen
  • Snij de appel in hele dunne schijfjes. Probeer ze ongeveer net zo dik te snijden zodat ze allemaal ongeveer net zo snel gaar worden.
  • Doe de appelschijfjes in een kom, mix met wat citroensap zodat ze niet verkleuren en doe hier de appelstroop, bruine suiker en kaneel bij en mix tot alle stukjes appel zijn bedekt.

Pistache Fragipane

  • Als je gebruik maakt van hele pistachenoten, dan moet je ze eerst branden. Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de nootjes 10 minuten. Vermaal ze vervolgens in de food processor tot meel.
  • Meng het pistachemeel met de roomboter, suiker en 1 ei tot een mooi romig beslag.

Taart opmaken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven en onderwarmte)
  • Rol het deeg uit en leg met bakpapier en al in de quiche vorm (of op de bakplaat). Laat het overtollige deeg over de rand hangen.
  • Verdeel de pistache frangipane over de taartbodem (tot net niet tegen de rand).
  • Verdeel de appelschijfjes over de taartbodem zoals op de foto (van buiten naar binnen, net over elkaar heen)
  • Vouw luchtig de randen naar binnen tot je een mooie taart rand hebt.
  • Klop het 2e ei los en mix samen met de melk. Smeer de buitenrand van de taart hier mee in.
  • Mix wat suiker met kaneel en verdeel dit over de ingesmeerde buitenrand.
  • Bak de appeltaart in ongeveer 30 minuten gaar, tot de buitenrand mooi goudbruin is.
Trefwoord Appeltaart, Pistache pasta, Frangipane, Appel Galette

You may also like