Gingerbread Cheesecake in een glaasje

by bakkenmetlisanne

Ben je op zoek naar een heerlijk kerstdessert wat je vooraf kunt bereiden en waarmee je ook echt indruk maakt? Zoek dan niet verder en ga aan de slag met deze gingerbread cheesecake in een glaasje. Je maakt ze een avond van te voren, laat ze opstijven en voor het serveren hoef je alleen nog maar wat slagroom op te spuiten en de sprinkels over de slagroom te verdelen. Als je het laten opstijven niet meerekent, denk ik dat je er ongeveer 15-20 minuten mee bezig bent, afhankelijk van hoe snel je je slagroom stijf weet te kloppen.

Gingerbread is natuurlijk een smaak die absoluut bij de kerst hoort! Gingerbread kruiden zijn gemaakt, zoals de naam al doet vermoeden, met een hoop gember! Daarnaast zit er kaneel, kruidnagel en nootmuskaat in. Een heerlijk kruidig mengsel. In Nederland vind je niet heel snel potjes kant en klare gingerbread kruiden, maar dit kun je ook heel eenvoudig zelf maken door dit recept te volgen! Voor deze gingerbread cheesecake in een glaasje heb je ongeveer 2 theelepels van de kruiden nodig. Wat je over houdt, kun je in een potje bewaren om hier later bijvoorbeeld koekjes mee te bakken!

Gingerbread Cupcakes met gingerbread koekjes

Gingerbread Cheesecake in een Glaasje

De cheesecake is opgebouwd met een laagje bastogne koekjes. Ik heb ervoor gekozen om bastogne koekjes te gebruiken om het makkelijk te houden en omdat zelfgemaakte gingerbread koekjes wat aan de zachte kant zijn. Perfect voor de traditionele gingerbread koekjes, maar ik was bang dat als je ze verkruimeld, je niet echt de kruimel structuur krijg die je graag wilt hebben. Vandaar dus de bastogne (kandij) koeken. De cheesecake laag is een no bake cheesecake laag die gemaakt is van roomkaas en slagroom. Daarnaast zitten er gingerbread kruiden en stroop in. Stroop?, hoor ik je denken? In de Amerikaanse recepten maken ze vaak gebruik van molasses, dat is hier niet zo makkelijk te verkrijgen. Molasses is in verhouding tot onze stroop iets donkerder en dieper van smaak, stroop is wat zoeter. Het is geen exacte vervanging, maar goed genoeg!

Wil je de gingerbread cheesecakes ook versieren met het leuke mini gingerbread mannetje? Volg dan dit recept hiervoor! Niet de hele cupcakes, maar alleen de koekjes 😉 Je kunt bijvoorbeeld deze uitstekers* gebruiken (de kleinste)

Gingerbread Cupcakes met gingerbread koekjes

Gingerbread Cheesecake in een glaasje

Eindig je kerstdiner feestelijk met deze gingerbread cheesecake in een glaasje. Je maakt hem van te voren klaar, dus geen gedoe met last-minute in de keuken staan!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Opstijven 3 uur
Gang Dessert
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Equipment

 • 4 glaasjes
 • Spuitzak met spuitmondje 1M

Ingrediënten
  

Voor de bodem

 • 85 gram bastogne koekjes
 • 25 gram gesmolten roomboter

Voor de cheesecake

 • 250 ml slagroom
 • 50 gram suiker
 • 275 gram roomkaas naturel, bijvoorbeeld Philadelphia
 • 4 blaadjes gelatine
 • 2 theelepels Gingerbread kruiden*
 • 2 eetlepels stroop
 • 75 ml Heet water (kokend water of heel heet uit de kraan)

Voor de topping

 • 200 ml slagroom
 • 50 gram suiker
 • Sprinkels naar keuze
 • Gingerbread mannetjes koek **

Instructies
 

Bodem

 • Smelt de boter en verkruimel de koekjes. Mix dit met elkaar en verdeel dit over de glaasjes. Druk aan, met bijvoorbeeld de onder kant van een dun glaasje. Ik gebruik hiervoor vaak de ‘stamper’ van de vijzel.
 • Zet de glaasjes in de koelkast en ga verder naar de cheesecake laag.

Cheesecake

 • Zet een bakje koud water klaar en leg hierin de blaadjes gelatine. Laat deze minimaal 5 minuten weken.
 • Klop de slagroom samen met de suiker stijf.
 • Klop in een andere kom de roomkaas los, zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Voeg dit vervolgens samen met de stijfgeklopte slagroom en roer dit goed door elkaar.
 • Voeg de gingerbread kruiden en de stroop toe en roer goed door elkaar. Proef of je het een voldoende gingerbread smaak vind hebben en voeg eventueel nog wat extra kruiden en of stroop toe.
 • Knijp de gelatine uit en los dit op in het hete water. Voeg dit toe aan het cheesecake mengsel. Roer goed door, totdat alles is opgenomen. Het zal er eerst wat gek uit zien, maar als je blijft roeren, komt het goed!
 • Doe dit in een spuitzak (zonder spuitmondje). Zet de glaasjes klaar, knip de spuitzak open en spuit het roomkaas mengsel bovenop de bodem. Je kunt dit ook gewoon met een lepel doen, maar dan is de kans groter dat het glaasje vies wordt. Heb je wat gemorst, probeer dit dan nu nog schoon te maken, als het mengsel straks is opgesteven, wordt dit lastiger.
 • Zet dit voor minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Topping

 • Klop de slagroom samen met de suiker stijf. Doe dit in een spuitzak met een kartel spuitmondje (1M) en spuit dit bovenop de cheesecake laag.
 • Versier met het koekje en sprinkels naar keuze (tip: voeg de sprinkels pas op het laatste moment toe. Door de vocht in het slagroom, zijn sprinkels en slagroom geen vrienden. Het kan gaan uitlopen en dat is zonde!

Notities

* Volgens dit recept
** Volgens dit recept
Trefwoord Cheesecake, Dessert, Gingerbread, Kerst, Kerstdessert
Gingerbread Cheesecake glaasje

You may also like

2 comments

Anita 13 december 2021 - 14:10

In het recept ben je de gelantine vergeten

bakkenmetlisanne 13 december 2021 - 19:13

Wat stom, ik heb het meteen toegevoegd. Dankjewel!

Comments are closed.