Appelkruimel Cheesecake met koekbodem

by bakkenmetlisanne

Deze Appelkruimel cheesecake met koekbodem heb ik echt al weken geleden gemaakt en ik dacht dat hij ook al online stond, maar dit blijkt niet zo te zijn. Het wordt dus hoog tijd om deze appelkruimel cheesecake aan jullie voor te stellen! Dit is echt een top combinatie, de koekbodem matcht erg goed bij de romige cheesecake laag die met appeltjes is gemengd en de kruimelbodem bovenop.

Alles dat lijkt op appeltaart is altijd een goed idee! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een traditionele appeltaart te maken of het totaal anders te doen en je te wagen aan een appelkruimel boterkoek. Maar vandaag deel ik dus weer een ander soort variatie: appelkruimel cheesecake met koekbodem. Want als jullie me een beetje kennen, dan weten jullie dat ik dol ben op cheesecake! Daar is zelfs een hele pagina op mijn blog aan gewijd.

Appelkruimel Cheesecake met koekbodem

Ingrediënten

In deze appelkruimel cheesecake zit flink wat roomkaas. Ik krijg regelmatig de vraag wat voor roomkaas dit exact is. Dit is een gewone naturel roomkaas zoals Philadelphia. Maar meestal gebruik ik gewoon het huismerk. Net zo goed en een heel stuk goedkoper. Vaak zit hier wel iets meer vocht in, maar dit laat ik er gewoon even uit lopen voordat ik de roomkaas toevoeg aan het recept. Kies daarnaast voor goede appels, zoals de Elstar of de Fuji appel. Vroeger werden er vooral Goudreinetten voor appeltaarten gebruikt, deze geven echter veel vocht af. Dit trekt dan weer in je koekbodem, waardoor deze zacht wordt. Heb je alleen deze appels in huis? Strooi dan wat paneermeel over de bodem voordat je het cheesecake mengsel toevoegt.

Appelkruimel cheesecake met koekbodem bewaren

De appelkruimel cheesecake bewaar je in de koelkast, aangezien er room(kaas) in zit. Hier blijft hij een dag of drie goed! Je zou hem ook kunnen invriezen, hier heb ik zelf echter geen ervaring mee. Vries ze dan bij voorkeur per stuk en goed verpakt in. Dan hou je ze een maand of twee/drie goed.

Appelkruimel Cheesecake met koekbodem
Appelkruimel Cheesecake met koekbodem

Appelkruimel Cheesecake met koekbodem

Appelkruimel is al onwijs lekker, maar als je dat combineert met een cheesecake laag en een koekbodem, wordt het nog beter!
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Afkoelen 2 uur
Gang Tussendoortje
Porties 12 stukjes

Equipment

 • Bakvorm of ovenschaal 20×30 cm
 • Bakpapier

Ingrediënten
  

Voor de koekbodem

 • 175 gram bloem
 • 150 gram roomboter
 • 75 gram suiker
 • snufje zout

Appel Cheesecake laag

 • 350 gram roomkaas
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 ei
 • 100 gram suiker
 • 2 of 3 grote appels
 • theelepel kaneel
 • Eetlepel suiker

Kruimellaag

 • 100 gram roomboter
 • 100 gram suiker
 • 100 gram bloem

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier.
 • Mix de bloem samen met de roomboter, de suiker en het snufje zout tot een stevig deeg. Druk dit op de bodem van de bakvorm en bak dit in de oven voor ongeveer 15 minuten. Het hoeft nog niet gaar te zijn aangezien hij straks terug de oven in gaat, maar de bodem moet wat langer dan de rest. Laat na het bakken even afkoelen.
 • Snijdt de appels in kleine stukjes en mix dit samen met een eetlepel suiker en de kaneel. Zet dit even aan de kant.
 • Klop de roomkaas los samen met de suiker en voeg het ei toe. Roer goed door en voeg de vanille extract toe.
 • Mix de appels door het roomkaas mengsel en stort dit op de bodem.
 • Verwarm de oven weer voor op 175 graden, als deze in de tussentijd is afgekoeld.
 • Mix de bloem, suiker en koude stukjes roomboter tot een kruimelig mengsel. Dit kun je het beste met je vingertoppen doen, met de keukenmachine wordt het te snel een echt deeg en je wil juist kruimels.
 • Verdeel deze kruimels over de appel cheesecake laag
 • Bak dit vervolgens ongeveer 50-55 minuten totdat de appelkruimel cheesecake gaar is. Laat hem volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt, zo krijgt de roomkaas de kans om op te stijven.
Trefwoord Cheesecake, Appelkruimel

You may also like