Klassieke Appeltaart

by bakkenmetlisanne

Vandaag is het feest! Precies een jaar geleden bedacht ik me dat ik mijn lekkerste recepten ook graag met jullie wil delen. Na nog wat brainstormen over de naam (want wat moet dat nou weer worden?), werd BakkenMetLisanne geboren! Inmiddels deel ik dus al een jaar lang heerlijke recepten met jullie en er zijn verschillende taarten te vinden op mijn blog, zoals een Lemon Meringue Taart of een Charlotte taart, maar een klassieke appeltaart ontbrak nog. En hoewel ik deze regelmatig heb gemaakt in de afgelopen jaren, had ik deze nog nooit met jullie gedeeld. En hoe kun je nou een bakblog hebben zonder een klassieke appeltaart? Dat is haast onmogelijk!

Dus daarom deel ik vandaag een heerlijk recept voor een appeltaart met jullie. De appeltaart is een echte klassieker, gevuld met appels (joh Lisanne, vertel eens wat nieuws) en met rozijnen. kent de klassieke appeltaart vast wel van vroeger. Wellicht maakte je oma of je moeder deze voor je. Nu is dat niet meer nodig, dit kun je helemaal zelf doen! En wat is er nou lekkerder dan een geur van zelfgebakken appeltaart door je huis? Niets toch?

Een supermarkt pakje heb je nooit meer nodig, een appeltaart maak je heel gemakkelijk zelf! Je hebt alleen wel een portie geduld nodig, want hij moet ruim een uur in de oven, maar goed, dat heb je ook als je een pakje mix uit de supermarkt koopt. Dus bij deze: nooit meer doen, want zelfgebakken is veel lekkerder!

Appeltaart klassiek
Klassieke appeltaart
Klassieke Appeltaart

Klassieke Appeltaart

Deze klassieke appeltaart is overheerlijk! Wellicht maakte je oma of moeder deze vroeger voor je, nu kun je het helemaal zelf!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Rusttijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 12 porties

Equipment

 • Springvorm 22-24 cm

Ingrediënten
  

 • Een kilo appels Goudreinet of Jonagold
 • 100 gram rozijnen
 • 50 gram kristalsuiker
 • 3,5 theelepel kaneel
 • 200 gram roomboter + extra voor het invetten
 • 300 gram bloem
 • 175 gram witte basterdsuiker
 • Snufje zout
 • 2 eieren
 • 15 gram paneermeel

Instructies
 

 • Mix de roomboter samen met de basterdsuiker tot een romig mengsel. Voeg hier vervolgens de bloem, het zout, een halve theelepel kaneel en 1 ei aan toe.
 • Kneed dit tot een stevig deeg en laat dit voor minimaal 20 minuten rusten in de koelkast, terwijl je de appelvulling maakt.
 • Laat de rozijnen wellen in een schaaltje warm water. Schil de appels en snijd deze in kleine blokjes.
 • Mix de stukjes appel samen met de 50 gram kristalsuiker en 3 eetlepels kaneel. Giet het water van de rozijnen af en dep ze droog. Voeg de rozijnen vervolgens toe aan het appel mengsel en mix goed door elkaar.
 • Vet de bakvorm in met wat boter en bestuif dit met bloem. Verdeel 2/3e van het deeg over de onderkant en de zijkant van de bakvorm.
 • Bedek vervolgens de bodem van de een laagje paneermeel. Dit zorgt ervoor dat het vocht dat uit de appels loopt tijdens het bakken wordt opgenomen in plaats van dat het in de bodem trekt, waardoor de bodem slap zou worden.
 • Verdeel vervolgens het overige deeg in stukjes en rol deze uit tot langwerpige plakken. Leg deze in een raster vorm over de appeltaart heen. Klop het laatste eitje los en bestrijk de bovenkant van de appeltaart hiermee.
 • Verwarm de oven op 160 graden en bak de appeltaart voor 60-70 totdat deze goudbruin en gaar is.
Trefwoord Gebak, Sloffentaart, Appeltaart

Tip: warme appeltaart is natuurlijk het allerlekkerste, maar je kunt hem het beste iets laten afkoelen zodat hij niet instort. Als je hem te warm aansnijd, wil dit nog wel eens gebeuren. Zonde! Tenzij je dat niet erg vind en het lekkerder vind om hem warm op te eten. Dat mag natuurlijk ook 😉

You may also like