Zelf tompoucen maken!

by bakkenmetlisanne

Zelf tompoucen maken was iets wat ik eerder steeds niet aandurfde. Het leek me heel moeilijk om zelf zo’n mooie tompouce te maken, maar afgelopen weekend heb ik me er toch aan gewaagd. En daar heb ik zeker geen spijt van, jeetje wat zijn deze lekker! En hoe moeilijk dat ik dacht dat het was, hoe makkelijk het eigenlijk bleek te zijn. Oké ik heb een beetje vals gespeeld met kant en klaar bladerdeeg in plaats van dat ik het zelf heb gemaakt. Maar dat zelf maken van het bladerdeeg is nog net zoiets dat ik nog niet heb aangedurfd. Is kant en klaar bladerdeeg valsspelen? Nee toch? Hoop ik? 🙂

De tompouce is zoals traditioneel opgebouwd met twee lagen bladerdeeg, met daartussen een laag banketbakkersroom en een laag slagroom. De bovenste laag bladerdeeg heeft een roze glazuurlaagje. De tompouce is afgemaakt met een extra laagje slagroom en een heerlijke aardbei. In dit recept heb ik gewerkt met zelfgemaakte banketbakkersroom en glazuur, je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het jezelf nog iets makkelijker te maken door banketbakkersroom en roze glazuur van onze Duitse bakdokter te gebruiken ;). Dit is misschien iets minder lekker dan dat je het zelf maakt, maar voor de minder gevorderde bakker misschien wel makkelijker!

Tompouce Cheesecake

Nadat ik deze tompoucen maakte, heb ik hier ook een heerlijke cheesecake versie van gemaakt! Benieuwd naar dat recept? Klik dan hier! Ik ben wel benieuwd naar wat jij nog nooit hebt gemaakt, maar wel heel graag nog een keer wilt maken! Naast deze tompoucen staan ook nog Bossche Bollen op mijn lijstje, daar heb ik een hele tijd geleden een poging voor gemaakt, maar dat was niet echt een succes. Wellicht dat ik me daar binnenkort nog eens aan ga wagen. Laat met me weten in de comments wat jij graag maakt!

Tompoucen BakkenMetLisanne
Tompoucen BakkenMetLisanne
Zelf tompoucen maken!

Zelf tompoucen maken!

Zelf tompoucen maken was iets wat ik eerder steeds niet aandurfde. En hoe moeilijk dat ik dacht dat het was, hoe makkelijk het eigenlijk bleek te zijn. Dit kan jij ook!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 8 stuks

Equipment

 • Spuitzak + spuitmondje
 • Bakpapier

Ingrediënten
  

Banketbakkersroom

 • 350 ml melk
 • 65 gram suiker
 • 35 gram bloem
 • 1 vanillestokje Haal het merg er vast uit
 • 3 eidooiers

Topping

 • 1 vel vers bladerdeeg
 • 300 ml. slagroom
 • 2 eetlepels suiker
 • 150 gram poedersuiker
 • Roze kleurstof
 • Paar druppels water

Instructies
 

 • Begin met het maken van de banketbakkersroom, doe dit bij voorkeur een avond van te voren, zodat hij kan opstijven in de koelkast. Meng de eidooiers samen met de suiker door elkaar.
 • Voeg vervolgens de bloem door en mix dit met een garde net zolang totdat de bloem volledig is opgenomen. Verwarm een pan met hierin de melk, het vanillestokje en de vanille merg, zodra de melk kookt, voeg je de melk beetje bij beetje toe aan het eimengsel terwijl je goed blijft roeren. Dit is heel belangrijk, anders heb je kans op roerei.
 • Als je alle melk hebt toegevoegd, kun je het weer terug in de pan gieten. Breng dit weer aan de kook en blijf goed doorroeren totdat de room de dikte van vla heeft. Giet dit in een grote schaal en dek dit af met afdekfolie.
 • Laat dit vervolgens volledig afkoelen, de banketbakkersroom stijft nog op terwijl deze in de koelkast staat. Als de banketbakkersroom is afgekoeld, kun je deze nog even loskloppen zodat het een egaal mengsel wordt.
 • Doe de afgekoelde banketbakkersroom in een spuitzak.
 • Snijd het bladerdeeg in rechthoeken van 10 cm bij 4 cm. Prik hier wat gaatjes in en leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hier vervolgens nog een laag bakpapier bovenop. Ik heb de bladerdeeg lagen blind gebakken, zodat ze redelijk plat blijven. Bovenop het bakpapier heb ik een bakvorm gezet met daarin bakbonen om zwaarte te creëeren.
 • Verwarm de oven op 200 graden en bak dit 15 minuten. Verwijder de bakvormen als het bladerdeeg 12 minuten heeft gebakken en bak het nog 3 minuten zonder zodat het nog iets kan bruinen. Mocht het toch nog iets omhoog komen kun je het iets plat drukken als het net uit de oven komt. Laat vervolgens volledig afkoelen.
 • Klop de slagroom stijf samen met 2 eetlepels suiker. Doe dit vast in een spuitzak met spuitmondje. Als je geen spuitmondje hebt kun je ook een puntje van de zak knippen en zo ronde banen spuiten. Leg de helft van de bladerdeeg rechthoeken klaar.
 • Spuit onderop banen van banketbakkersroom en hier bovenop banen van slagroom.
 • Mix de poedersuiker samen met een paar druppels water en de roze kleurstof. Het glazuur moet niet extreem vloeibaar zijn, maar je moet het wel uit kunnen smeren.
 • Bedek de overige helft van de bladerdeeg rechthoeken met het glazuur en strijk dit glad met een paletmes. Laat even drogen en leg dit vervolgens bovenop de tompoucen.
 • Spuit met de slagroom nog een baan bovenop de tompouce en versier met vers fruit zoals aardbeien.
Trefwoord Tompouce, Gebakje

You may also like