Hollandse Cupcakes!

by bakkenmetlisanne

Inmiddels zitten we alweer halverwege het EK en Nederland speelt vanavond de achtste finale tegen Tsjechië. Om dit te vieren ben in aan de slag gegaan met deze leuke Hollandse cupcakes! De ene helft is versierd als Nederlandse vlag, de andere helft met oranje, blauwe en witte botercrème en sprinkels. Het is een hele lekker Italiaanse Meringue Botercrème. Deze botercrème wordt gemaakt door een Italiaanse Meringue te maken, deze te laten afkoelen en hier vervolgens zachte boter doorheen te mixen. Dit geeft een heerlijke zachte botercrème die niet te veel naar boter smaakt. Toch raar, je maakt een botercrème, maar als hij te veel naar boter smaakt, is hij ook niet lekker.. Maar deze versie is juist heel zacht en luchtig. Ik wil geen andere soort meer!

De zelf cupcakes zijn juist gemaakt zonder boter, in plaats van boter heb ik zonnebloemolie toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat ze wat zachter en smeuïger worden. Dit vind ik persoonlijk net iets lekker, helemaal als je ze nog met een zoetere creme gaat opspuiten. Je kunt ze natuurlijk ook met roomboter maken, daarvoor kun je dit recept gebruiken!

Deze Hollandse cupcakes kunnen natuurlijk ook heel goed dienen als Koningsdag Cupcakes, als WK cupcakes (volgend jaar) of gewoon voor zomaar of voor een leuk feestje! Ik ben benieuwd voor welke gelegenheid jij ze maakt! Laat je het me weten in de reacties? Ik ben benieuwd hoe ze zijn geworden!

Cupcakes Nederlandse Vlag BakkenMetLisanne
Cupcakes Nederlandse Vlag BakkenMetLisanne
Cupcakes Nederlandse Vlag BakkenMetLisanne
Hollandse Cupcakes

Hollandse Cupcakes

Deze Hollandse Cupcakes met de Nederlandse vlag kun je maken voor verschillende momenten! Wat dacht je van EK cupcakes, maar ook voor Koningsdag kunnen deze cupcakes natuurlijk perfect!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen 30 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 10 Stuks

Equipment

 • Suikerthermometer
 • Vershoudfolie
 • Spuitzakken en spuitmondjes
 • Cupcake vormpjes
 • Cupcake bakblik

Ingrediënten
  

Cupcakes

 • 70 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Snufje zout
 • 1,5 ei
 • 100 gram bloem
 • 5 gram bakpoeder
 • 70 ml zonnebloemolie
 • 38 ml. melk

Italiaanse Meringue botercreme

 • 4 eiwitten
 • 200 gram kristalsuiker
 • 60 ml. water
 • 225 gram boter
 • Kleurstoffen rood, geel, wit en blauw

Instructies
 

 • Allereerst moeten we de cupcakes maken, zodat deze ook goed afgekoeld zijn wanneer je ze opspuit.
 • Mix de eieren samen met het zout en de suiker/vanillesuiker voor 5 minuten op de hoogste stand. Op deze manier klop je lucht in de eieren. Het mengsel zal langzaamaan verkleuren en lichtgeel/wit worden.
 • Voeg vervolgens de melk en zonnebloemolie toe en als laatste de bloem, het zout en de bakpoeder. Mix dit goed door elkaar totdat je een mooi egaal mengsel hebt. Het mengsel is wat dunner ten opzichte dat wat je misschien gewend bent, maar dit klopt!
 • Verdeel de cupcake vormpjes in het bakblik (kan ook zonder, maar met heb je meestal het mooiste resultaat). Vul alle vormpjes voor ongeveer 2/3e met beslag.
 • Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de cupcakes in 20-25 minuten gaar. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
 • Om de botercrème te maken, maak je eerst een Italiaanse Meringue. Dit doe je door suikerwater te verwarmen tot 121 graden en dit te mengen met geklopte eiwitten. Het is belangrijk dat dit nauwkeurig gebeurd, een thermometer is onmisbaar!
 • Lees eerst onderstaand stukje eerst volledig door voordat je begint: Zodra het mengsel 110 graden is, begin je met het kloppen van de eiwitten. Doe dit op de hoogste stand in een kom die goed vetvrij is (maak hem eventueel even schoon met citroensap). Het is belangrijk dat je al wat witte pieken ziet voordat je het suikermengsel straks toevoegt. Doet jouw keukenmachine hier langer over dan een paar minuten? Begin dan eerder met het kloppen van de eiwitten en zet de keukenmachine even stil zodra je witte pieken ziet.
 • Doe de suiker in een pannetje samen met het water, meng dit zachtjes door elkaar en zet op het vuur. Het is belangrijk dat je dit mengsel niet aanraakt terwijl je het verwarmd.
 • Zodra het mengsel 110 graden heeft bereikt, zet je de keukenmachine aan op de hoogste stand om de eiwitten te kloppen. Zodra het mengsel 121 graden is, zet je het vuur uit en giet je het mengsel in een rechte straal bij de eiwitten. Schrik niet, het lijkt misschien te zijn geschift zodra je dit doet, maar blijf doormengen, het komt goed! Laat dit mengsel ongeveer 10 minuten doorkloppen, totdat het is afgekoeld.
 • Voordat je de boter kan toevoegen, is het belangrijk dat de meringue en de boter ongeveer dezelfde temperatuur hebben, anders raakt het in de schift. Meet met de thermometer de temperatuur van zowel de boter als de meringue en zorg dat je op ongeveer dezelfde temperatuur zit.
 • Zet de keukenmachine weer aan met de Italiaanse meringue en voeg de boter schepje voor schepje toe. Mix het goed door elkaar totdat alle boter is opgenomen.
 • Verdeel de Botercrème over 4 verschillende bakjes. Voeg de kleurstoffen toe, zodat je een bakje krijgt met oranje, rood, wit en blauw. De botercrème is misschien iets gelig door de boter, je kunt nog wat extra witte kleurstof toevoegen als je dit wilt.
 • Schep op een stuk vershoudfolie naast elkaar de kleuren oranje, rood, wit en blauw. Vouw dit nu naar binnen en draai voorzichtig dicht*. Leg vast een spuitzak met spuitmondje klaar (ik gebruikte Wilton 1M).
 • Knip de onderkant van de vershoudfolie af zodat je een opening hebt, doe dit in de spuitzak en spuit toeven op de cupcakes. Voor de mooiste toeven begin je van buiten naar binnen

Notities

 * Zie foto onder het recept voor een voorbeeld van hoe ik dit heb gedaan.
Trefwoord Cupcakes, Kinderen

Voor de andere cupcakes heb ik rozetten gespoten in het oranje, blauwe toefjes en met wit maakte ik een soort rechte lijntjes naast elkaar. Deze zijn versierd met sprinkels, ik heb gekozen voor de kleuren rood, groen, oranje en wit om een beetje in de voetbal sferen te blijven. Voila, je Nederlandse EK cupcakes zijn klaar!

Eerder maakte ik ook al Halloween Cupcakes. Benieuwd naar dat recept? Klik hier!

You may also like