Gingerbread Cupcakes met koekje

by bakkenmetlisanne

Hoe onwijs schattig zijn deze gingerbread cupcakes? Naast dat ze er onwijs leuk uit zien, zijn ze ook nog eens super lekker! De cupcakes smaken naar gingerbread, aan het beslag worden zowel gingerbread kruiden als stroop toegevoegd. Hierdoor worden ze heerlijk smeuïg en lekker kruidig! Op de cupcake ligt een topping van Crème Chantilly. Dit was eigenlijk een makkelijke oplossing omdat mijn roomkaas botercrème niet was gelukt, haha. Maar je kunt er ook voor kiezen om Italiaanse of Zwiterse Meringue Botercrème te gebruiken. Lijkt me ook een heerlijke combinatie! Wil je Crème Chantilly gebruiken, maar weet je niet wat dit is? Dit is een mix waar je enkel water of melk aan toevoegt en hiermee krijg je een soort slagroom achtige topping die op botercrème lijkt. Heel eenvoudig en ook erg lekker! Dit koop je bijvoorbeeld hier.

In de toef is een mini gingerbread mannetje gestoken. Deze zijn gemaakt van gingerbread koekjes deeg en uitgestoken met hele kleine koekuitstekers, bijvoorbeeld deze* van Wilton. Deze zijn versierd met een chocoladestick van dr. Oetker. Je zou er ook voor kunnen kiezen om Royal Icing te maken (gebruik dan dit recept voor de icing). Ik vond het echter zonde om icing te maken terwijl je maar zo weinig nodig hebt.

Gingerbread Cupcakes met gingerbread koekjes

Het versieren van de cupcakes

De topping van de cupcakes is gespoten met een 1M spuitmondje. Deze vind ik persoonlijk het fijnste, je spuit hier hele mooie grote toeven mee. Je kunt er ook voor kiezen om een andere te gebruiken, net wat je zelf graag wilt of in huis hebt! Worden jou toeven niet zo groot? Kijk dan even of je spuitmondje wel geschikt is voor grote toeven. Je hebt ook kleinere spuitmondjes, die zijn meer geschikt voor het opspuiten van koekjes.

Gingerbread cupcakes bewaren

Afhankelijk van je topping, bewaar je de cupcakes in de koelkast, dan blijven ze een dag of 3 goed. Heb je nog geen toeven opgespoten? Dan bewaar je de cupcakes in een afgesloten trommel. Je kunt de cupcakes, zonder toef, ook invriezen. Doe dit in een goede, luchtdichte bak en je bewaart de cupcakes dan ongeveer drie maanden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de cupcakes vast te bakken, zodat je hier tijdens het kerstdiner zelf geen last van hebt. Je zet de topping vast klaar, zorgt dat de cupcakes ontdooit zijn en ze zijn mooi klaar voor het toetje. Of in de middag, of als ontbijt, wat jij wil 😉

Gingerbread Cupcakes met gingerbread koekjes
Gingerbread Cupcakes met gingerbread koekjes
Gingerbread Cupcakes met gingerbread koekjes

Snel aan de slag!

Ik ben benieuwd wat je van de cupcakes vind! Laat je niet afschrikken door de vele stappen, eigenlijk is het zo gedaan! Ik had alles in een avondje klaar!

Gingerbread Cupcakes met gingerbread koekjes

Gingerbread cupcakes met koekje

Hoe schattig zijn deze cupcakes? Het zijn gingerbread cupcakes met koekje in de vorm van een gingerbread mannetje. Heerlijk!
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
Botercreme maken 45 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang Tussendoortje
Porties 21 stuks

Ingrediënten
  

Voor de cupcakes

  • 405 gram bloem
  • 220 gram roomboter
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gram stroop
  • 120 gram melk
  • 7 gram azijn
  • 5 gram baking soda
  • 1 eetlepel gingerbread kruiden* Zie opmerkingen
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • Snufje zout

Voor de Gingerbread koekjes

  • 125 gram bloem
  • snufje zout
  • 40 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 40 gram stroop
  • 0,5 ei
  • 55 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel gingerbread kruiden
  • Dr. Oetker Chocolade stift of Royal Icing

Voor de topping

  • 200 gram Creme Chantilly
  • 100 gram water
  • 1 theelepel vanille extract

Instructies
 

Gingerbread koekjes

  • ix de boter samen met de basterdsuiker en de stroop tot een smeuïg mengsel. Voeg vervolgens het ei toe en mix dit vervolgens goed tot alle ingrediënten zijn opgenomen.
  • Voeg daarna de bloem, de gingerbread kruiden en het zout toe. Als je een keukenmachine gebruikt, zorg dan dat je het opzetstukje veranderd door een deeghaak, want het gaat een nogal vast deeg worden. Je kunt het laatste stukje eventueel ook met je handen kneden. Zorg dat je het deeg goed kneed zodat alle ingrediënten goed worden opgenomen.
  • Leg een stuk vershoudfolie op het aanrecht en verdeel het deeg hier over. Druk het plat en leg dit vervolgens in de vriezer terwijl je verder gaat met de cupcakes. Je kunt het ook in de koelkast leggen, maar dan heb je iets langer nodig om het te koelen.

Cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Doe de melk in een kommetje en voeg hier de azijn aan toe. Laat dit even staan.
  • Mix de boter samen met de suiker tot een samenhangend mengsel. Voeg hier vervolgens de eieren en de vanille aan toe en mix goed door.
  • Voeg aan de melk de stroop toe, roer dit vervolgens goed door. Voeg de helft toe aan het boter, suiker en eieren mengsel en mix dit door.
  • Voeg vervolgens de bloem, de baking soda, de gingerbread kruiden en het snufje zout toe en de overige helft van het stroop/melk mengsel. Mix dit vervolgens tot een mooi cakebeslag.
  • Verdeel dit over de cupcake vormpjes en bak de cupcakes voor 15-20 minuten, tot dat ze gaar zijn (Tip: test even met een satéprikker)

Koekjes afbakken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het gekoelde deeg uit en steek hier met een kleine koekjesvorm gingerbread mannetjes uit. Verdeel deze over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze voor 8-10 minuten. Laat ze volledig afkoelen. Spuit daarna de oogjes, het mondje en de knoopjes op met de chocoladestift

Topping:

  • Maak de Creme Chantilly door de poeder samen met het water te mixen. Voeg de vanille toe en mix goed door.
  • Doe dit in een spuitzak en spuit toefjes op de cupcakes. Steek de koekjes er via de zijkant in.

Notities

* Gingerbread kruiden maak je door 2 eetlepels gember, 2 eetlepels kaneel, 1 eetlepel nootmuskaat en 1 eetlepel kruidnagel met elkaar te mengen. Doe dit in ene potje en zorg dat alles goed gemengd is. Voor de cupcakes gebruik je 1 eetlepel gingerbread kruiden. Dan gebruik je dus 1 eetlepel van het potje. 

* Deze blog bevat affiliate links, dit houdt in dat ik een heel klein bedrag krijg als je een aankoop doet. Het kost jou verder niets extra. Meer lezen over affiliate links? Klik dan hier!

You may also like

%d bloggers liken dit: