Donut koekjes met Royal Icing

by bakkenmetlisanne

Wat zijn jouw favoriete koekjes? Er zijn er zoveel verschillende te maken dat ik haast niet kan kiezen. Maar als het aankomt op wat ik het leukste vind om te maken, dan zijn het wel koekjes die je met Royal Icing versiert. Je krijgt hier zulke vrolijke koekjes van, zoals deze donut koekjes. De koekjes zijn gemaakt met een basis recept voor suikerkoekjes, waar wat extra amandelmeel aan is toegevoegd. Amandelmeel neemt vocht op, waardoor ze iets krokanter worden. Na het afkoelen zijn de koekjes versiert met een laagje Royal Icing, om zo een donut effect te creëeren. Als laatste zijn ze versierd met sprinkels, net zoals donuts.

Eerder maakte ik al andere soorten koekjes met Royal Icing, zoals deze gingerbread koekjes voor kerst. Ook staat er al een basis recept voor suikerkoekjes online. Dit keer heb ik echter gekozen voor een ander basisrecept, ik heb wat amandelmeel toegevoegd. Hiermee blijven de koekjes net iets krokanter dan die in het basisrecept. Maar mocht je allergisch zijn voor noten, dan voldoet het basisrecept zeker!

Koekjes maken

Om deze koekjes te maken, heb je weinig dingen nodig. Twee verschillende uitstekers, een van een grote en een kleine cirkel zijn wel echt een must. Daarnaast heb je spuitzakken nodig om het glazuur op te spuiten. Een spuitmondje is hierbij ook handig, maar je kunt ook gewoon een puntje van de spuitzak afknippen. Om de icing te mixen is een keukenmachine wel handig, maar een handmixer voldoet ook. Je kunt het ook met een garde doen, maar dit vergt wel wat armspieren. Maar als je die hebt, waarom niet? 😉

Kneed het deeg, bak de koekjes, laat ze afkoelen en versieren maar! Krijg jij ook meteen zin om koekjes te bakken? Bij het typen van deze tekst krijg ik meteen weer zin in deze koekjes. Wellicht maak ik ze nog wel een keer!

Donut Koekjes met Icing

Donut Koekjes met Royal Icing

Deze donut koekjes zijn gemaakt met een basis koekdeeg en versierd met Royal Icing.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 10 Stuks

Equipment

 • Spuitzakken
 • Spuitmondjes
 • Keukenmachine of handmixer

Ingrediënten
  

Koekjes

 • 350 gram Bloem
 • 50 gram Amandelmeel
 • 150 gram Witte Basterdsuiker
 • 48 gram Vanillesuiker
 • 200 gram Roomboter Ongezouten
 • 1 ei
 • Plastic Folie

Royal Icing

 • 10 gram Eiwitpoeder
 • scheutje citroensap
 • 60 ml water
 • 225 gram poedersuiker
 • Kleurstoffen Geel en Roze

Instructies
 

Koekjes

 • Mix de basterdsuiker samen met de vanillesuiker en de roomboter, totdat je een romig mengsel hebt. Voeg hier vervolgens het ei aan toe en mix dit weer totdat het ei volledig is opgenomen in de boter en de suiker
 • Als laatste voeg je de bloem en het amandelmeel toe. Kneed dit tot een stevig deeg in de vorm van een bal. Leg het plastic folie op het aanrecht, leg de bal deeg hier op en vouw de folie dicht
 • Druk de bol vervolgens plat tot ongeveer 2-3 cm dik. Laat het deeg nu minimaal 1 uur rusten in de koelkast. (Als de plak deeg dunner is, koelt deze sneller).
 • Bestrooi je werkblad nu met bloem, leg hier je plak deeg op en rol hem uit. Als hij nog iets te stevig is, kun je hem nog even kort doorkneden. Steek nu de vormpjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. 
 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de koekjes 11-13 minuten. Ze zijn klaar wanneer de randjes goudbruin kleuren. Leg ze na het bakken voorzichtig op een rooster en laat ze volledig afkoelen. Let op: de koekjes zijn wat zacht en wiebelig als ze uit de oven komen. Dit klopt. Laat ze volledig afkoelen

Royal Icing

 • Mix de poedersuiker samen met het eiwitpoeder en mix dit door elkaar. Voeg vervolgens 60 ml. water toe en roer dit goed dor elkaar.
 • Zet vervolgens de mixer aan en mix dit 3-5 minuten totdat je een goed en stevig mengsel hebt. Als je de spatel er doorheen haalt, moet het niet direct naar beneden lopen, maar na +/- 20 seconden
 • Verdeel de icing over 2 kommetjes, de ene heb ik donkergeel gemaak (geel met een klein drupje rood) en de andere roze. Doe dit in de spuitzakken
 • Spuit eerst de onderlaag op. Gebruik eventueel een satéprikker om de icing te verdelen als er niet overal net zo dik is opgespoten en om eventuele belletjes eruit te prikken. Laat dit een half uurtje drogen en spuit dan de roze rand erop.
 • Laat dit ook weer even 10 minuten staan en verdeel dan de sprinkels erover. Doe dit niet direct, ze zakken dan naar beneden en dan zie je ze niet meer.

Notities

Tip: Ik maak altijd een ‘test koekje’, waarbij ik test of de icing stevig genoeg is of niet. Als hij mooi in een rechte lijn blijft liggen, kun je hier de lijnen mee spuiten. Indien hij uitloopt, is hij niet stevig genoeg voor de lijnen, maar kun je de koekjes eventueel wel opvullen hiermee.
Trefwoord Koekjes, Royal Icing, Koekjes versieren

You may also like