Gingerbread Koekjes

by bakkenmetlisanne

Bakemas: 21 dagen kerst

Op Youtube zie ik vaak in december het fenomeen ‘Vlogmas’ voorbij komen. Nu zal je mij nooit in mijn leven zien vloggen, maar hetzelfde principe kunnen we natuurlijk ook toepassen op het bakken, een ‘Bakemas’! Ik heb het iets verdraaid, in plaats van een regulier advent tussen 1 en 24 december, heb ik ervoor gekozen om dit tussen 6 en 26 december te doen. Tussen Sinterklaas en kerst dus! 21 dagen lang een heerlijk nieuw recept in kerst stijl. Denk hierbij aan gingerbread cookies, tips voor de gourmet of heerlijke kerstdesserts! Vandaag deel 1: gingerbread cookies

Gingerbread cookies zijn het ultieme kerstkoekje. Ze zijn met name in het buitenland bekend, maar wie kent ze nou niet? Heerlijk krokant van buiten en van binnen nog iets zachter, heerlijk! En als je de koekjes gebakken hebt, kun je ze gaan decoreren met icing, zodat je de mooiste koekjes krijgt! Zet daarna een goede kerstfilm op en ga met een kop thee en een koekje onder een dekentje op de bank zitten. Beter kun je niet in kerst stemming komen toch? Het is heel eenvoudig om de koekjes te maken, je hebt alleen even de tijd nodig omdat het deeg een tijdje moet rusten in de koelkast. Houd hier dus rekening mee als je de koekjes wil bakken!

Gingerbread Koekjes. Kerst 21 daagse, bakmas bakkenmetlisanne Gingerbread Cookies

Wat heb je nodig?

Gingerbread koekjes
250 gram bloem
snufje zout
80 gram donkerbruine basterdsuiker
80 gram stroop (van Gilse)
0,5 ei
0,5 eidooier
115 gram boter op kamertemperatuur
1 eetlepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
Vershoudfolie

Royal Icing
33 gram eiwit*
250 gram poedersuiker
0,5 theelepel citroensap
Eventueel: wat water
Kleurstof naar keuze
Spuitzakken

* je kunt een rauw ei gebruiken, maar er is een kleine kans op salmonella. Jumbo verkoopt ook gepasteuriseerd eiwit in kleine oranje pakjes. Deze staan bij de eieren

Aan de slag!

Gingerbread koekjes: Mix de boter samen met de basterdsuiker en de stroop tot een smeuïg mengsel. Klop het hele ei in een kopje los en voeg de helft toe aan het mengsel. Splits vervolgens het andere ei in eiwit en eigeel, klop het eigeel los en voeg ook hier de helft van toe. Mix dit vervolgens goed tot alle ingrediënten zijn opgenomen.

Voeg vervolgens de bloem, de kaneel, de gemberpoeder en het zout toe. Als je een keukenmachine gebruikt, zorg dan dat je het opzetstukje veranderd door een deeghaak, want het gaat een nogal vast deeg worden. Je kunt het laatste stukje eventueel ook met je handen kneden. Zorg dat je het deeg goed kneed zodat alle ingrediënten goed worden opgenomen.

Leg twee grote stukken vershoudfolie op het aanrecht en verdeel het deeg over deze twee stukken. Maak twee lange grote lappen van het deeg, vouw de folie dicht en leg de plakken een paar uur in de koelkast. Je kunt het deeg eventueel ook al een nacht van te voren maken.

Nadat het deeg is gekoeld, haal je hem uit de koelkast. Doe dit ongeveer een kwartiertje voordat je weer verder gaat, anders is het deeg te hard en dan kun je er niets mee. Bestrooi je werkbank met bloem, rol het deeg uit en steek met koek stekers de koekjes uit. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Verwarm de oven op 160 graden en bak de koekjes voor 15 minuten. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.

Royal Icing: meng de eiwit, de citroensap en de poedersuiker door elkaar. Mix dit totdat je een stevig mengsel hebt. Afhankelijk van de gewenste dikte kun je wat extra poedersuiker of water toevoegen. Verdeel dit over een aantal bakjes, voeg hier de kleurstof aan toe en verdeel de icing over spuitzakken. Je hebt geen spuitmondje nodig, je kunt een heel klein puntje van de zak afknippen waardoor je dunne streepjes kunt zetten. Versier nu de koekjes naar wens!

Tips: Heb je geen koekjes uitstekers? Je kunt ook creatief zijn met bijvoorbeeld een glas of met gewoon een mes. Ik had bijvoorbeeld geen uitsteker voor het welbekende gingerbread mannetje, maar deze heb ik op gevoel uitgesneden (hij mist alleen wat juiste verhoudingen in zijn been 😉 ). Je kunt ook een lange plak van het deeg uitrollen en hier langwerpige driehoeken uit snijden als kerstbomen.

De koekjes kunnen wat zacht worden door de natte icing. Leg de versierde koekjes op een bakplaat in de oven die op 50 graden is voorverwarmd met de deur open om ze opnieuw te laten harden.

Is je icing aan de dunne kant en kom je daar pas achter na het spuiten? Laat de icing even drogen en veeg de overtollige icing met een satéprikker.

Lactosevrije versie: Vervang de boter door Flora Plant ongezouten

You may also like